ANKARA (İHA) - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankacılık sektörünün yabancılar için cazibesini koruduğunu söyledi.
CNBC-E'nin sorularını cevaplandıran Bilgin, 2004 yılı sonu itibariyle bankacılık sektöründe İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) hisselerde çok fazla olmasına rağmen ortaklık veya banka sahipliği konusunda yabancı oranının yüzde 3-4 seviyesinde olduğunu, bu oranın bu yıl Dışbank ve Yapı Kredi'nin de ele alındığında yüzde 11'lere ulaştığını, yıl sonunda ise yüzde 15'e ulaşmasını beklediklerini bildirdi.
Türk bankacılık sektörünün krizlerden olumsuz şekilde etkilendiğini ve çok hırpalandığını belirten Bilgin, "Bir kere bankalara hortumcu gözüyle bakıldı. Bu imajı silmek kolay olmuyor. Diğer taraftan artık dezenflasyon sebebiyle bankacılıkta kar elde etmek oldukça zor. Kar marjları düşük. Bu sebeple yerliler bankacılık sektöründen çekiliyor, yerini yabancılar alıyor" dedi. Bilgin, yabancıların Türkiye'ye ilgisini ise "Yabancılar bankaların kendi ülkelerinde kar marjları bizden daha düşük. Batıda genç olmayan bir nüfus var. Bizde ise genç nüfus oldukça yüksek. Dolayısıyla yabancılar krizden çıkmış ve bankacılık sektörüne bugün girmenin yarın girmekten çok daha iyi olacağını biliyorlar. Şu anda bankacılık sektöründe yabancı payı ile öngörümüz ve çalışmamız yoktur" sözleriyle açıkladı. Tevfik Bilgin Türk bankalarının Batıdaki birçok bankadan çok daha iyi bankacılık yaptığını, IT, personel, kriz tecrübesi ve geliştirdikleri ürünler bakımından yabancı bankaları geride bıraktığını kaydetti. Bilgin milli bankaların da önemine değinerek, "Bu bankalarımız ülke bankacılık tarihinde önemli rol oynamışlardır. Ülkemiz kriz dönemlerinde milli bankalara çok ihtiyaç duymuştur.
Bundan sonra da duymaya devam edecektir" diye konuştu.