HABER

Barodan hükümete "YÖK" uyarısı

ANKARA (İHA) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, hükümet ile YÖK arasında gerginliğe yol açan YÖK Yasa Tasarısı tartışmalarında üniversitelerden yana tavır koydu.

Tasarı ile iktidarların üniversiteler üzerindeki etkinliğinin arttırıldığını vurgulayan Özok, katsayı düzenlemesinin de üniversitelerin dokusunu bozacağını savundu. Danıştay'ın 136. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende konuşan Özok, sorunları çözme konusunda olan ve yürütme erkini elinde bulunduran siyasal iktidarların hiçbir dönemde ve yerde, hiçbir biçimde, güçlü ve bağımsız bir yargı istemediklerini söyledi. Bu yaklaşımın yargının evrensel ve değişmez kaderi olduğuna işaret eden Özok, AK Parti hükümetini de eleştirdi. AK Parti'nin seçim bildirgesinde ve acil eylem planında olmasına rağmen yargı bağımsızlığı konusunda hiçbir adım atmadığından yakınan Özok, "Ne yazıkki bu iktidar da geçmiş iktidarların yolunu izlemiş ve yargı sorunlarına uzak durmayı tercih ederek, siyasal geleceğini teminat altına alacağına inandığı kimi konulara öncelik vermiştir" diye konuştu.

Özok, konuşmasında Kamu Yönetim Reformu'nu da sert bir dille eleştirdi. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'i isim vermeden eleştiren Özok, "Laik cumhuriyete ve çoğulcu demokrasiye inancı konusunda kamuoyunda giderilemeyen kuşkuların bulunduğu bir kadro tarafından hazırlanan kamu yönetimi reformu tasarısı, görünürde kamuda yıllardır görmek için mücadele ettiğimiz ilkelere dayandırılmaktadır" ifadesini kullandı. Kamu yönetiminin iyileştirilmesi gerektiğine inandıklarını ancak bu yapılırken, kamu alanında Tanzimat'tan bu yana oluşmuş birikimin yok sayılamayacağını vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilke ve değerlerini gözetmeden hayati ve çok önemli bir değişikliğin yapılmasının doğru olmadığına işaret eden Özok, Meclis gündeminde bulunan YÖK Yasa Tasarısı ile ilgili de hükümete eleştiriler yöneltti.

YÖK Yasa Tasarısı ile üniversitelere mali, bilimsel ve idari özerklik verilmediğini, tam aksine siyasal iktidarların etkinliğinin arttırıldığını savunan Özok, tasarının tümündeki sakıncalırın yanında meslek okullarından mezun olanların üniversitelere devam etmelerini kolaylaştıracak yöntemlerin acele olarak getirildiğini ifade etti. Özok, "İlk bakışta çok masum gelen bu düzenlemenin büyük sakıncaları bulunduğu bilim çevreleri ve ilgilileri tarafından ortaya konulmaktadır. Özellikle İmam Hatip Liseleri mezunlarına ayrıcalık tanınmasını, bilimsel ve özgür düşüncenin ve pozitif bilimlerin yaşam bulduğu üniversitelerin dokusunu bozması yanında, bu okullara girme durumunda bırakılan gençlerimize de haksızlık olarak görmekteyiz" değerlendirmesini yaptı.

Özok konuşmasının sonunda Irak'taki işkence ve tecavüz fotoğraflarına da değindi. Özok, "Hangi amaçla, bunca masum insanın ölümüne göz yumulmaktadır. Irak'a gelirken söylenen barış, özgürlük ve demokrasi şarkıları yerini ağıt, gözyaşı, insanlık dışı akıl almaz işkence ve korkuya bırakmıştır" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından 10 Mayıs2003-10 Mayıs 2004 tarihleri arasında emekliye ayrılan Danıştay mensuplarına törenle plaket verildi.

En Çok Aranan Haberler