Banyomuz, kişisel temizliğimizin ilk durağı. Peki, banyoda neleri yanlış yapıyoruz?
Diş fırçasını klozete yakın yerde bulundurmak
Uzmanlar klozetin kapağının her zaman kapalı tutulmasını ve diş fırçasının da kapalı kaplarda tutulmasını tavsiye ediyor.
Islak havlular
Bakteriler ıslak havlularda daha hızlı gelişir. Ve havlu, vücudunuza değdiği zaman özellikle açık yaralarınızın kolayca enfeksiyon kapmasına sebep olur. Bunun önüne geçmek için de havluların birden fazla kişiyle paylaşılmaması ve sık sık değiştirilmesi öneriliyor.
Banyo lifi
Sentetik olanlardan kaçınıp doğal hammaddelerden yapılmış liflere yönelmek ve 8 haftada bir değiştirmek en doğrusu. Yoksa banyo lifiniz bakteri taşıyan bir şey haline dönüşebilir.
El yıkamak
Bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için yapılabilecek en doğru şey elleri sık sık yıkamak. Ancak uzmanlar sadece el yıkamanın yeterli olmadığını, elin doğru bir şekilde temizlenmesi için en az 20 saniye sabunlu kalması gerektiğine işaret ediyor.
Duş perdesi
Duş perdesinin gereğinden uzun olması ve yerle temas eden kısmının bir süre ıslak kalması küflenmeye neden olur.
Her yeri aynı şeyle temizlemek
Klozet, lavabo, zemin, hatta banyo aynanız için bile farklı bir sünger fırça kullanmanız gerekiyor. Aksi takdirde bakteriler, temizlediğiniz şeyle birlikte diğer yüzeylere taşınıyor ve bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Şampuan kullanımı
Saç derimiz kendi doğal yağını üretir. Ve bu yağ saçı dış etkenlere ve dökülmeye karşı koruma işlevi görür. Her gün şampuan kullanmak da bu doğal koruma kalkanına, dolayısıyla saçlarımıza zarar verir.
Temizlik
Enfeksiyon ve hastalığa neden olan bakterileri öldürmek için temizlik yaparız. Ancak temizlikte kullandığımız ürünlerin pek çoğu yoğun kimyasal içerir. Bu da başta deri ve solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere pek çok ciddi hastalığın tetikleyicisi olabilir. Kullanılan ürünlerin içeriğine dikkat etmekte fayda var.
Banyo zemini
Banyo zemini en çok bakteri barındıran yerlerden birisi. Zemini sık sık fırçalamak ve mümkün mertebe çıplak ayakla zemine basmamak gerekiyor.