HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barack Obama'nın gerçek adı Burak Hüseyin Obama

Barack Obama'nın gerçek adı Burak Hüseyin Obama

İSTANBUL (İHA) - George Bush'un görev sresinin dolacağı 2008 Amerikan başkanlık seçimleri için adaylar arasındaki rekabet giderek kızışıyor.

Cumhuriyetçilerle girilecek başkanlık seçimlerine Demokrat Parti'den kimin aday gösterileceği ise henüz bilinmiyor. Demokrat Parti'deki yarış eski Başkan Bill Clinton'un eşi Hillary Clinton ile siyahi Barack Obama arasında kıyasıya devam ediyor. Demokrat Parti'den aday olabilmek için gerekli 2 bin 25 delegeye ulaşmaya çalışan ve şu ana kadar 1468 delege kazanan Hillary Clinton'ın seçim yarışındaki en büyük kozu ise 1578 delege kazanarak yarışta önde giden rakibi Obama'nın Müslüman olduğu yönünde ortaya atılan iddialar.

HILLARY'NIN RAKİBİ KARŞISINDA EN BÜYÜK SEÇİM KOZU

Clinton'un, Barack Obama'yı yarışta geride bırakmak için, Obama'nın Müslüman olduğuna dair iddiaların yayılmasında etkili olduğu belirtiliyor. Obama'nın Müslüman olup olmadığı Amerikan kamuoyunda da tartışma konusu oldu. Obama'nın üvey babasının Müslüman olduğuna atıfta bulunan Amerikalı sağcılar, medyada bir kampanya başlattı. Suskunluğu nedeniyle kendisinin de Müslüman olduğu yönünde yorumlar yapılan ABD Başkan aday adayı Barack Obama, katıldığı bir TV programında bu iddiaları kesin bir dille yalanlamış ve Hıristiyan olduğunu açıklamıştı.

BABASININ ADINI ALDI

Müslüman olduğu tartışmalarıyla uzun süre gündemi işgal eden Barack Hüseyin Obama'nın gerçek isminin Burak Hüseyin Obama olduğunu ortaya çıktı. Obama'nın kendi deyimiyle 'Süt gibi beyaz' Kansaslı Hıristiyan olan annesi ile Kenyalı Müslüman olan babası ABD'de Harward Üniversitesi'nde tanıştı. Obama'nın anne ve babası, Kenya'nın küçük bir köyünden gelip Amerikan rüyasını gerçekleştirmiş. 1961 yılında Hawai'de doğan Barack Obama, Hıristiyan olan annesinin Müslüman olan ilk eşi Barack Hüseyin Obama'nın ismini aldı. Göbek adı Hüseyin olan Barack Obama'nın ön adının ise Hz. Muhammet'in Kudüs'te Mirac'a yükselirken bindiği binek hayvanın ismi olan Burak'tan geldiği ve Afrika'da Barack olarak telaffuz edildiği öğrenildi.

ENDONEZYA'DA DİNİ EĞİTİM ALDI

Somali'de beyaz sarık ve elbiseyle görüldüğü resim büyük yankı uyandıran Burak Hüseyin Obama'nın ismini aldığı ilk babası, 2 yaşında eşinden ayrılıp Kenya'ya döndü. Obama da boşanma sonrası annesiyle birlikte Hawai'de yaşamaya başladı. 6 yaşındayken annesinin ikinci evliliğini yaptığı Endonezyalı Müslüman üvey babası Lolo Sataro ile birlikte babasının işi dolayısıyla Cakarta'da yaşamaya başlayan Obama, 10 yaşına kadar devlet okulunda medrese eğitim aldı. Obama'nın nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Endonezya'da eğitim gördüğü okulların Batı'ya karº? cihat ilan etti?i yönündeki iddialar da Amerika'da uzun süredir tartışılıyor.

ANNESİ, AMERİKA'DA KİLİSE İLE TANIŞTIRDI

Medrese eğitimi alan Burak Hüseyin Obama daha sonra New York'a taşınmış. Hıristiyan olan annesi tarafından Chicago'da kilise okuluna gönderilen Burak Hüseyin Obama, burada Hıristiyanlığın Katolik mezhebine göre büyüdü ve Hıristiyanlığı tam manasıyla burada benimsedi. Vaftizi de Chicago'daki "Trinity United Church of Christ" kilisesinde oldu. "Ben Müslüman olsam hiç çekinmeden açıklarım. Ayıp değil ki Müslüman olmak. Ama ben Chicago'nun batı yakasında, 95. sokakta kurulu Birleşik Hıristiyan Kilisesi cemaatindenim. Pazarları, eğer Chicago'daysam bu kiliseye gider dua ederim" diye açıklama yapan Obama, politik hayatına başlamadan önce 1980'li yıllarda kiliseye devam etmeye başladı. Önce Colombia, ardından da Harward Üniversitesini bitiren Obama, Hukukçu olarak siyasete atıldı. Amerikan tarihinde beşinci Afro-Amerikan senatör olan Burak Hüseyin, 1997'den beri Illionis'ten senatör olarak Amerikan Kongresi'nde görev yapıyor. Obama, yerel kalkınma projeleri üzerinde çalışırken sık sık kiliselerle işbirliği yaptı.

AÇIKLAMALARIYLA MÜSLÜMAN ALEMİNİ KÜSTÜRDÜ

Obama'nın politika kariyerini ise yaşadığı değişik yerler, farklı insanlar ve farklı fikirler şekillendirmiş. İlk başta Müslümanların da ciddi destek verdiği Obama, henüz İllinois eyalet senatörüyken Filistin davasına destek veriyor, İsrail'i ve Irak'ın işgalini şiddetle eleştiriyordu. Ancak Kongre'ye girdiği son iki yıldır bu eleştirilerini geri çekmiş durumda. Müslüman olduğu iddialarıyla İslam aleminin büyük sempatisini toplayan 45 yaşındaki karizmatik İllinios senatörü Obama, geçen yıl AIPAC adlı
İsrail lobisinin amiral gemisi diye tarif edilecek Siyonist yapılanmanın gecesinde yaptığı konuşmasıyla başta Filistinliler olmak üzere kendisinden umutlu Müslümanları hayal kırıklığına uğrattı.

AMERİKA'DA CUMHURİYETÇİLER, 'HÜSEYİN' DİYE ÇAĞIRIYOR

Irak Savaşı karşıtlığıyla Amerikan halkının büyük sempatisini kazanan Obama'yı radyolarda program yapan Rush Limbaugh gibi muhafazakâr Cumhuriyetçiler, ön adı olan 'Hüseyin' diye çağırıyorlar. Buna karşın Robert Spencer gibi muhafazakar yazarlar da "İslam'ı ve Müslümanlar'ı çok iyi anlayan bir Başkan olur Obama. Böylece de son yıllarda Batı'yla İslam dünyası arasında esen soğuk rüzgârlar melteme dönüşebilir" diyor. Bütün bunlara karşın, CBS Televizyonu'nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir ankete göre, Amerikalıların sadece yüzde 6'sı Obama'nın diniyle ilgilendiğini açıkladı.

BURAK, BEYAZ SARAY YOLUNDA

Obama elbette siyah derili olması sebebiyle Amerikan kurumsal yapısı tarafından çok kabul görmese de ciddi bir halk desteğine ve izah edilemez bir popülerliğe sahip. Genelde izlediği siyaset ortanın solu olarak tanımlanan Burak Hüseyin Obama, yapmış olduğu açıklamalara rağmen şu anda Müslümanlar açısından en güçlü aday olarak görünüyor ve ciddi şansı bulunan ilk siyahi aday olarak Beyaz Saray'a gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

En Çok Aranan Haberler