HABER

Banvit'ten "kuş gribi" açıklaması

İSTANBUL (İHA) - Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de Kuş Gribi ile yaşamaya alışması gerektiğini belirterek, "Maalesef son zamanlarda ülkemizde her ölü görülen kanatlı Kuş Gribi diye lanse edilmektedir. Bu konuda daha bilinçli olmamız gerekiyor. Normal yaşam süren bir insana Kuş Gribi bulaşması ihtimal dahilinde değildir" dedi. Yetkililerin köylerde salma dolaşan kanatlıları muhakkak durdurması gerektiğini vurgulayan Görener, ticari işletmelerin ürettikleri piliçlerde Kuş Gribi olmadığını ifade ederek, tüketicileri ambalajlı ürünleri tercih etmeleri konusunda uyardı.

Ömer Görener, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, tüm dünyanın göçmen kuşların geçiş yolları altında olduğuna dikkat çekerek, "Tüm dünya gibi ülkemizden de geçen birçok göçmen kuş türü bulunmaktadır. Bu göçmen kuşların bazıları Kuş Gribi virüsüne portörlük yapmaktadırlar, yani hasta olmadan virüsü taşımakta ve temasta oldukları diğer kanatlılara yayabilmektedirler. Temasta olabilecekleri kanatlılar ise köylerimizde serbest olarak, salma dolaşan kaz, ördek, tavuk ve hindilerdir. Ülkemizde maalesef salma köy kanatlıları fazla orandadır, dolayısıyla Türkiye bir Almanya'ya oranla daha fazla kuş gribi tehdidi altındadır. Tüm dünya bu hastalığı eski adıyla "Tavuk Vebası" olarak yüzyıllardır bilmektedir" dedi.

Yetkililerin muhakkak köylerdeki salma dolaşan kanatlıları durdurması gerektiğini kaydeden Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, "Sonuçta dünyanın birçok bölgesinde açık olarak yetiştirilen kanatlı hayvanlarda kuş gribi vakalarının görülmesi mümkündür. Manyas'dan sonra Iğdır'da görülen bu kanatlı hastalığının önümüzdeki dönemlerde göç yolları üzerinde bulunan ve salma yetiştiricilik yapılan köylerimizde yine tekrarlanması olasılık dahilindedir. Bu olasılığın ortadan kaldırılması içinse yasalar uygulanarak açık olarak kanatlı hayvan yetiştiriciliğinin engellenmesi gerekmektedir. Aksi halde köylerimizde yaygınlaşacak Kuş Gribi vakaları ile ticari kanatlı yetiştiriciliği yani 'Piliç ve Yumurta' üretimi risk altına girecektir. Dolayısıyla ülkemizde yaygın olarak yapılan salma kanatlı yetiştiriciliğin muhakkak yetkililer tarafından durdurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

"YİNE KÖY TAVUĞU, YİNE SORUN" Ticari işletmelerin ürettikleri piliçlerde Kuş Gribi olmadığını vurgulayan Ömer Görener, şunları kaydetti:
"Burada önemli olan yaşanan bu vakaların, büyük entegrasyonlar için kapalı kümes ortamında azami biogüvenlik ve dezenfeksiyon tedbirleri uygulanarak ticari olarak yetiştirilen sürülerle bir alakasının olmadığıdır. Yani gerek entegrasyonlar gerekse halk sağlığı açısından herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Fakat bir önceki paragrafta belirttiğimiz gibi köylerimizde kuş gribi vakalarının çoğalması ile ticari işletmelerin biyogüvenlik tedbirlerinin delinme olasılığı vardır. Dolayısıyla köylerimizdeki serbest yetiştiriciliğin muhakkak yetkililer tarafından engellenmesi gerekir, bu ticari işletmeler kadar insan sağlığı için de ciddi bir tehlikedir. Iğdır'da yaşanan bu vaka, tıpkı Manyas'ın Kızıksa beldesinde olduğu gibi, sadece serbest olarak yetiştirilen, göçmen kuşlarla temasa, dolayısıyla kontaminasyona açık bir kanatlı sürüsünde görülmüştür. 26.12.2005 tarihinde laboratuar raporu ile hastalığın 'Tavuk Vebası - Kuş Gribi' olduğu ve etkenin Avian Influenza A virüsü H5 tipi olduğu teşhis edilmesi üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından derhal çeşitli önlemleri uygulamaya sokmuş ve Bornova Ulusal Referans Laboratuarımız da tespitlerini yapmıştır. Genetik yapı tanımı için AB Referans Laboratuarına numune yollanacaktır. İnsanların olduğu gibi kanatlıların da belirli ömürleri, çeşitli hastalıkları olduğunu ifade eden Ülkemizde milyonlarca kanatlı bulunmaktadır, bu kanatlılar bazen ihtiyaçtan kesilip ölürken, bazen yaşlılıklarından, bazen de çeşitli sebeplerden ölebilmektedirler. Maalesef son zamanlarda ülkemizde her ölü görülen kanatlı Kuş Gribi diye lanse edilmektedir. Bu konuda daha bilinçli olmamız gerekiyor."

"KUŞ GRİBİNİN İNSANLARA BULAŞMA OLASILIĞI OLDUKÇA DÜŞÜKTÜR" Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada normal gripten her yıl yaklaşık 300 bin ila 400 bin kişinin öldüğüne dikkat çeken Banvit Genel Müdürü Ömer Görener, şöyle devam etti:
"Diğer taraftan 97 senesinden bu yana kuş gribinden ölen insan sayısı yaklaşık 70'dir ve sadece Uzak Doğu'dadır. Bu ölen insanlar da hastalığın çok yoğun olduğu şartlarda enfekte olmuşlar ve koruyucu ilaç almamışlardır. Ve bu ölen insanların büyük çoğunluğu bu hastalığın yok edilmesi için çalışmakta olan profesyonellerdir. Dolayısıyla Van'da olduğu gibi bir zamanlar bir kanatlıya değmiş olan her hasta insana Kuş Gribi'nden yatağa düştü yakıştırması yapılmamalı, bu konuda sağduyulu olmalıyız. Normal yaşam süren bir insana Kuş Gribi bulaşması ihtimal dahilinde değildir. Sektörümüzde birçok firmanın ISO 9001 ve HACCP sertifikaları vardır. HACCP tamamen tüketici sağlığını garantiye almak için uygulanan bir sistemdir. ISO 9001 ise bu sertifikanın ait olduğu üretim sürecinin her aşamasının, uyulması gereken standart kurallar ve hazırlanan dokümantasyonlar aracılığıyla kontrol altında tutulduğunu belgeler. Tüm bu çalışmalar izlenebilirliğin sağlanmasının ön şartıdır. Bizim en cdlan salma kanatlı yetiştiricönemli farkımız HACCP ve ISO 9001 belgelerimize tüm canlı üretim sistemimizin de dahil olmasıdır. Yani yem fabrikalarımız, kümeslerimiz ve kuluçkamız da sertifikalarımızın kapsamına dahil edilmiştir ve bu uygulama Türkiye'de başka hiçbir kanatlı entegrasyonunda bulunmamaktadır. Sonuç olarak çiftlikten markete kadar tüm üretim sürecini kapsayan kalite ve gıda güvenliği uygulamalarımız sayesinde marketten alınan bir piliç veya hindi ürününün hangi sürüden gelmiş, hangi yemle beslenmiş olduğu veya üretildiği günün ortam sıcaklığı, hangi firmadan, hangi tarihte alınan baharatlarla hazırlandığı gibi detay bilgilere ulaşmamız mümkün. Üretim sistemimizin bu denli denetleniyor olması tüketicilerimiz için ek bir güvencedir."

En Çok Aranan Haberler