Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, merdiven altı kırmızı ve beyaz et üretimine destek verilmemesi gerektiğini bildirdi.
Sezgin, yaptığı yazılı açıklamada, Bandırma ve çevresinin kanatlı hayvan üretimi bakımından Türkiye'nin önde gelen merkezleri arasında yer aldığını, bölgedeki et tesislerinde, entegrasyonlarını tamamlamış, hijyen koşulları, izlenebilirlikleri ile AB kriterlerine uygun üretim yapıldığını ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, güvenli gıda hususunda görsel basında yayınlanan bilgilendirme amaçlı kamu spotlarıyla, tüketicileri güvenli gıda tüketimine yönlendirdiğine işaret eden Sezgin, "Tüketicilere, özellikle bozulma riski olan ürünleri alırken ambalajlarındaki son kullanma tarihi, muhafaza sıcaklığı, işletme onay/kayıt belgesi numarasını kontrol edip, bozulma riski olmayan ürünlerde dahi ambalajı bozuk olanların alınmaması yönünde mesajlar verilmektedir. Tüketiciyi bilinçlendirme yönünde yapılan uyarılarla gıda maddesi üreten iş yerleri de AB standartlarında üretim yapmaya teşvik edilmektedir" dedi.
Sezgin, Resmi Gazete'de yayımlanan "Çiğ kanatlı eti, hazırlanmış kanatlı eti karışımları tebliği"nde, doğrudan tüketime sunulacak çiğ kanatlı etleri ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben, hijyenik olarak ambalajlanıp, bu şekilde satışa sunulmasının öngörüldüğünü, tebliğe uymayanlara yasal işlem yapılacağının belirtildiğini ifade etti. Sezgin, şunları kaydetti:
"Kanatlı etleri bozulma riski en yüksek olan gıda özelliğinde olup, yaz aylarının gelmesiyle tüketicilerin en önemli ve ucuz protein kaynaklarından biridir. Kanatlı etlerinin perakende işletmelerde ambalajsız satılması, tüketici sağlığı açısından olumsuzluklar yaratacaktır. Gerekli muhafaza şartlarını taşımayan, perakende işletmelerde satılan kanatlı ürünleri zehirlenme vakalarını da beraberinde getirecektir. Tüketici, satın aldığı ürünün son kullanma tarihiyle ilgili doğru bilgiler alamayacağı gibi merdiven altı üretimlerin artması kaçınılmaz sıkıntıları beraberinde getirecektir. Ancak, bakanlığımız tarafından yayımlanan 'Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği' kanatlı etlerin ambalajsız satışına da izin vermektedir. Bu tebliğin uygulamaya konulmasıyla büyük yatırımlar yapıp, tüketiciye doğru ve sağlıklı ürün sunan, ambalajlı ürünlerine de hijyen ve izlenebilirlik bakımından sonuna kadar sahip çıkan firmalar, yani üyelerimizin yatırımları atıl duruma gelecek, firmaların istihdam sağlama konusundaki çabalarında ciddi sıkıntılar olacağı kaçınılmazdır. Merdiven altı kırmızı ve beyaz et üretimine destek verilmemeli."
Durumun tekrar değerlendirilmesi ve tebliğin ilgili maddesine "kanatlı etleri hariç" ibaresinin eklenmesini ya da mart ayında uygulanmaya başlayacak tebliğin tarihinin uzatılıp, konunun detaylı olarak gözden geçirilmesi hususlarındaki görüşlerini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde paylaşıldığını anlatan Sezgin, ayrıca yem maliyetlerinin yüksekliği, navlun fiyatlarındaki artış, yem ham maddelerin ithal edilmesi nedeniyle artan kur maliyeti gibi yapısal sorunlarla boğuşan sektörün, Bakanlar Kurulu'nun 24 Şubat tarihli kararıyla toptan satışlardaki KDV oranının yüzde 1'den yüzde 8'e çıkarılmasının sektörde faaliyet gösteren firmaları oldukça rahatlattığını kaydetti.
Muhabir: Ahmet Pesen / Mehmet Bayer
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz