Balyoz Planı davası kapsamında tutuklanan ve bir süre önce kararın açıklanmasının ardından tahliye edilen emekli Albay Halil Yıldız (60), Yalıkavak beldesi Tepe Sokaktaki evinin bahçesinde komşuları tarafından hareketsiz bulundu.
Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri Yıldız'ın hayatını kaybettiğini tespit etti. Yıldız'ın cesedi yapılan incelemenin ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderildi.
Yıldız'ı bulan komşularından Ali Rıza Gür, gazetecilere yaptığı açıklamada, sineklerin yoğun bir şekilde biriktiğini görüp evin bahçesine gittiğini belirterek, "Yıldız'ı yerde kanlar içerisinde gördüm. Evin ön kısmında kanlar içinde yatıyordu. Polis ekiplerine haber verdim. Nasıl ölmüş olabileceğini bilmiyorum" dedi.
ÇOCUKLARI BODRUM’A HAREKET ETTİ
Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde, evinin bahçesinde ölü bulunan Balyoz Planı davası sanıklarından emekli Albay Halil Yıldız’ın, biri kız iki çocuk babası olduğu öğrenildi. Avusturalya’da eğitim gören kızı ile İstanbul’da bulunduğu belirtilen oğlunun olayı haber aldıkları ve Bodrum’a yola çıktıkları kaydedildi.
Eşinden yaklaşık 1,5 yıl önce boşandığı belirtilen emekli Albay Halil Yıldız’ın, Yalıkavak’taki evinde oturduğu ifade edildi.
DARBEYE TEŞEBÜS'TEN CEZALANDIRILMASI İSTENMİŞTİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Balyoz Güvenlik Harekat Planı isimli klasör içerisinde EK-A görevlendirmede yetkili personel isimli belgenin bulunduğu, emekli Albay Halil Yıldız'ın adının 1. Ordu Komutanlığı başlığı altında 7. sırada yer aldığı öne sürülmüştü. Emekli Albay Yıldız'ın harekat planı ile ilgili olarak oluşturulacak listelerin teşkilinde görev aldığı, bu şekilde hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ettiği iddia edilerek cezalandırılması istenmişti.
"SUÇ İŞLEMEDİM"
Emekli Albay Halil Yıldız, İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada suçlamaları kabul etmeyerek, 1. Ordu Komutanlığı'nda çalışmış olduğu dönem içerisinde 1 yıl süre ile ordu komutanının Blyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan olduğunu söylemişti. Emekli Albay Yıldız ifadesinde şunlara yer vermişti: "Herhangi bir suç işlemedim. Bu nedenle etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istemiyorum. Sınıfım itibari ile plan seminerleri konusunda pek fazla bilgim bulunmamaktadır. Bildiğim kadarı ile plan seminerleri üst düzey komutanlıkça hazırlanır. Hangi seviyede seminer yapılacaksa senaryoda o komutanlıkça belirlenir. Senaryonun dışına çıkılmaz. Katıldığım tatbikatlarda konu hep dış tehdit ve buna ilişkin senaryolardı. Suçlama tarihinde 1. Ordu Komutanlığı Denetleme Başkanlığında çalışıyordum. Plan seminerine katılmadım. 1. Ordu Komutnlığı'nda 1997-2005 arasında çalıştım. 1. Ordu Komutanlığı'nda yapılan seminerle ilgili bir bilgim yok."
16 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Yapılan yargılama sonunda verilen kararda ise emekli Albay Yıldız hukuki durumuna ilişkin yapılan de değerlendirmede, Yıldız'ın suç tarihinfde 1. Ordu Komutanlığı MEBS Başkanlığında görevli olduğu belirtilmişti. "EK-A (Görevlendirmede Yetkili Personel)" isimli belgede 7. sırada "Per. Alb. Halil YILDIZ 1 nci Or. MEBS K. Hrk. Eğt. Sb." şeklinde isminin yer alarak Balyoz Güvenlik Harekat Planı kapsamında kendisine görev verildiği ve bu görevi kabul ettiği ifade edilmişti. Yıldız 16 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
YARGITAY HAKKINDAKİ HÜKMÜ BOZMUŞTU
İstanbul 16'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nce kurulan hükmü inceleyen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi ise hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsetmek suçundan 16 yıl hapis cezasına çarptırılan emekli Albay Halil Yıldız'ın da arasında bulunduğu 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını "Sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kaldığı gerekçesi ile bozmuştu.
"SUÇSUZ SEBEPSİZ YERE CEZAEVİNDE YATTIK":
Dava kapsamında 14 Şubat 2011'de tutuklanan ve 2 yıl 8 ay sonra 9 eKİM 2013'de Yargıtay'ın bozma kararı ile tahliye olan emekli Albay Yıldız, “Suçsuz sebepsiz yere cezaevinde yattık” demişti.