HABER

Bandırma Limanı özelleştirilmiyor

BALIKESİR (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bandırma Limanı'yla ilgili çalışmalarının yanlış anlaşıldığını belirterek, yapılanların özelleştirme değil üst işletme hakkının kiralanması olduğunu ve limanın yine devletin malı olarak kaldığını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Balıkesir ve Çanakkale'deki programlarının ardından Balıkesir Milletvekilleri İsmail Özgün, Ali Aydınoğlu, Vali Selahattin Hatipoğlu'yla birlikte çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Balıkesir'in Erdek İlçesi'ne geldi. Erdek'deki incelemelerinin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yıldırım, Marmara'nın en büyük ikinci limanı olan ve özelleştirilmesi gündemde olan Bandırma Limanı'nın özelleştirilmeyeceğini, sadece işletme hakkının kiralanacağını belirterek, "Bu özelleştirme değil, bir yanlış anlaşılma var. Bu uzun vadeli üst işletme hakkının kiralanmasıdır. Yani liman bizim, tesisler bizim, şu anda nasıl orada bazı müstecirler kiralama usulü parça parça işler yapıyorsa limanı topyekun uzun vadede kiraya vereceğiz. Sadece İDO'nun hizmet verdiği alanı ayırıyoruz. Orası hizmet vermeye devam edecek. Kalan kısmı da kiraya verilerek daha etkin çalışacak. Eksiklerini yapacak, devlete de kira verecek, daha çok hareket olacak. Böylece ekonomiye daha ciddi bir katkısı olacak" dedi.

2 yıldır hat yenileme çalışmaları dolayısıyla seferleri durdurulan İzmir-Bandırma tren seferlerinin de mayıs ayı sonunda başlayacağını açıklayan Bakan Yıldırım, İstanbul-Bandırma-İzmir hattı üzerinde deniz ve demir yolu bağlantılı yolcu ve yük taşımacılığı yapılacağını kaydetti. İDO'yla kombine taşımacılık için protokol yapıldığını ifade eden Yıldırım, "Bandırma-İzmir demiryolu çok uzun yıllardır bakımı yapılamayan bir yoldu. Yol altyapısı standardı yıllardır bozulduğu için burada verimli bir çalışma yapamıyorduk. Hem işletmeyi devam ettirmek hem de yolu yapmak oldukça zor. Demiryolları karayolları gibi değil. Mecburen yol yapımında bütünlük olması lazım. O yüzden kapatıp tamamını yapmak ve ihata altına almak icap etti. Bu işler tamamlandı. İhata işi mevzuattan ve firmalardan dolayı epeyce uzadı, ama zannediyorum hepsi bitti, her an başlayabilir. Normalde planlanan mayıs sonunda başlamasıydı, sanıyorum arkadaşlar teknik çalışmayı bitirme aşamasındadırlar. İDO'yla kombine taşımacılık protokolü çerçevesinde denizyolu-demiryolu yolcu ve yük taşımacılığında iyi bir altyapı gerçekleşti. Projenin bir özelliği de, kurumun demiryolunu kendi imkanları, personeli ve malzemesiyle yapmasıdır" diye konuştu.

Erdek'te yapılması planlan yat limanı için sahil kesiminde incelemelerde bulunan Bakan Yıldırım, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'dan yat limanı hakkında bilgi aldı. Yat limanı için üç alan tespit edildiğini ve maliyet ile uygunluk açısından bunların değerlendirilerek karar vereceklerini söyleyen Yıldırım, "Yat limanı için üç alan var. Daha önce planlanan iki alan vardı. Üçüncüyü de bugün burada inceledik. Bunlar karşılaştırılacak, rüzgar, barınma, maliyet bakımından en uygununu seçeceğiz. Erdek yat limanı kapasitesi seçeceğimiz yere, maliyet de seçeceğimiz kapasiteye bağlı. Eğer birinci baktığımız yere daha küçük kapasitede bir yat limanı yaparsak maliyeti kontrol edebiliriz. Ama başkanın istediği 200 yatlık ve üzeri. Böyle olunca maliyet daha yüksek olur ya da kapasiteden biraz vazgeçeceğiz veyahut yerin seçiminde daha dikkatli olacağız. Bizim hükümetimizin işi, 40 yıl önce söz verilen, 20 yıl önce başlanan, ama bugüne kadar bir şey yapılmayan işleri tamamlayıp milletin hizmetine sunmak. Şimdi burada da bu gelişimizin arkasından somut adımı göreceksiniz. Bugünkü gelişimiz Erdek açısından artık tescil olunmuş bir iştir" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım, daha sonra Erdek'te sahil kesiminde bir süre dolaşarak çay bahçelerinde oturan vatandaşlarla sohbet etti. Vatandaşlarla hatıra fotoğrafı da çektiren Yıldırım, onuruna verilen yemeğin ardından helikopterle ilçeden ayrıldı.

En Çok Aranan Haberler