Türkiye Cumhuriyeti hükümetini zorla devirmeye ya da görevini tamamen veya kısmen yapamayacak hale getirmeye teşebbüs etmekle suçlamasıyla görülen 365 sanıklı Balyoz davasında savcılık tarafından esas hakkındaki mütalaa mahkemeye sunuldu. Savunmaların alınmış, delillerin toplanmış ve tanıkların dinlenmiş olduğunu belirten savcılık makamı, 920 sayfadan oluşan mütalaa ile birlikte 30 CD'yi mahkemeye teslim etti.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 365 sanıklı Balyoz davasında Engin Alan, Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına ve Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 250 sanığın hazır bulunduğu 88'inci duruşmada mütalaa aşamasına geçildi. Sanık savunmalarının tamamlandığını ve delillerin toplandığını belirten Savcı Savaş Kırbaş ile Hüseyin Kaplan, hazırladıkları 920 sayfalık mütalaa ile birlikte 30 CD'yi mahkemeye sundu.
Ömer Diken'in, mütalaanın kendilerine ulaştığını bildirmesinin ardından savcılar Kırbaş ve Kaplan, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin bulunmadığını söyledi. İki savcı, daha sonra da mahkemeye sundukları mütalaayı dönüşümlü olarak okumaya başladı. Mütalaanın okunmasıyla birlikte tutuklu sanıklarden emekli Orgeneral Çetin Doğan, duruşma salonundan çıkmak için yerinden kalkarak kapıya doğru ilerledi. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, duruşma salonundan çıkmamasını ve dinlemesini söyledi. Ancak Doğan rahatsız olduğunu söyledi. Başkan Diken'in, "O halde doktor raporunu getir" demesine rağmen Doğan duruşma salonunu terk etti.
Önce Savaş Kırbaş tarafından okunan mütalaanın, daha sonra da Kaplan tarafından özetlenerek okunmaya devam edildiği gözlendi. Kaplan, AK Parti hükümetinin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan demokratik bir seçimle iktidara geldiğini belirterek davanın bir numaralı tutuklu sanığı Çetin Doğan'ın, kendisine koruma ve kollama görevi verilmiş olmasına rağmen demokratik yollardan iktidara gelen mevcut hükümet ve kadrosundan duyduğu rahatsızlık nedeniyle bu hükümeti yıkmaya yönelik bir yapılanma sağladıkları ve Doğan liderliğinde ayrıntılı bir plan yapıldığı iddiasıyla dava açıldığını anlattı. Duruşma, mütalaada her sanık için iddia edilen suçlamalara ilişkin bölümün okunması ile devam ediyor.
İddianameye göre 5-7 Mart 2003 tarihlerinde 1. Ordu Komutanlığında yapılan dava konusu Balyoz Seminerinde bahsedilen darbe 5 aşamada gerçekleşecekti. Darbe içerisinde ise Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj adlı eylem planları da bulunuyordu. Tüm plan toplamda 5 bin sayfadan oluşuyordu. Bu belgelere göre Fatih-Beyazıt camileri bombalanarak hükümet, sıkıyönetim ilan etmeye zorlanacaktı. Ayrıca Yunanistan hava sahası üzerinde bir Türk jeti düşürülerek, halkın galeyana gelmesi sağlanacaktı.
Darbenin son aşaması olarak da yürütme, tekrar sivil yönetime devredilecek, demokrat görüşteki gazeteciler ise tutuklanacaktı. Soruşturma, 30 Ocak 2010 tarihindi Taraf gazetesinde çıkan bir haber ile başlatıldı. İddianame, 19 Temmuz 2010 tarihinde 10 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 16 Aralık 2010 tarihinde yapıldı. Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen 10 çuval belge içinden 43 klasörün Balyoz davası ile ilgili olduğu belirtilerek bu klasörler, davayı yürüten mahkemeye gönderilmişti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz