YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bankalar, "kasa Ziyareti Ücreti" De Almış

Afyonkarahisar Dilekçe Alt Komisyonu Başkanı Halil Ürün, "Bankaların, müşterilerinden aldığı o kadar ilginç şeyler var ki, mesela işletim ücreti, hesap

Afyonkarahisar Dilekçe Alt Komisyonu Başkanı Halil Ürün, "Bankaların, müşterilerinden aldığı o kadar ilginç şeyler var ki, mesela işletim ücreti, hesap çalışmadı işletimsizlik ücreti. Kasa ziyaret ücreti. Havale ücreti, komisyonlar, kredi kartı ücreti, o ücreti, bu ücreti gibi 64 kalem ücret, akıl alacak gibi değil. Bu, yasayla falan da düzeltilecek bir iş değil" dedi.
Ürün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşın en fazla şikayetinin, bankalarla ilgili olduğunu bildirdi. Komisyona, yaklaşık 230 bin şikayetin geldiği bilgisini veren Ürün, kendilerinin yanı sıra Kamu Denetçiliği Kurumuna da aynı şikayetlerin yapıldığını ifade etti.
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığının bankalar ve müşteriler arasında 33 kalem ücretten söz ettiğini anımsatan Ürün, komisyon çalışmalarında bankaların müşterilerinden 64 kalem ücret aldığını tespit ettiklerini belirtti. Bunların içerisinde çok ilginç ücretlerin yer aldığını ve duyunca şok olduğunu söyleyen Ürün, şunları kaydetti:
"Bankaların, müşterilerinden aldığı o kadar ilginç şeyler var ki, mesela işletim ücreti, hesap çalışmadı işletimsizlik ücreti... Kasa kiraladınız kira ücreti, 'Kasama altın koyacağım, evimde muhafaza edemiyorum ya da altınlarımdan bir kaçı lazım oldu kasayı açtırdım' kasa ziyaret ücreti. Bu ücret 5 liradan başlıyor. Diyelim ki; banka sizi bir konuda uyarmak istiyor ve mesaj atıyor en az 2 lira alıyor, bu da bankalara göre değişiyor, adı, bildirim ücreti. Havale ücreti, komisyonlar, kredi kartı ücreti, o ücreti, bu ücreti gibi 64 kalem ücret, akıl alacak gibi değil. Bu, yasayla falan da düzeltilecek bir iş değil."
-"Kredi kartı koleksiyonu yapan varsa, lütfen bunlardan bir önce kurtulsunlar"
Bankaların, faaliyet dışı ücretlerden aldıkları paralarla, personel, yapılanma, yenileşme, yazılım, donanım gibi tüm giderlerini karşıladıklarına dikkati çeken Ürün, şöyle devam etti:
"Bu durumu bankalara sorduğumuzda diyorlar ki, 'Bütün dünyada bu iş böyledir, banka sahipleri faaliyet dışı gelirlerle giderlerini karşılar.' Dünyadaki en önemli sorun, bu finans sorunu. Şimdi, öyle güçlü bir lobileri var ki, 'tüketici hakları kanunundan ayrı olarak, finansal tüketici hakları kanunu çıkaralım' diyorlar. Yani Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Bey'in bakanlığını, bu hususta devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Tüketici hakları ile ilgili kanuna bir kısım kısıtlamalar koyuyoruz. Dilekçe Alt Komisyonu'nun hazırladığı raporumu ben ilgili yerlere sundum. Bu açık hesaplar, kredi kartlarından gelen hesaplar, yuvaları yıkacak duruma geldi. Eşinden habersiz kimse borçlanamasın dedik, neredeyse ticari hayat tıkandı. Kredi kartı koleksiyonu yapan varsa, lütfen bunlardan bir önce kurtulsunlar. Çünkü bunların hepsi yük, hepsi hayatı zorlaştıran şeyler."
200 lira burs alan öğrenciden 35 lira havale ücreti alınmasına tepki gösteren Ürün, "Bunu, maalesef kamu bankası da alıyor. Kamu bankaları bari öğrencilere, 18 yaşından küçüklere, küçük tüketicilerden havale ücreti alınmasın" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler