Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ‘1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi’nin katılımcılarıyla Hünkâr Köşkü'nde bir araya gelerek, kongre sonuç bildirgesinin kitap haline getirileceğini söyledi.
Recep Altepe, Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen ‘1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi'nin tarihi gerçeklere değinmesinin yanında İstanbul ile Bursa'yı bir kez daha bütünleştirdiğini söyledi. Kongre boyunca katılımcıların Balkan Savaşları ve Balkanlar'dan Türkiye´ye uzanan göçle ilgili dikkat çekici yaklaşımlarda bulunduğunu anlatan Altepe, göçmen halkın geçmişte yaşadıklarına dair bilgilendirmelerin yapıldığı kongre gibi programlarla İstanbul ile yeniden işbirliği yapmak istediklerini belirtti.
'1. Uluslararası Balkanlar ve Göç Kongresi' sonuç bildirgesinin takip edemeyenler için kitap haline getirildiğini de ifade eden Başkan Altepe, talep eden her yere ulaştırılacak olan bu kitabın da önemli bir kaynak veri olacağını ifade etti. Altepe, “Bu kaynak eser binlerce adet basılarak, kişisel, ulusal ve uluslararası her birime ulaştırılacaktır. Burada 2 gün boyunca ciddi bir emek verildi. Emeğin karşılığı da güzel bir eser oldu. Biz de takip edemediğimiz oturumları bu kitap vasıtasıyla görmüş olacağız.” dedi.
Son Bulgaristan göçünde nüfusun üçte ikisinin Bursa'ya yerleştiğini ve göçle ilgili belediye arşivlerinde her biri kitaba konu olacak önemli fotoğrafların bulunduğunu vurgulayan Altepe, kongre kitabının hazırlanmasında Büyükşehir Belediyesi'nin arşivlerinden de yararlanılacağını ifade etti.
Balkan Rumeli Dernekleri Federasyonu Başkanı Ayhan Bölükbaşı ise kongrenin yapılmasına büyük emeği geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür etti. Bölükbaşı, yaptığı yatırım ve hizmetlerle Balkanlar'a adeta yeniden hayat veren Altepenin Rumeli camiasının hamisi olduğunu vurguladı.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Ali Arslan da “Başkan Altepe'de sadece kendi şehrini ihya etme değil, başkalarıyla birlikte çalışarak onları da ihya etme alışkanlığını görmenin sevincini yaşadık. Bu anlayış yüzyıllar önce Osmanlılar tarafından uygulanıyordu. Aynı geleneğin güncellenmiş haline Bursa´da şahit olmaktan dolayı mutluyuz." dedi.
Kongreye ABD'nin Indiana Üniversitesi'nden gözlemci olarak katılan Prof. Dr. Frances Trix de Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Balkanlar'da yaptığı hizmet ve yatırımların kendisinde hayranlık uyandırdığını anlattı.
Romanya'dan kongreye katılan Gülten Abdullahoğlu ise yurt dışında Türk olmanın çok zor olduğunu ve oradaki Türkleri camilerin ayakta tuttuğunu ifade etti. Romanya'dan Karadeniz'e kadar Tuna Nehri'nin sol şeridi boyunca tüm camilerin bilinçli olarak yıkıldığını ve camiler yıkıldıktan sonra karma ailelerin oluşmaya başladığını vurgulayan Abdullahoğlu, bu nedenle milli kimliğin korunması aşamasında ikinci neslin işlevini kaybettiğini anlattı. Abdullahoğlu, kendisinin de Sultan 2. Abdülhamit´in şahsi servetiyle yaptırdığı 100 yaşındaki bir cami vasıtasıyla köklerini koruyabildiğini vurguladı.
Başkan Altepe, toplantıda, Büyükşehir Belediyesi'nin Balkanlar´da yaptığı yatırımların özetine ilişkin bir sunum yaparak, kongrenin katılımcılarını çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz