Balıkesir’in Balya ilçesine Müstecap köyü yakınlarında mangal kömürü hazırlayan vatandaşlar ekmek parası kazanıyor.
Kütahya’nın Gediz ilçesinden gelen Hüseyin Seçer ile bacanağı Ahmet Kamış, mangal kömürü hazırlamanın büyük titizlik gerektirdiğini söyledi. Balya-Çanakkale yolu kenarındaki alanda ormandan kestikleri meşe odunlarını mangal kömürü haline getiren vatandaşlar, odunun kömüre dönüşmesi için en az 11-12 güne ihtiyaç olduğunu söyledi. İşlerinin zor olduğunu anlatan Hüseyin Seçer” Evet ilkinden mesela odundan başlıyoruz ufak dizmeye. Büyüttük mü üstünü samandır pirendir kapatıyoruz. Ondan sonra topraklıyoruz. Toprakladıktan sonra yukarıdan ateş veriyoruz. Aşağı yukarı bunun yanması kömür olması 14 bilemedin oduna göre değişir yani. İnceli olursa 11-12 günde dumanı kesiyor. Kömür oluyor. Ocak mesela ateş tabana inmeye başladı mı biz tavuk götü deriz. Yani açılır toprak içine çeker. Alevlenmemesi için devamlı nöbet tutuyoruz. Gece gündüz yani bakım yaparak sonuçta da en sonunda da işte gördüğünüz gibi toprağını sıyırarak içindeki kömürleri çıkarıyoruz. Çıkardıktan sonra bir gün soğutmada bırakıyoruz. Soğutmadan sonra çuvallıyoruz yani. Ondan sonra patrona teslim ediyoruz” dedi.
Ahmet Kamış ise, “Evet gurbet ele geldik. Ekmek parası kazanmak için Allah’ın emriyle çalışıyoruz. Kömürcülük yapıyoruz. Her bir meslek kolay değil. Bu meslek de gördüğünüz gibi her bir şeyimiz zor. Allah ne verirse bizde onu kazanmaya çalışıyoruz yemeğe çalışıyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz