YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balkan Kökenlilerde Ms Riski Daha Fazla

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Yahya Çelik, multipl skleroz...

Balkan Kökenlilerde Ms Riski Daha Fazla

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Yahya Çelik, multipl skleroz (MS) hastalığının Kuzey Amerika ve İskandinav ülkelerinde yaşayan kişilerde görülme riskinin daha fazla olduğunu, Balkan kökenli vatandaşların da bu risk grubunda olduğunu söyledi.

Trakya Üniversitesi’nde her perşembe günü gerçekleştirilen sağlık toplantılarının bu haftaki konusu MS hastalığı oldu. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin eski Başhekimi olan Nöroloji Anabilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Yahya Çelik, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıda hastalık hakkında bilgiler verdi. MS hastalığının beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığı olduğunu belirten Çelik,

genç ve erişkinlerde nörotravmanın ardından en sık görülen nörolojik bozukluğun MS olduğunu kaydetti. Çelik, MS hastalığının sinir sistemindeki farklı bölgelerin farklı zamanlarda birbirinden etkilenmesi sonucu meydana geldiğini ve kadınlarda görülme oranının erkeklere oranla 2,5 kat daha fazla olduğunu ifade etti.

‘SICAK MS HASTALIĞINI TETİKLER’

MS hastalığının genellikle 18 ila 50 yaş arası kişilerde görüldüğünü ve Kuzey Amerika ile

İskandinav ülkelerinde daha sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çelik, şunları söyledi:

“Asya ve Afrika ülkelerinde MS hastalığına yakalanma riski daha düşükken, kuzey ülkelerinde bu risk daha fazla. Çünkü Kuzey Amerika ve İskandinav ülkelerinde güneş daha az etkili olduğu için bu ülkelerde yaşayan insanlarda D vitamini eksikliği görülüyor. Ayrıca genetik ve çevresel faktörler de MS hastalığında belirleyici etken. Hastalığın belirtileri; bulanık görme, ayaklarda uyuşma ve karıncalaşma, sık idrara çıkma, idrar tutamama ve kaçırma gibi belirtiler. MS, atak denilen şikayetlerle geliyor. Sıcak ortamlar bu hastalığı tetikler.”

MS hastalarının günlük yaşamda grip ve nezle gibi enfeksiyonel hastalıklardan korunması gerektiğini ve çürük dişlerden bir an önce kurtulmaları gerektiğini ifade eden Çelik, “Bu hastalığın ürolojik ve psikolojik etkileri de olabiliyor. Bu nedenle fizyoterapi uygulayıp, sık sık egzersiz yapmalılar” dedi.

“MS’İN BALKAN KÖKENLİ VATANDAŞLARDA GÖRÜLME RİSKİ FAZLA”

MS hastalığının kuzey ülkelerinde görülme sıklığı yüz binde 200 iken, bu rakamın Almanya’da yüz binde 100 ve Türkiye’de ise yüz binde 60 olduğunu belirten Çelik, “MS hastalığının Balkan kökenli vatandaşlarda görülme riski daha fazlayken, bu risk Hint ve Roman kökenli vatandaşlarda daha az” diye konuştu.

MS hastalığı için alternatif tıp hakkında bilinen yanlışlara da değinen Çelik, şunları söyledi:

“Bazı bitki çaylarının MS hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Oysaki bazı çaylar karaciğer enzimini yükselttiği gibi, bozuyor da. Bu gibi şeyleri tüketirken dikkatli olunmalı. Hekime danışılmalı. Keşke alternatif tıp konusunda bakanlık nezdinde bir enstitü kurulsa. Çoğunun mutlaka faydası vardır ancak belli bir süzgeçten geçirilmeli.”

Çelik ayrıca, 13 Kasım Salı günü Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu’nda MS hastalarıyla bir araya gelerek hastalara eğitim vereceğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler