HABER

Bankalara "vade" uyarısı

ANKARA (ANKA)- BDDK, bankaların likidite yeterliliğinin ölçülmesine ilişkin yönetmeliği yayınladı.

Bir takvim yılı içinde ikinci vade dilimlerine ilişkin oranlarda arka arkaya iki kez uyumsuzluk olmaması öngörülürken, birinci vade diliminde ortaya çıkan uyumsuzluğun iki hafta içinde giderilmesi zorunluluğu getirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), bankaların likidite yeterliliğinin ölçülmesi ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yaptı. Resmi Gazete'de yayınlanan değişiklik yönetmeliğinde toplam likidite yeterlilik oranı ve yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasına ilişkin ayrıntılara yer verildi. Buna göre efektif deposundan Merkez Bankası'nca ihraç edilen likidite senetlerine, borsaya kote edilen hisse senetlerinden vadesiz bankalar mevduatına kadar bir çok işlemde bildirim cetvellerinde belirtilen oranlar üzerinden vadelerine bakılmaksızın stok değerleri üzerinden likidite yeterliliği ölçülecek. Diğer varlık ve yükümlülüklerin anapara, gelir ve gider ve faiz tahakkuklarına ilişkin nakit giriş ve çıkışları da nakit akışlarının vadelerine kalan süreye göre belirlenecek.

Herhangi bir vadesi olmayan ve nakit hareketi yaratmayan varlıklara ilişkin faiz ve gelir reeskontları, yükümlülüklere ilişkin faiz ve gider reeskontları toplam likidite yeterlilik oranı ve yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasında dikkate alınmayacak. Gayrinakdi krediler ve taahhütlerden vadelerinde ödeme yükümlülüğü bulunanlar, vadelerine kalan süreler dikkate alınmak suretiyle toplam likidite yeterlilik oranı ve yabancı para likidite yeterlilik oranı hesaplamasına dahil edilecek.

VADE DİLİMLERİNDE UYUMSUZLUK

Bir takvim yılı içerisinde ikinci vade dilimlerine ilişkin oranlarda arka arkaya iki kez uyumsuzluk olmaması öngörülüyor. Birinci vade dilimine ilişkin oranda oluşabilecek uyumsuzluğun takip eden iki hafta içinde giderilmesi zorunluluğu getiriliyor. Bir takvim yılı içerisinde birinci vade dilimine ilişkin oranda, giderilen uyumsuzluk dahil altı defadan fazla uyumsuzluk olmaması gerektiği belirtiliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler