HABER

Barak Ankara’da 13 saat kalacak

Sabah erken saatlerinde geleceği Ankara’da 13 saat kalacak olan İşçi Partisi lideri Barak’ın, Milli Savunma Bakanı Gönül ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüşmesi kesinleşti.

ANKARA (ANKA) - Türk Büyükelçisine yapılan muamele nedeniyle Türkiye-İsrail ilişkilerinde patlak veren krizin bir özür ile aşılmasının ardından Ankara, Pazar günü İsrail’in hükümetinin ağır toplarından Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ehud Bakar’ı ağırlayacak.

Türkiye ile ilişkilerin onarılmasından yana olan Barak’ın 13 saat sürecek ziyaret sırasında son kriz, ikili savunma işbirliği, Gazze sorunu ve Türkiye’nin yeniden arabuluculuk yapması gibi konular ele alınacak. Barak’ın görüşmelerde “şahin” Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Türkiye’ye yönelik yaklaşımını paylaşmadığını belli etmesi bekleniyor.

İsrail’de iktidardaki koalisyon ortağı, İşçi Partisi’nin Lideri Ehud Barak, Pazar günü sabah erken saatlerinde geleceği Ankara’ya 13 saat sürecek günübirlik bir ziyarette bulunacak. Barak’ın ziyaret programına ilişkin çalışmalar sürdüğü belirtilirken Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi kesinleştiği, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile biraraya gelip gelmeyeceğinin ise henüz kesinlik kazanmadığı öğrenildi.

Ülkesinden şimdiye kadar Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı gibi çok önemli görevlerde üstlenmiş olan Ehud Barak’ın Ankara’daki görüşmeler sırasında İsrail’in Gazze operasyonunu başlattığı Aralık 2008’den beri ciddi sarsıntıların yaşandığı ikili ilişkilerin onarılması yönünde çaba göstereceği belirtiliyor.

Gazze Operasyonunun ardından Türkiye’yi ziyaret eden ilk İsrailli Bakan olan Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı, İşçi Partili Ben-Eliezer gibi, “stratejik” önemi nedeniyle Türkiye ile ilişkilerin korunmasının gereğine inanan Barak, Ankara’daki görüşmelerinde Büyükelçi Oğuz Çelikkol’u küçük düşürerek krizi yaratan “şahin” Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Yardımcısı Daniel Ayalon’un Türkiye’ye yönelik olumsuz yaklaşımlarını paylaşmadığını belli etmesi bekleniyor.

-ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Ankara’daki görüşmelerde ayrıca İsrail’in, bir kısmını Mart ortasında Türkiye’ye teslim etmesi öngörülen “Heron” insansız uzayı araçları dahil, savunma sanayi alanında işbirliği konuları ele alınacak.

Gazze Operasyonu nedeniyle İsrail’in “Anadolu Kartalı” tatbikatından dışlanması üzerine geçen yıl yaşanan ciddi krizin ardından iki ülke silahlı kuvvetleri arasında ilişkiler ve işbirliği de başlıca gündem maddelerini de oluşturacak.

GAZZE’DEKİ İNSANİ DRAMA

Barak ile yapılacak görüşmelerde Gazze sorununun da önemli bir konuyu oluşturacağı belirtiliyor. Baştan beri Gazze Operasyonuna büyük tepki gösteren Türk hükümeti, Gazze’de yaşanan insani dramın kabul edilemez olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Bu yöndeki mesajların Barak’a da iletileceği ifade ediliyor.

Türkiye, ayrıca İsrail ve Suriye’nin arzu etmesi halinde iki ülke arasındaki görüşmelerde aracılık yapmaya hazır olduğunu dile getirecek. İsrail’de iktidardaki koalisyonun İşçi Partisi kanadının Türkiye’nin arabuluculuk yapması konusunda daha esnek olduğu ifade ediliyor.

-BARAK’IN İLGİNÇ GEÇMİŞİ

İsrail’de iktidardaki koalisyonun ortağı İşçi Partisi’nin lideri Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ehud Barak, ülkesinde çok önemli görevleri üstlenmiş olan eski bir general ve işadamıdır. 1942 yılında bir Kibutzda doğan Ehud Barak, 1959 yılında İsrail ordusuna katıldıktan sonra 1968 yılında Kudüs’teki Hebrew Üniversitesinden fizik ve matematik mezunu oldu. 35 yıl görev yaptığı, önemli istihbarat görevlerini de üstlendiği İsrail ordusunda 1991-1995 yılında Genelkurmay Başkanlığına kadar yükselen Barak, İsrail ordusunun savaş sanatı "krav maga" uzmanı olarak biliniyor.

En çok nişan alan İsrailli asker olarak da ün yapan Barak, siyasete atıldıktan sonra sırasıyla İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, İşçi Partisi lideri ve Başbakan oldu.

-“ENTEBBE OPERASYONU MİMARI”

Ehud Barak, 2001 seçimini kaybettikten sonra aktif siyasetten bir süre ayrılarak özel sektöre geçti. Bu sürede ABD’de danışmanlık gibi görevleri yapan ve güvenlik işlerine odaklanan bir şirkete de ortak olan Ehud Barak, özgeçmişinin en ilginç yönlerinden biri, orduda komando olarak görev yaptığı dönemde yurt dışında yürütülen çeşitli “gizli operasyonlar”da oynadığı rol.

Kaçırılan Sabena uçağının yolcularının kurtarılması için 1972 yılında Lod Havaalanında düzenlenen baskın gibi çok yankı bulan operasyonlarda aktif yer alan Barak, 1973 yılında FKÖ üyelerine yönelik Beyrut’taki operasyona kadın kıyafetiyle katılarak da dikkat çekti. Ehud Barak ayrıca, Uganda’daki Entebbe Havaalanında Air France uçağının yolcularının kurtarılmasını amaçlayan operasyonun da “kilit mimarı” olarak da biliniyor.

En Çok Aranan Haberler