LONDRA(ANKA) - Balyoz davası için "Tarihi bir dava" diyen dergi, "Adalet yerini buldu mu?" sorusunun yoğun biçimde sorulduğunu belirtirken dava için "Öncellikli hedefin, adalet sağlamaktan çok darbeyi yapmayı düşünebilecek olanlara karşı karşıya kalabilecekleri sonuçlara ilişkin güçlü bir mesaj vermek olduğu gibi görünüyor" diye yazdı.
Haftalık Economist dergisi, son sayısında "Tarihi bir dava" başlığı ile yayımladığı analizde "Adalet yerini buldu mu?" sorusunun, mahkemenin, hükümeti düşürmeyi amaçlamakla suçlanan 325 subayı 20 yıla kadar ulaşan hapis cezalarını açıkladığı 21 Eylül'den bu yana yoğun biçimde sorulduğuna dikkat çekti.
-"YALPALAYAN DEMOKRASİDE TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI OLACAĞI SANILIYORDU"-
Balyoz davasının başlamadan önce Türkiye'nin "yalpalayan demokrasisinde tarihi bir dönüm noktası habercisi" olarak algılandığını belirten dergi, "Ancak, şimdi öncellikli hedefin, adalet sağlamaktan çok darbeyi yapmayı düşünebilecek olanlara karşı karşıya kalabilecekleri sonuçlara ilişkin güçlü bir mesaj vermek olduğu gibi görünüyor" yorumunu yaptı.
Economist, bazılarının da davanın intikam almaktan ibaret olduğunu da savunduklarını kaydettiği analizinde "Ne olursa olsun dava, kanıtların tarif edildiği ve partizanlık iddiaları ile altüst durumda" görüşünü öne sürdü.
-"BAĞIMSIZ YARGI YOKLUĞU ALGISI TÜRKİYE'NİN BÜYÜK SORUNLARINDAN BİRİ"-
Bu çerçevede davanın çoğu belgelerini içeren CD meselesi gibi tartışılan konulara dikkat çekildiği analizde bir Batılı diplomatın "Bağımsız bir yargının yokluğu algısı, Türkiye'nin büyük sorunları arasında" değerlendirmesine de yer verildi.
İngiliz dergisi, buna karşın, yargı sürecinin bitmiş olmadığını, savunmanın, kararlarını Yargıtay'da temyiz edebileceğini de anlattıktan sonra "Generaller için duygudaş duruşmanın olup olmayacağı hala belli değil. Şimdiden darbe belgelerinin oluşturulduğu öne sürülen dönemde Genelkurmay Başkanı olan Hilmi Özkök de, sanki davanın kusurlu olduğuna inanmadığını ima etti. Eski general, "kararlara üzüldüm ancak benim için sürpriz olmadı' dedi.