HABER

Bankalararası para piyasası yeni düzen

Ankara -(AA) Merkez Bankası, Bankalararası Para Piyasasında toplam borç alabilme limitinin, 2003-2006 yılları arasındaki bankacılık sistemi toplam aktif büyüklüğündeki artış dikkate alınarak, 9 Temmuz 2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, yaklaşık 2 katına çıkarıldığını bildirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Şubat 2000 tarihli Banka'nın "Bankalararası Para Piyasası Uygulama Talimatı" kitapçığının, yayımlanma tarihinden sonra çeşitli tarihlerde bankalara gönderilen talimatlardan yürürlükte olanları ve mevcut uygulamada yapılan değişiklikleri de kapsayacak şekilde güncellendiği belirtildi.

Açıklamada, 9 Temmuz 2007 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Bankalararası Para Piyasası'nın işleyişine ilişkin olarak yeni uygulama talimatında yer alan temel bazı değişiklikler yer aldı. Buna göre, mevcut uygulamada 16.00-16.30 saatleri arasında gerçekleştirilen Geç Likidite Penceresi (GLP) işlemleri, bankaların likidite yönetimlerini ve ödemeler sisteminin etkinliğini ve esnekliğini desteklemek amacıyla, 16.00-17.00 saatleri arasında, zorunlu karşılıkların tesis süresinin son iş gününde ise 16.00-17.15 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

YTL depo ve GLP işlemleri için 50.000 YTL ve katları olan en az işlem yapabilme limiti 100.000 YTL ve katlarına yükseltilirken, Gün İçi Limit (GİL) işlemleri için 250.000 YTL ve katları olan en az işlem yapabilme limiti 100.000 YTL ve katlarına indirildi.

Halen aktif olarak kullanılmayan teminat çeşitlerinden biri olan altın depolarının, uygulamadaki güçlükler de dikkate alınarak teminata kabul edilmesine son verildi.

Merkez Bankası tarafından ihraç edilecek likidite senetleri, teminata kabul edilecek kıymetler arasına alındı.

Bankaların teminat yönetimini kolaylaştırmak amacıyla, teminata getirilen Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS)'nin vadelerine 3 iş günü yerine, 1 iş günü kaldığında teminat olma özelliğini yitirmelerine karar verildi.

En Çok Aranan Haberler