YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"balkan Harbi Ve Rumeliden Göçler" Konulu Konferans Malkara'da İlgi Gördü

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Malkara Yüksek Okulu kuruluşunun 20. yılı olması münasebetiyle ...

"balkan Harbi Ve Rumeliden Göçler" Konulu Konferans Malkara'da İlgi Gördü

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Malkara Yüksek Okulu kuruluşunun 20. yılı olması münasebetiyle organize edilen ve Türkiye Yazarı Yazarı Avukat Halil Delice'nin konuşmacı olarak katıldığı konferans Malkaralılar tarafından büyük ilgi gördü.

Malkara Kültür Sarayı sinema ve konferans salonunda gerçekleşen konferansa Tekirdağ Vali yardımcısı Halil İbrahim Acır, Malkara Kaymakamı Mahmut Halal, Malkara Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan, Malkara Yüksek Okulu öğretim görevlileri, belediye başkan yardımcıları Nermin Tuna ve Hasan Eğilmez, Emniyet müdürü Behçet Alkan, daire müdürleri, Yüksek okul öğrencileri ve Malkara halkı katıldı.

Konferans saygı duruşu ve İstiklal marşımızın okunması ile başladı. Malkara Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan yapmış konuşmasında, "Balkan Savaşları sonrasında göçe zorlanan ve şehit edilen Balkan müslümanlarının dramı halen yeterince yaygın olarak bilinmemektedir. Balkan savaşlarında dünyanın görmezden geldiği , tarih kitaplarında yeterince yer almayan Balkan Türklerinin acılarının Balkan faciasının bilhassa gençlerimize hatırlatmalıyız, aktarmalıyız 90'lı yılllarda Medeni Avrupa'nın ortasında Osmanlı'nın bakiyesine, Türk'ün varlığına tahammül gösterilmediği aşikardır." dedi.

Gazeteci Yazar Halil Delice'nin öz geçmişi, eserleri ve almış olduğu ödülleri okunarak kürsüye davet edildi. Delice, "Milli birliğe ve beraberliğe muhtaç olduğumuz bu günlerde balkan savaşlarını ve göçleri çok iyi anlamak mecburiyetindeyiz. Rumeli'nin düşünüldüğü gibi Yunanlılar la Rumlarla bir ilgisi yoktur. Rumeli Roma diyarı demektir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun topraklarına sahip olmaktır. Medeniyetler kurmak ecdadımızın idealidir. Oğuz Kaan destanında denildiği gibi yeryüzü çadırımız gökyüzü çadırın tavanı güneş ise bayrağımızdır. Bütün yeryüzü vatanımızdır. Rumeli dilimizin söylenmesiyle Avrupa topraklarıdır. Balkan kelimesi ise 1789 Fransız ihtilali ile kulanılmaya başlanmıştır. Rumeli ayrı dili ayrı kültürü kullananların bir arada yaşamasıdır. Balkan ise ayrışmalarıdır. 1821-1922 yılları arasında müslümanlar yaklaşık beş buçuk milyonu açlıktan ve hastalıktan ölmüş, beş milyondan fazlası ise ülkelerinden sürgün edilmişlerdir. Bulgarların ve Türklerin uğradığı kıyımlar gerçeklerin ortaya çıkacağından korkulduğundan ders kitaplarına hiç konulmamışlardır. 1859 yılının başlarında bulunduğumuz topraklarda Rus savaşını gördük ve bu cennetten bir bahçe olan Edirne bu tarihte işgal edilmiştir. Türk tarihini öğrenmenin en güzel yolu Edirne'yi gezmek ve öğrenmektir dedi ve sözlerine biz hayatta iken güzel vatanımız işgal edilmeyecektir üzerine basa basa söylüyorum 21. asır bizim asırımız olacaktır." dedi.

Konferansın ardından gazeteci yazar Halil Delice'ye Tekirdağ Vali Yardımcısı Halil İbrahim Acır tarafından çiçek ve plaket verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler