YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“bana Bir Kalp Ver” Projesi Tanıtıldı

Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu İşletme Bilgi Yönetimi 4. sınıf öğrencilerinin organ...

“bana Bir Kalp Ver” Projesi Tanıtıldı

Mersin Üniversitesi Silifke Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu İşletme Bilgi Yönetimi 4. sınıf öğrencilerinin organ bağışına dikkati çekmek amacıyla hazırladığı “Bana Bir Kalp Ver” projesi düzenlenen etkinlikte tanıtıldı.

Projeyi hazırlayan öğrenciler tarafından Belediye Kültür merkezinde düzenlenen seminere okul müdürü Doç. Dr. Levent Son, Mersin İl Müftüsü Ali Melek, Nefrolog Kenan Konur Alp, Mersin Devlet Hastanesinden Uzman Dr. Emine Çiğdem Sanlı, Türk Kızılay Mersin Şubesinden Kazanım Uzmanı Yıldız Karacoğlu konuşmacı olarak katılıp organ bağışının önemi konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Yüksekokul Müdürü Levent Son, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, 9 kişinin katılımıyla oluşan Hayat Nakli Öncüleri Grubu öğrencilerin bu örnek projeyi gerçekleştirdiğini, grubun “Bana Bir Kalp Ver” adını verdikleri projelerinde “Bir ışık sönerken bin umut olalım” sloganı ile organ bekleyen hasta ve ailelere sosyal destek sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Yasal Temsilciliğini öğrencilerden Rıdvan Karaca’nın, sorumluluğunu Şerife Yıldırım'ın üstlendiği, Göksel Işıklar, Çisem Külcü, Nisa Bolat, Merve Atav, Neslihan Kurdular, Bahadır Aydın ve Mehmet Ertürk’ün başlattığı projeye Letonya, Romanya ve Polonya ülkelerinin de ortak olduğunu ifade eden Son, böyle anlamlı bir proje gerçekleştirdikleri için de öğrencilerini kutladığını belirtti.

Organ bekleyen hastaların sayısının her geçen gün arttığı ülkemizde toplumun organ nakli konusunda bilinçlenmesini sağlamanın, bu konuda çalışmalar yapmanın zorunlu hale geldiğini vurgulayan Son, organ bağışının artmasını engelleyen en önemli unsurun bilgi eksikliği olduğunu söyledi.

1 milyon nüfus başına ülkelere göre organ bağışçısı sayıların bakıldığında İspanya’nın 34.6 ile ilk sırayı aldığını, bunu 21.1 ile İtalya’nın, 20.9 ile Fransa’nın, 13.8 ile Almanya’nın takip ettiğini anlatan Son, “Türkiye ise sadece 2 ile dünyada organ bağışı bakımından oldukça arka sıralarda. Türkiye’de yaklaşık 70 bin kişi organ nakli bekliyor. Rakamlara bakıldığında Türkiye canlıdan yapılan nakillerde Avrupa birincisi, ama kadavradan sonuncu sıradadır. Nitekim Türkiye’de organ nakillerinin yüzde 75-80’inin canlıdan alınan organla gerçekleştirilirken Avrupa ülkelerinde bu oran yüzde 25, beyin ölümü gerçekleşmiş kadavradan yapılan nakiller Avrupa ülkelerinde yüzde 75-80 iken ülkemizde maalesef yüzde 25 dolayındadır. Bu tür bilgilendirme toplantılarından sonra organ bağışı sayısında artış meydana geleceğini ümit ediyor, bırakacağınız en güzel mirasın hayatta iken yapacağınız organ bağışı olduğunu vurgulamak istiyorum. Organizasyonda emeği geçen herkesi de kutluyorum” dedi.

Projenin Yasal Temsilciliğini yapan Rıdvan Karaca da, grup adana yaptığı konuşmada, bu projenin Avrupa Birliği Bakanlığı Ulusan Ajansı, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılay Kurumu, Silifke Belediyesi ve Taşucu belediyesi tarafından desteklendiğini söyledi.

Seminere Silifke Belediye Başkan Vekili Teslime Bozkaya, İlçe Müftüsü Bekir Kaplan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler