YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Balkan Kütüphaneler Birliği Kırklareli’de Toplandı

-Balkan Kütüphaneler Birliği Kırklareli’de toplandıBalkan Kütüphaneler Birliği 3. Yıllık Toplantısı Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) önderliğinde Kültür...

Balkan Kütüphaneler Birliği Kırklareli’de Toplandı

-Balkan Kütüphaneler Birliği Kırklareli’de toplandı

Balkan Kütüphaneler Birliği 3. Yıllık Toplantısı Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) önderliğinde Kültür Merkezi’de yapıldı.

Türkiye, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Kosova, Bosna Hersek, Moldova, Makedonya, Arnavutluk 9 Balkan Ülkesinin katıldığı 3. Yıllık toplantıda, ortak proje önerileri, açık erişim ve birliğin güncel sorunları masaya yatırılarak birliğin geleceğine yönelik stratejik kararlar alındı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Balkan Kütüphaneler Birliği Başkanı Recep Zago,” İnternetin hayatımıza girmesi elektronik yayıncılığın gelişmesi kütüphanelerin reformlarının değişmesine yol açmıştır. Bu gelişmeler sayesinden kütüphaneler arası iletişim olanakları artmış, ulusal düzeyde ortaklıkların katılımların kurulması sağlanmış kaynak paylaşım çalışmaları hayata geçirilmiştir. Kütüphaneler arasında artan iletişim her alanda araştırmacılara önemli kazanımlar da sağlamıştır. 2008 yılında Edirne’de düzenlediğimiz Balkan Ülkeleri Kütüphaneler arası bilgi belge yönetimi iş birliği sempozyumunda uluslar arası sempozyuma katılanlar arasından Balkan Kütüphaneler Birliği kurulma kararı çıktı. Bu karar doğrultusunda 2009 yılında Trakya Üniversitesi öncülüğünde Balkan Kütüphaneler Birliği kuruldu. Birlik Balkanlarda bulunan kütüphaneler arasında ki iş birliğin arttırılması, koleksiyonların paylaşımı, arşivler ilgili ortak çalışımlar gibi faaliyet gösteren bir oluşumdur” dedi.

KLÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ise, toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir sevinç duyduklarını, çoğrafi konum itibarı ile Kırklareli ve Edirne birlikte Balkanlara en yakın komşuluk ilişkisi bulunan iki önemli il olduğunu bundan dolayı her alanda Balkan Ülkeleri ile biz iş birliğini, geliştirmeye, ilişkilerimizi geliştirmeye, zenginleştirmeye çok büyük önem verdiklerini söyledi.

Balkan ülkeleri ile her fırsatı, ilişkilerimizi geliştirmek amacı ile değerlendirmek istediklerini belirten Aykaç;

“Balkanlarda uzun yıllar birlikte yaşama tecrübesine sahip, ortak kültür ve tarihi değerleri bulunan Balkan Ülkeleri arasında biz her alanda iş birliğini geliştirmeliyiz. Tarihte yaşanmış olumsuz birçok hadiseyi geride bırakmak, onlardan da ders almak suretiyle bugün geleceğimizi Balkanlarda barış, dostluk, iş birliğini geliştirme üzerine kurmak durumundayız. Geleceğimizi çok kuvvetli bir biçimde oluşturarak biz Balkanlarda huzurun ve barışın tesis edildiği bir dönemin temellerini atmada öncü olabiliriz. Bunun adımlarını bugün atarsak gelecekte Balkanlarda barış, dostluk ve iş birliği hâkim olacaktır. İş birliği geliştirme konusunda istekli olmalıyız. Balkan Kütüphaneler Birliği 2009 yılında 6 Balkan Ülkesinden 10 kurum katılması ile kurulan bir birliktir. Balkanlarda faaliyetlerde bulunan dernek, halk kütüphanesi, araştırma ve özel kütüphaneler arasında iletişimle iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Aynı zamanda bilim ve kültür alanında iş birliğinin geliştirilmesi katkıda bulunmak gayesidir.”

Konuşmaların ardından, toplantıya katılan tanıtımcılar tanıtılarak, birlik tarafından yapılan programların slâydı izlendi.

Balkan Kütüphaneler Birliği Kırklareli’de Toplandı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler