Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne önümüzdeki hafta yapılacak başvuruda Balyoz davasının bir "proje" olduğu vurgulanacak. Buna kanıt olarak da daha önce davaya bakan hakim ve savcıların ifadelerine yer verilecek. Başvuruda, davada yaşanan "hukuk dışılık" vurgulanarak, "bu hukuk dışılık nedeniyle, AİHM'e başvuru için Anayasa Mahkemesi sürecinin beklenmesi yanlış olacaktır. AİHM, hemen konuyu incelemeye almalıdır" mesajı verilecek.
Hürriyet'te yer alan habere göre, Balyoz avukatlarından Haluk Pekşen Hürriyet'e yaptığı açıklamada, halen AİHM başvurusu ve Avrupa Parlamentosu'na sunum konusunda ön görüşmeleri yapmak üzere Avrupa'da olduğunu, önümüzdeki hafta AİHM başvurusunun yapılacağını söyledi.
"DAVA, HUKUK DAVASI DEĞİL, BİR PROJE..."
Pekşen, AİHM'e yapılacak başvuruda, Balyoz davasının "bir proje" olduğunun vurgulanacağını, bunun kanıtı olarak da davada çeşitli zamanlarda görev yapan savcı ve hakimlerin, daha sonra yaptıkları sözlü ve yazılı açıklamaları kullanacaklarını anlattı. "Balyoz davası sistematik bir porje" diyen Pekşen, Avrupa'ya davanın "proje" olduğuna ilişkin şu unsurların öne çıkarıldığı sunumlar yapılacağını da anlattı;
* Dava için emniyette oluşturulan 5 kişilik bilirkişi heyeti, hiçir Mahkemenin listesinde yer almıyordu.
* Davaya İstanbul'da bakılırken, İstanbul'da da 165 bilirkişi varken, bilirkişiler Ankara'dan belirlendi
* Yargıtay'dan çıkan rapor ile, emniyet bilirkişisinin raporu kelimesi kelimesine aynıydı.
* Mahkemelerde görev alan savcı ve hakimlerin, davadan ayrıldıktan sonra kamuoyuna yansıyan anlatımları da, ortada bir senaryo, bir proje olduğunu kanıtlar nitelikte.
* Türkiye'de gündemdeki tüm büyük davalar, nedense sadece Yargıtay 9. ceza dairesine verildi (Balyoz, Ergenekon, askeri casusluk..). 9. ceza dairesinin iş yükü bir anda, Yargıtay'daki diğer tüm ceza dairelerinin toplamdaki iş yükü ile aynı hale geldi. Ancak davaların hepsinin Yargıtay 9. cezaya verilmesi konusunda ısrar edildi.
BALYOZ VE ASKERİ CASUSLUKTA, YENİDEN YARGILAMAYA RET
Pekşen, davanın "hukuk davası" olmadığı ve "proje olduğu" gerekçesiyle AİHM'e yapılacak başvuruda, "Türkiye'deki yargı sürecinin bitmesinin beklenmesine gerek olmadığı" vurgusu yapılacağını da belirterek, "dilekçede, Anayasa Mahkemesi sürecinin beklemenin anlamı olmadığını, AİHM'in hemen devreye girmesi gerektiğini" vurgulayacaklarını söyledi.
Balyoz ve askeri casusluk davalarında, yeniden oluşturulan mahkemeler sanıkların başvuruları çerçevesinde yeni delilleri değerlendirmiş, ancak yeniden yargılama taleplerine red yanıtı vermişlerdi.