HABER

Bartın bayram namazı saati kaçta? İşte diyanete göre il il bayram namazı saatleri

Bartın bayram namazı saati kaçta? Diyanet bayram namazı saatleri duyurusunu yaptı Kurban Bayramı namaz saati kaçta sorusunun cevabı Diyanet bayram namazı saatleri açıklamasıyla belli oldu. Peki Bartın Kurban bayram namazı saati kaçta? Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre, Bartın kurban bayramı namazı saati sizler için haberimizde yer alıyor. İşte Bartın'da kılınacak bayram namazı saati.

Bartın bayram namazı saati kaçta? İşte diyanete göre il il bayram namazı saatleri

Bartın'da bayram namazı saati kaçta sorusu binlerce vatandaş tarafından merak ediliyor. Kurban Bayramı için bayram namazı saati kaçta sorusu camiye gidecekler için oldukça önemli. Bartın'da yaşayan vatandaşlar kendi illerindeki bayram namazı saatini araştırıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ise Bartın bayram namazı saati açıklandı. Peki, Bartın'da bayram namazı saati kaçta?

BARTIN İLİ BAYRAM NAMAZI SAAT KAÇTA?

Bayram namazı saati bölgeye ve illere göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden Bartın'da yaşayan vatandaşlar buradaki bayram namazı saati konusunu merak ediyor. İşte Bartın bayram namaz saati bilgisi...

Merkez: 06.16

Kurucaşile: 06.14

Ulus: 06.15

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı ile ilgili en özel durum ise, yaşlıların gençlerin kolundan tutup bayram namazına götürmeleridir. Bir gelenek haline gelen aile büyükleri ile ailenin küçük fertlerinin beraber bayram namazına gitmeleri öncesinde bayram namazı nasıl kılınıyor, internette sık sık aratılır.

Bayram namazı, mamin arkasinda yer alırız ve "Niyet ettim Allah rızasi için (Ramazan yada Kurban) Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" diye niyet ederiz.

imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber" diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber" diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.

Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:

imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden

(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

BAYRAM NAMAZININ ÖNEMİ

Bayram sabah erken kalkılmalı, yıkanıp temizlenmeli, güzel kokular sürünmeli, temiz ve yeni elbiseler giyilmelidir. Kurban Bayramı’nda, namazdan önce bir şeyler yenir, Kurban Bayramı’nda ise, kurban keseceklerin, kurban etinden yiyinceye kadar bir şey yiyip içmemesi müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.) böyle yapmıştır. (Tirmizî, “Salât”, 385)

Bayram günü sabah namaz camide kılınır, yapılan vaaz dinlenir, güneşin doğuşundan 50 dakika sonra bayram namaz kılınır. Peygamberimiz Kurban Bayram hutbesinde şöyle buyurmuştur:

“Bu günümüzde yapacağımız ilk iş namaz kılmamızdır. Sonra döner kurban keseriz. Her kim böyle yaparsa, şüphesiz bizim sünnetimize uygun iş yapmış olur.” (Buhârî,“Iydeyn”, 3)

İki rekât olarak kılınan bayram namazları Hanefilere göre vacip, Şafiîlere göre sünnet-i müekkededir. ( irbinî, I, 587)

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILAR MI? / BAYRAM NAMAZINI KİMLER KILAR?

Hz. Peygamber (s.a.s.) kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir (Buhari, ‘İdeyn, 15-21; Müslim, Salatü’l-’ideyn 1-3, 10-12). Bir hadislerinde Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Henüz kocaya gitmemiş genç kızlar, perde arkasında yaşayan kadınlar ve hayızlı kadınlar evlerinden çıksınlar; hayra ve müminlerin duasına şahit olsunlar. Ancak, hayızlı kadınlar, namaz kılınan yerden ayrı bir yerde dursunlar” (Buhari, Hac 81)

BAYRAM NAMAZI NEDEN CEMAATLE KILINIR?

Bayram namazları, müslümanlar arasindaki birlik ve beraberligin güzel bir göstergesi olarak bayramların birinci günü, kuşluk vaktinde kılınır. Bayram namazı farz değil vaciptir. İki rekat olarak cemaatle kılınır. Vacip oluşunun ve kılınmasının şartları, aynen Cuma namazının şartları gibidir. Ezan okunmaz, kamet yapılmaz. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere yılda iki kez bayram namazı kılınır. Kurban bayramının birinci günü kılınır. Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazı kılmak vaciptir. Bayram hutbesi cuma hutbesi gibi farz değil sünnettir ve namazdan sonra okunur. Kurban bayramında namazdan önce, tatlı (hurma veya şeker) yemek, gusül etmek, misvak kullanmak, en iyi elbiseleri giymek, fıtrayı namazdan önce vermek, yolda yavaşça tekbir okumak müstehaptır. Şafii mezhebinde bayram namazı kılmak sünnet, Hanefi mezhebinde vaciptir. Şafiide bayram namazı cemaatle kılınma şartı yoktur, hanefide ise cemaatle kılınır.

En Çok Aranan Haberler