TRABZON (İHA) - Merkez Bankası Genel Müdürü Serdengeçti , Türkiye'de reel faizlerin yüksek düzeylerde oluşmasının nedeninin nominal faizler değil, evvelden beri yaşanan krizler ve yüksek enflasyon ortamı olduğunu söyledi.
Merkez Bankası, Dünya Gazetesi ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası (TTSO) organizasyonu ile TTSO Toplantı Salonu'nda düzenlenen 'Para Politikalarındaki Gelişmeler' konulu panelde konuşan Süreyya Serdergeçti, "Böyle bir ortamdan çıkmak için, öncelikle enflasyonla mücadelede kararlılık, sıkı maliye ve para politikalarının uyumluluk ve kararlılıkla uygulanması ve ekonomide verimliliği artıracak yapısal reformların süratle hayata geçirilmesi gerekmektedir" dedi.
Süreyya Serdengeçti Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı konuşmada bankacılık yasasının son bir yıl içinde yapılan en önemli reformlardan biri olduğunu kaydetti.
Serdengeçti, dalgalı kur rejimi altında Merkez Bankası'nın temel hedefi olan fiyat istikrarını sağlamada en etkin aracın kısa vadeli faiz oranları olduğuna işaret etti. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, bugün gelinen noktada kur rejimine uyum sorununun aşıldığını belirtti. Serdengeçti, bugün uygulanmakta olan kur rejiminin 1999 yılı sonunda tasarlanan ve uygulanmaya konan programın amaçladığı bir kur rejimi olduğunu ifade ederek, "Bu tür bir rejim bizim uzun süreden beri öngördüğümüz ve kamuoyunun da 2000 programı ile bilgisi dahilinde olan bir kur rejimidir. Ancak uygulamada öngörülenden önce ve bir kriz sonrasında oluşmuştur" dedi.
Bugün gelinen noktada, rejime uyum sorunlarının aşıldığını belirten Serdengeçti, "Uygulamanın doğruluğu ve gücü son yaşanan olaylarla birlikte güçlü bir biçimde test edilmiş ve dalgalı kur uygulaması kamuoyunun gündeminde tartışma konusu olmaktan büyük ölçüde çıkmıştır" diye konuştu.