ANKARA (ANKA) - Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde 361 sanıklı Balyoz Planı Davası'nın temyiz duruşması 17. günde tamamlandı. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul,dosyanın incelenerek karar verilmek üzere 9 Ekim 2013 tarihine bırakıldığını açıkladı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Balyoz Davası'nda Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'ya 20 yıl hapis kararı çıkmıştı. 361 sanıklı Balyoz davasının temyiz duruşmasının 17. gününe Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde devam edildi. Bugünkü duruşmada mazeretleri kabul edilen avukatlar savunma yaptı. Sanık Mustafa Korkut Özarslan Mehmet Tolga Akalın, yargılamada itham sistemi mantığı ile tanzim edilmiş bir iddianame ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, davada TSK'nın tarihi kişiliğinin sözde olay parçaları üzerinden yargılamasının yapıldığını iddia etti. Balyoz davasında usulün gereksiz bir yargılama vasıtası haline getirildiğini daha önceden şablonlaştırılmış karara uygun fillerle hükmün açıklandığını savunan Akalın, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah bu davada mağdur sıfatıyla dinlenilmelidir. Bir kolektif hüküm ve ameliye ancak onların dinlenmesi ile oluşabilir. Mahkemeden bunu talep ettim. Bu konuda karar bile vermedi" dedi.
-ZIRHLI BİRLİKLER OLMADAN 1. ORDU BOLU'YU GEÇEMEZ-
Davaya ilişkin arama ve el koyma kararlarında farklı usul uygulandığını savunan Akalın, "Müvekkilim olağanüstü tutuklamalar olmasaydı 2017 yılının Genelkurmay başkanıydı. Yargılama başkanının davadan iki gün önce HSYK tarafından değiştirildiği gün ipin boynumuza geçtiği gündür. Mahkeme YAŞ'dan iki gün önce yakalama kararı verdi. Mahkeme, delilleri değerlendirmeden bize dahi sormadan tutuklama kararı aldı" dedi.
Şüpheden sanığın yararlanacağını ancak şüpheden kamunun yararlanması gibi evreye girildiğini ifade eden Akalın, "Esasen bunu da aşan birçok ispatlı sahtecilik yaşadık. Olağan hukuk aklını böylesine tersine çevrine bir olay yaşanınca ne oldu da böylesine bir hukuk yaşandı diyorsunuz. Türkiye'de darbeler Zırhlı Birlikler Komutanlığı yanınızda olursa yapılabilir. 1. Ordu darbe yapmaya kalksa Bolu Dağları'nı geçemez. Hiç kimse bir şeye teşebbüs etmek için darbeye teşebbüs etmez. Sözde bu iftiraya maruz kalanlar bu memleketin kendi evlatlarıdır" diye konuştu.
-28 ŞUBAT MAĞDURU-
Sanık Abdurrahman Başbuğ'un Avukatı Şevki Lülecioğlu, suç tarihinde müvekkilinin yeni yüzbaşı olduğunu ifade etti. Avukat Lülecioğlu, müvekkilinin eşinin başörtülü olması nedeniyle sağlık karnesi bile çıkaramadığını ve 28 Şubat mağduru olduğunu anlatarak, sanıklarla müvekkili arasında bir tanışıklığın bile olmadığını, Plan Seminerine davet edilmediğini ve katılmadığını kaydetti. Lülecioğlu, müvekkiline atfedilen delillerle illiyet bağının kurulamadığını belirterek, suçlamaları kabul etmediklerini ifade etti. Delillerin müvekkiline ait hâkimiyet alanında elde edilmediğini kaydeden Avukat Lülecioğlu, savunma hakkının kısıtlandığını savundu.
Müvekkilinin suçun faili olduğunu belirten Lülecioğlu, "Sözün bittiği yerdeyiz. Masumdur ve suça bulaşmamıştır" dedi.
-KARAR 9 EKİM'DE
Savunmaların tamamlanmasının ardından Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, iki ayrı listede adları okunduğu halde salonda bulunmayan avukatların isimlerini son kez okudu. Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul, savunması duruşmada yapılmayan sanıklar Kemal Dinçer, Mümtaz Can, Ahmet Küçükşahin, Dursun Tolga Kaplama'nın avukatların duruşmaya gelmediklerini ve mazeret bildirmediklerini ifade ederek, bu sanıkların temyiz isteminin dosya üzerinden inceleneceğini açıkladı. Ertuğrul,dosyanın incelenerek karar verilmek üzere 9 Ekim 2013 tarihine bırakıldığını açıkladı.