Afyon Orduevi’nin önünde yakalanıp cezaevine gönderilen davanın 102’nci sanığı emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk ise itiraz sonuçlanmadan önce yakalandığı için hâlâ cezaevinde. Şentürk’ün avukatı, “İddianameyi inceledik. Pazartesi günü tutukluluğuna itiraz edeceğiz” diyor.
Hürriyet Gazetesinden Eyüp Serbest'in haberine göre; Balyoz Güvenlik Harekat Planı’yla ilgili haklarında yakalama kararı çıkartılan 101 askerin itirazları önceki gece geç saatlerde kabul edildi. Davanın 102’nci sanığı emekli Kurmay Albay Ahmet Şentürk ise itiraz sonuçlanmadan önce yakalandığı için hâlâ cezaevinde bulunuyor. Şentürk’ün avukatı Zeki Arslan, “Müvekkilimin rütbesi gazetelerde üsteğmen olarak yazılmıştı. Aynı isimde bir üsteğmen ‘Koşuyolu Bombacısı’ olarak anılmıştı. O üsteğmeni arıyorlar diye rahattı. Seminerden önce de emekli olmuştu. Tutukluluğuna itiraz edeceğiz” dedi.
Metris Cezaevi’nde
İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 1’inci Ordu Komutanlığı’nda, 5-6-7 Mart 2003’te yapılan Balyoz Güvenlik Harekat Planı’na katılan 102 subay hakkında 23 Temmuz’da yakalama kararı çıkarttı. Sanık avukatlarından tümü yakalama kararına itiraz etti. 1’inci Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan 25 Temmuz’da Bodrum’dan İstanbul’a gelirken Milas Havalimanı’nda, emekli Albay Ahmet Şentürk ise 27 Temmuz’da Afyon’da Orduevi’nden ATM’ye para çekmek için çıkınca yakalandı. Çetin Doğan sağlık sorunları nedeniyle Siyami Ersek Göğüs, Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’ne yattı. Ahmet Şentürk 3 gün Afyon Cezaevi’nde kaldıktan sonra İstanbul’a getirilip Metris Cezaevi’ne konuldu.
İtiraz edeceğiz
Bir üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 101 sanık hakkındaki yakalama kararlarını önceki gece usul yönünden bozdu. 102’nci sanık Şentürk için ise yakalandığı için itirazın değerlendirilmesine yer olmadığına karar verdi. Böylece Albay Ahmet Şentürk, yakalama kararının tutuklamaya dönüşmesi nedeniyle cezaevinden çıkamadı. Avukat Zeki Arslan, tutukluluğa itiraz süresi 7 günü değerlendirmek istediklerini belirterek, “İddianameyi inceledik. Tüm delillerimizi buna göre hazırladık. Pazartesi günü tutukluluğuna itiraz edeceğiz” dedi.
Seminere katılmadı
Müvekkilinin 28 Şubat 2003 itibarıyla emekliliğini istediğini ve seminere katılmadığını belirten Arslan, şunları söyledi: “Yakalandığında da Afyonkarahisar Orduevi’nde kalmıyordu, yemek yemek için gitmişler. Cuma günü akşamüstü yakalanıyor. Mahkeme tutuklama kararı uygulanıyor. Yol tutuklaması. Hafta sonu olduğu için pazartesi günü bekleniyor. İstanbul’a yazı yazılıyor ve salı günü de getiriliyor. Bu da şanssızlık.”
Bankamatikte yakalanmıştı
25 Temmuz’da Afyon’da orduevinden ATM’ye para çekmek için çıkınca yakalanıp cezaevine gönderilen 2 çocuk babası Ahmet Şentürk, emeklilik dilekçesini verdiği 28 Şubat 2003’te Birinci Ordu Komutanlığı’na bağlı 5. Kolordu, 55. Mekanize Tugay Komutanlığı’nın kurmay başkanıydı. 30 gün yıllık izin, 15 gün de mazeret iznini kullandıktan sonra 15 Nisan’da terhis belgesini aldı. Emekli olduktan sonra eşi Sema Şentürk’le birlikte Mudanya’daki evine yerleşti. İnşaat malzemeleri satan bir şirket kurdu ve büyük oğlu Eren’le birlikte ticaret hayatına atıldı. Küçük oğlu Ersin ise tıp eğitimini sürdürüyor.