Özellikle Yeşilçam filmlerinde gördüğünüz hamam sahnelerinin yerini artık modern dünyanın banyoları aldı. Önceki dönemlerde göbek taşına yatmadan ve tellak tarafından keselenmeden temizlikten söz etmek mümkün değildi. Hatta hamamdan sonra ten renginin beyazladığı ve vücudun bütün kirden arındırıldığı dahi söyleniyordu. Osmanlı döneminde hem mimari açıdan hem de kişisel temizlik ritüellerinin vazgeçilmez noktası olan hamamlara olan ilgi giderek azaldı.
Günlük hayat pratikleri içinde evlerdeki banyolarda temizlik ihtiyacı giderilmeye başlandı. Ancak vücudumuzun zaman zaman ölü derilerden uzaklaşmaya ve temizlenmeye ihtiyacı vardır. Yalnızca yapılan duş cildimizi derinlemesine temizlenmesi için yeterli olmayacaktır. Bu nedenle düzenli olarak kese yapılması gerekir. Sizler için keselenmenin yararlarını araştırdık.
Kese basit bir şekilde anlatmak gerekirse sıcak su ve sabunla birlikte cilt gözeneklerini açma işlemidir. Bu işlem sırasında vücuda uygulanan basınç, kesenin dokusu ve kese sıklığı belirleyici olur. 15-20 günde bir kez uygulanan kese işlemi cildi yeniler, ölü derilerden arındırarak daha genç ve parlak görünmesini sağlar.
Kese, banyo sıcaklığının yükseldiği anlarda yapılmalıdır. Ortam sıcaklığının dayanacak kadar sıcak olmasına özen gösterilir. Vücut, sıcak su ve buharla beraber terlemelidir. Kese yaptıktan sonra tüm vücut sabunlanmalıdır. Bu sayede kese ile birlikte vücuttan atılan ölü deriler sabunla tamamen yok olur. Ardından ise sıcak su ile bılca vücut durulanmalıdır.
Çevresel faktörler ve dış etmenler yüzün sebum dengesini değiştirerek yapısını bozar. Aynı zamanda yüzde biriken kir ve ölü deriler zamanla siyah nokta ile sivilcelere dönüşebilir. Bu nedenle yüze düzenli olarak peeling yapılmalıdır. Yüz peelingi için keseyi kullanabilirsiniz. Ancak yüz, vücudun diğer bölümlerine göre daha hassas bir yapıdadır. Bu nedenle yumuşak ve narin davranmalısınız. Yüze sert kese yapmak, cildin kırışmasına sebep olur. Sadece alın, burun ve yanlarına kese yapabilirsiniz. Yanaklarınıza bir kez keseyi gezdirmek yeterlidir. Yüzü tahriş etmeden ve çok narin kese yapılmalıdır. Ardından bolca duru su ile durulanmalıdır.
Eğer satın aldıktan sonra ilk kez keseyi kullanacaksanız mutlaka sıcak su ve sabunla yıkayın. Sonraki kullanımlarda ise sabun kullanılmamasına özen gösterin. Keselenme işlemi bittikten sonra sıcak sudan geçirin ve kuruması için hava alan bir askıya asın. Kese ortak kullanım için uygun bir ürün değildir. Çünkü kullanılan kese aracılığıyla bir kişide olan mikrop, bakteri ve hastalıklar diğerlerine de geçebilir.
Her banyoda kese yapmak cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bu nedenle 15-20 günde bir kez tüm vücudu arındıracak şekilde keselemek yeterli olacaktır.
Kese seçimi uygulama kadar önemlidir. Süngerden oluşan keseler vücudu tam anlamıyla temizlemez. Bu nedenle hem sağlık hem de hijyen açısından ipek keseleri seçmek daha doğrudır.
Keselenmek, vücudunuzu bütün olarak sağlıklı kılar, özellikle bağışıklık sisteminize olan katkısı nedeniyle hastalıklara olan gücünüzü arttırır. Kese vücuttaki kan dolaşımını hızlandırarak hücrelerin yenilenmesini sağlar. Selülit oluşumunu engeller ve zamanla selülitler de gözle görülür derecede yok olma fark edilebilir. İster hamamda ister evde yapacağımız kese işlemi hem tertemiz olmamızı sağlayacak hem de vücudunuzu dinlendirecektir. Vücudumuz daha bakımlı ve ışıl ışıl olacaktır.