EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bankacılık ve Finans mezunları ne iş yapar? Bankacılık ve Finans bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bankacılık ve finans bölümünü tercih eden öğrenciler 4 yıllık eğitim sürecini geride bıraktıktan sonra iş hayatına atılırlar. Eğitim süreçlerinde muhasebe, iktisat ve istatistik temeli sağlayan dersleri başarı ile tamamlamalılardır. Bu öğrenciler sektöre faydalı olabilmek için nitelikli bir eğitimden geçerler. Bankacılık ve Finans mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışır?

Bankacılık ve Finans mezunları ne iş yapar? Bankacılık ve Finans bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Günümüzde değişen trendleri dikkate aldığımızda her alanda olduğu gibi bankacılık ve finans sektörü de gelişmeye ayak uydurmuştur. Tercih listesine bankacılık ve finans bölümünü ekleyecek öğrenciler için bölüm , geniş bilgi aktarımı sağlamaktadır. Teknoloji ve bilim alanındaki gelişmeler sebebiyle banka ve finans kurumlarının etkinlik alanları da değişkenlik göstermiştir. Bu sebeple gelişen ve küreselleşen dünyaya uyum sağlamak adına bankacılık ve finans bölümü de temel kural ve ilkelerini geliştirip dönüşüm sağlamıştır.

Bankacılık ve finans bölümünde yetiştirilen elemanlar, banka ve finans kurumlarının ihtiyaç duyduğu niteliktedir. Bu bölümü tercih edecek bireylerin ekonomi ve matematik ile ilgili olması, yenilik ve değişimlere açık olması, ileri görüşlü olup iletişimlerinin kuvvetli olması gerekmektedir. Bölümü başarı ile bitiren öğrenciler kamuda çalışma imkanı bulabildiği gibi özel sektördeki firmalarda da işe girebilmektedir.

Bankacılık ve Finans bölümü nedir?

Bankacılık ve finans bölümü eğitimi alan kişilerin analitik düşünme, sorgulama ve araştırıcı tutum sergileme gibi özellikler taşıması gerekir. Bu nedenle öğrenciler, eğitim süreci boyunca bu nitelikleri taşıyacak şekilde yetiştirilirler.

Bankacılık ve finans bölümü, bankacılık ve finans sisteminin yapı ve işleyişinin sunulduğu dört yıllık bir programıdır. Programın temel amacı, eğitim alan öğrencilerin finans ve ekonomi alanında başarılı bir şekilde eğitilebilmesidir. Bireylerin ve ya çalıştıkları kurumların fon ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı, bu fonların en etkin nasıl kullanılacağı ve fonlarda değer maksimizasyonunun yapılabilmesi programın diğer amaçlarındandır.

Bankacılık ve finans bölümü okuyacak kişiler disiplinli ve sorumluluk sahibi olmalı, çalıştıkları kuruma gerekli desteği vermeliler.

Bankacılık ve Finans bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Bankacılık ve finans bölümü eğitim süresi dört yıldır. Dört yıllık lisans bölümünden mezun olmak isteyen kişilerin 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerin belirttiği mezuniyet koşullarını birebir yerine getirmeleri gerekir.

Bankacılık ve Finans bölümü dersleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Finansal Muhasebe,
  • İşletme Bilimi,
  • Ekonomiye Giriş,
  • Borçlar Hukuku,
  • İşletme ve Ekonomi için Matematik,
  • Bankacılık ve Finansa Giriş,
  • Şirketler Muhasebesi,
  • Etkili İletişim Teknikleri,
  • Finansal Hizmetler Pazarlaması,
  • Bankacılık Faaliyetleri,
  • Finansal Krizlerin Ekonomik Tarihi,
  • Sermaye Piyasası Kurulu,
  • Finansal Tablolar Analizi,
  • Bankacılıkta Denetim,
  • Bilgisayarda Bankacılık Uygulamaları

bank

Bankacılık ve Finans mezunları ne iş yapar?

Bankacılık ve finans mezunu kişiler genel hatlarıyla hesap yönetimi yapmaktadırlar. Buna ek olarak, kişisel para yönetimi, hesap denetleme, finansman ve uluslararası bankacılık gibi işlerle ilgilenirler. Bireysel ve kurumsal alanda finansman kaynaklarının sağlanması, sağlanan yatırımların verimliliği gibi konuları denetlerler. Buna ek olarak, bankalar gibi finansal kuruluşlarda da verimli kredilendirme faaliyetleri içinde olurlar. Mezunlar geleceğe dair finansal çalışmalar yaparak çalıştıkları kurumların fon akışlarını değerlendirirler ve en uygun ve verimli düzeye getirmeye çalışırlar.

Bankacılık ve Finans mezunları nerelerde çalışır?

Bankacılık ve finans bölümünü bitiren öğrenciler devlet kurumları ve özel firmalarda çalışabilirler. Tercih eden mezunlar bireysel olarak da iş hayatına atılabilir. Bölümden mezun olanlar banka ve finans alanında farklı iş kollarında iş bulabilirler. Yönetim departmanları da dahil olmak üzere pek çok basamak mezunları beklemektedir.

Finans kurum ve kuruluşları mezunlar için temel iş alanlarındandır. Bununla birlikte, sigorta firmaları ve denetleme kurumları ile portföy ve derecelendirme kuruluşları da mezunlara iş olanakları sunar. Öğrenciler lisans eğitimleri süresince istatistik ve ekonometri dersleri alırlar. Bu eğitimler vasıtasıyla analist olarak da çalışabilirler.

Bankacılık ve finans bölümünden mezun olan bireyler geniş iş imkanlarıyla dolu bir sektöre adım atarlar. Sektörde bankacılık dışında tercih yapılabilecek alan vardır. Devlet ve özel sektöre baktığımızda finans alanı geniş bir yelpaze sunmaktadır. Mezunlar isterlerse yurtdışına da açılabilirler.

Bölümden mezun olan öğrenciler, banka ve finans kuruluşlarının yanında yurtiçi ve yurtdışındaki işletmeler ve şirketler ile sigorta şirketlerinde de iş imkanı bulabilirler. Bunun yanında akademik bir kariyer hedefleyen mezunlar da lisansüstü eğitimlerine devam ederek eğitim alanında kendilerine bir yön belirleyebilirler.

Bankacılık ve Finans mezunlarının kamuda iş olanakları oldukça fazladır. Mezunlar, kamu işletmelerinin finans ve mali işler departmanlarında, SPK, BDDK gibi düzenleyici kurumlar, devlet bankaları, maliye bakanlığı, merkez bankası gibi pek çok alanda kamuda iş bulabilirler.

Bankacılık ve Finans mezunlarının özel sektörde iş olanakları oldukça çeşitlidir. Büyük şirketlerin finans bölümleri ve mali işler departmanlarında, finansal kiralama, faktöring gibi finansal kuruluşlarda, özel bankalar ya da sigorta şirketlerinde, denetim ve danışmanlık şirketlerinde çalışma imkanı bulabilirler. Bu iş imkanlarının değerlendirilebilmesi için mezunların bazı yetkinlik, beceri ve bilgilere sahip olması gereklidir.

Mezunlar, sektörde çalışmaya başladıklarında yoğun bir iş temposu ve iş stresiyle karşı karşıya kalacaklarının bilincinde olmalılar. Bu çalışma şartları karşısında istikrarlı olabilen personeller başarılı olacaklardır. Stres yönetimi sektörde önemli bir özelliktir. Mesleki açıdan baktığımızda para yönetimi söz konusudur. Maddi konular göz önüne alındığında kişiye stres ve baskı oluşturabilir. Birey işletmenin tüm maddi varlığı ve sorumluluğunu kendi üzerinde hissedebilir. Dolayısıyla mezunlar stres ve zaman yönetimi konusunda beceriye sahip olmalıdır.

Bankacılık ve finans sektöründe yer almak isteyen bireylerin kendilerini yenileyebilmeleri gerekir. Sektör sürekli olarak güncelleme halindedir. Bu açıdan personellerin teknolojik gelişmelere yatkın olmaları gerekir. Ayrıca personellerin ekip içinde iletişimleri kuvvetli olmalıdır. Analiz becerisi ile sayısal anlamda yeterlilik de personellere artı puan olarak dönecektir.

En Çok Aranan Haberler