HABER

Bartın Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? İşte Bartın imsak ve iftar vakti

2017 yılının Ramazan ayı nihayet geldi. Bartın ilimiz ve Türkiye'nin diğer illeri için Ramazan ayı hayırlı olsun. Ramazan ayında oruç tutulacak, iftar saati heyecanla beklenecek, sahura kalkılacak ve Ramazan ayı ibadet ile, tefekkür ile değerlendirilecek ve oruçlarımızın kabul olması için dua edeceğiz. İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Bartın Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı?  İşte Bartın imsak ve iftar vakti

Ramazan 2017 merakla beklenen sahuru, iftarı, orucu, bayramı ile, geldi. Ramazan ayında oruç tutanlar oruçlarını dualarla iftar vakti açacaklar ve sahurda da sabaha karşı hazırlanacaklar. Peki hem Bartın hem de Türkiye’nin diğer illerinde iftar saat kaçta? Türkiye ve Bartın ili için iftar vakti, imsak, saat kaçta ve diğer detayları aşağıdaki bağlantıdan öğrenebilirsiniz.

BARTIN RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN DUASI

“ALLAH'ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bu günde bağışla; ey alemlerin ilâhı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim!”

“İşittik ve boyun eğdik. Bağışla bizi rabbimiz! Dönüş sanadır.” Bakara Suresi, 2-285

“Rabbimiz! Unutursak veya hata yaparsak bizi sorumlu tutma. Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Rabbimiz! Zorlanacağımız yükü bize taşıtma. Günahımızı affet! Bizi bağışla! Bize ikramda bulun! Bakara Suresi, 2-286

Ramazan ayında Hangi İbadetler Yapılmalı?

Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şa'ban'ın son gününü Ramazan'ın ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında 2 rek'at teşekkür namazı kılınır. "Yâ Rabbî, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için" denilir ve namaza durulur. Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rek'atte 1 "İnnâ a'taynâkel-kevser...", ikinci rek'atte 1 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra; 70 İstiğfâr-ı şerîf, 70 Salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır. Birinci 10 gün içinde mümkünse tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. İkinci 10 gün içinde mümkünse yine tesbih namazı kılınır ve Hatm-i Enbiyâ yapılır. Üçüncü 10 gün içinde tevbe-istiğfar, Hatm-i Enbiyâ ve 7 salât-ü selâm'dan sonra mümkünse Hatm-i İstiğfâr yapılıp, yani 1001 defa: "Estağfirullâhe'l-azıym. Ve etûbü ileyk" denilip, bittikten sonra 7 ilâ 70 salat-ü selâm okunur ve duâ yapılır. İftara yakın "Allâhümme yâ vâsial-mağfiratiğfirlî", iftar esnâsında da "Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü" duâsı okunur.

BARTIN 2017 RAMAZAN BAYRAMI VAKİTLERİ

24 Haziran 2017 arefe günü son bulacak 25 Haziran'da 3 gün sürecek olan Ramazan bayramı kutlanacak. Ramazan bayramı sabahı tüm yurtta kılınacak olan bayram namazı, Bartın’da saat kaçta kılınacak?

Bartın’da Ramazan Bayramı namaz vakti; 06.03 olarak belirlendi.

RAMAZAN AYINDA TUTULAN ORUCUN ÖNEMİ

Ramazan ayı geldi ve herkesi bu ayda tutacakları oruç, kılacakları namazlar ve okuyacakları Kuran-ı Kerim heyecanı sardı. Hoşgörü ayı Ramazan ayı ile birlikte oruç tutmanın önemini Peygamber Efendimiz hadis-i şeriflerinde anlatmıştır. Bakara Suresi'ne göre Kur'an'ın İslam peygamberi Hazreti Muhammed'e (sav) gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

“O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! ” (Bakara 185)

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Sahur ne demektir?
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce belirli saatte yedikleri yemeğe ve bu yemeğin yendiği zaman aralığına sahur denir.
İftar nedir?
Gün sonunda orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe iftar denir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler