ANKARA (İHA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bankacılık Kanunu Tasarısı'nın 35 maddesi kabul edildi. Tasarı, IMF ile yapılan stand-by düzenlemesinin ilk gözden geçirmesinin tamamlanması için 1 Temmuz tarihinden önce yasalaşması gerekiyor.
TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyon raporu doğrultusunda dün görüşülmeye başlanan tasarının, bugünkü görüşmelerinde 35 maddesi komisyonca benimsendi. Tasarı yürütme ve yürürlük dahil 175 maddeden oluşuyor. Tasarıyla, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) her türlü faaliyetinde kuruluş kanununda verilen yetkiler, saklı kalmak kaydıyla, kalkınma planı, programlar ve hükümet programında yer alan, ilke, strateji ve politikalara uyma zorunluluğu getiriliyor.
Aynı tasarıyla Başbakana, BDDK Başkan ve üyelerinin hastalık ve görevleriyle ilgili haklarında mahkumiyet kararı verilmesi durumunda görevden alabilme yetkisi tanınıyor. Daha önce bu yetki Bakanlar Kurulu'ndaydı. Tasarıda Başbakanlığa sevki sırasında yer alan, ancak daha sonra çıkarılan kamu kurum ve kuruluşlarıyla Merkez Bankası personeliyken, BDDK'da görev alanların, bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içinde istekleri halinde, geldikleri kurumlarda mükteseplerine uygun bir göreve atanmalarına olanak tanıyan düzenleme yer alıyor.
Bu düzenlemeye göre, kurumda geçirdikleri süreler tabii oldukları kanun hükümlerine göre hizmetlerinde değerlendirilecek. Söz konusu hükümler, akademik ünvanların kazanılması için gerekli şartlar saklı kalmak üzere üniversitelerden gelen kurul üyeleri ve personel hakkında da uygulanacak. Yine aynı tasarıyla faaliyet izni kaldırılan yabancı banka şubeleri hakkında uygulanacak hükümler belirlendikten sonra, bu şubelerin mevcut ve alacaklarının yurtdışına transferlerine ilişkin esasların BDDK yerine, TMSF tarafından belirlenecek.
Yasa tasarısıyla bir bankanın, faaliyet izninin gerçeğe aykırı beyanlarla alınmış olması veya faaliyet izninin alınmasından itibaren 6 ay içinde faaliyete geçilmemesi ya da 1 yıl içinde kesintisiz 6 ay süreyle faaliyette bulunulmamış olması halinde, faaliyet izni iptal edilecek. Faaliyet izninin alındığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde ilgili kuruluş birliğine üye olunmaması veya sisteme giriş payının kalan taksitlerinin Fon hesabına yatırılmamış olması ve bu yükümlülüklerin Kurum tarafından yapılan uyarıya rağmen yerine getirilmemesi durumunda bu kanunun 4. maddesinin 1. fıkrasının A ve B bentleri dışında kalan faaliyet konuları Kurulca tek tek sınırlanabilecek.
Tasarıda kanun ve kanuna istinaden çıkarılan düzenlemelerde öngörülen değerlemeler ve derecelendirmelerin BDDK tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde değerleme ve derecelendirme kuruluşlarına yaptırılması da hükme bağlanıyor.
Banka kuruculularında aranan kriterlerin kapsamı genişletilirken, devletin egemenlik alametlerine ve organlarının saygınlığına, devletin egemenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluk, yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı olan suçlardan hüküm giyenler banka kuramayacak.
Aynı tasarıya göre, bankalar tarafından banka sahibinin eş ve çocukları ile kendisinin ortak olduğu şirketlere kullandırılacak kredi, öz kaynaklarının yüzde 20'sini geçemeyecek. BDDK bu oranı yüzde 25`e kadar yükseltmeye de yetkili olacak. Kredi kuruluşlarının iflası halinde, mevduat ve katılım fonu sahipleri TMSF'nin imtiyazlı alacakları ile devlet ve sosyal güvenlik kuruluşlarının alacaklarından sonra gelmek üzere, öncelikli alacaklı olarak değerlendirilecek. Kredi kuruluşları ile ilgili sırların saklanması konusunda BDDK Başkanı ve TMSF Başkanı ile üyelerin de sorumlu tutulması yönünde bir düzenlemeye gidildi.
Tasarıda ayrıca Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre bazı düzenlemeler de yapıldı.