Ankara (AA)- Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, tüketim harcamalarındaki yavaşlamaya rağmen vatandaşların bankalara olan kredi borçlarının büyümeye devam ettiğini belirterek, bu yılın 7 ayında vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun, yüzde 15,5 oranında artarak 82,6 milyar YTL'ye ulaştığını bildirdi.
Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, bu yılın 7 aylık döneminde vatandaşların bankalara, tüketici finansman şirketlerine ve katılım bankalarına olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarının yüzde 15,5 oranında artarak 82,6 milyar YTL'ye kadar yükseldiğine dikkat çekti.
Vatandaşların borçlarında son bir yıllık dönemde ise yüzde 25,6 oranında bir büyüme kaydedildiğini vurgulayan Aygün, TÜİK'in milli gelir rakamlarına göre de vatandaşların tüketim harcamalarının bu yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 1,6 oranında arttığını belirtti.
Vatandaşların bankalara, tüketici finansman şirketleri ve katılım bankalarına olan 82,6 milyar YTL'lik borcunun 27,8 milyarının konut, 8,1 milyarının taşıt, 23,2 milyarının diğer tüketici kredilerinden, 23,8 milyarının da birikmiş kredi kartı borçlarından oluştuğunu belirten Aygün, şunları kaydetti:
"Baktığımızda, bu yılın 7 ayında vatandaşın toplam borcu 11 milyar YTL büyümüş. Bu kapsamdaki konut kredisi borçları 4,4 milyar YTL artmış, taşıt kredileri 663 milyon YTL azalmış, kredi kartı borçları 2 milyar YTL artmış. Asıl büyük artış ise diğer tüketici kredisi olarak tabir edilen kredilerde yaşanmış. Diğer tüketici kredileri 7 ayda 5,4 milyar YTL artmış. Bu gelişmeler tüketicinin bankalara olan borçlarındaki büyümenin, borcun borçla kapatılmasından kaynaklandığını gösteriyor."
Kredi kartını diğer ülkelere göre geç tanıyan bir ülkenin insanlarının bankalar tarafından içine düşürüldükleri bu durumun "doğal afet" sayılması gerektiğini kaydeden Aygün, bu yılın 7 ayında 152 binden fazla vatandaşın tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe alındığını, kara listedeki kayıt sayısının 1 milyon 211 bini, isim sayısının ise 589 bin geçtiğini söyledi.