YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bartınlı Sanayiciden 'teşvik Uzatılsın' Talebi

İstihdam açısından büyük önem arz eden 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın süresinin uzatılmaması Bartın’daki işletmeleri endişelendiriyor....

Bartınlı Sanayiciden 'teşvik Uzatılsın' Talebi

İstihdam açısından büyük önem arz eden 5084 sayılı Teşvik Yasası’nın süresinin uzatılmaması Bartın’daki işletmeleri endişelendiriyor. BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, Teşvik Yasası’nın bir dönem daha 2017 yılına kadar uzatılmasını Bartınlı sanayiciler olarak umutla beklediklerini söyledi. Dikyurt, "Bartın’da yasadan il genelinde 10 bine yakın kişi istihdam edilerek yararlanmaktadır. Önümüzdeki 2 yıl çok kritik. Bu desteğin devam etmesi lazım." dedi.

5084’ten yararlanan 49 il kapsamında bulunan ve kişi başına düşen milli gelirine göre bu illerin 48. sırasında yer alan Bartınlı sanayici ve işadamları yasanın uzatılmaması halinde fabrikalarını başka şehirlere taşımayı veya büyük oranda işçi çıkararak küçülmeyi hesaplıyor. 5084’ün yıl sonunda uzatılmamasının sigorta primi işveren hissesi desteğini tamamen ortadan kaldıracağını belirten Bartın Aktif İşadamları Derneği (BAKİAD) Başkanı Birol Dikyurt, bunun Bartın’a yılda 36 milyon lira ek külfet getireceğini söyledi. Bartın’ın kişi başına düşen milli gelir sıralamasında KDM’nin Eylül 2011 yılı araştırmasına göre 80. sırada yer aldığına dikkat çeken BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt 5084 kapsamında bulunan iller içinde de kentin 48. sırada bulunduğunu yasanın uzatılmamasının Bartın’da çok önemli oranda ekonomik, üretim, yatırım ve istihdam olarak kayıplara yol açacağına işaret etti.

"BARTIN 36 MİLYON LİRALIK YÜKÜ KALDIRAMAZ"

5084 sayılı Teşvik Yasası’nın bir dönem daha 2017 yılına kadar uzatılmasını Bartınlı sanayiciler olarak umutla beklediklerini ifade eden BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, "Kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların altındaki iller için ilk etapta çıkarılan 5084 sayılı yasanın uzatılması ve bu desteğin devam etmesi Bartın için çok çok gereklidir. Bartın’ımızın kişi başına düşen milli geliri halen daha bin 500 doların altındadır. Yasa uygulandığı günden itibaren Bartın’da ekonomi canlanmıştır, OSB’de yer kalmamıştır, kentte işsizlik önemli ölçüde azalmıştır. Tüm bu destekler için hükümetimize teşekkür ediyoruz. Ancak bu günlere de kolay gelinmemiştir, şimdi yasanın uzatılmaması belini doğrultma aşamasına gelen sanayicilerin belini bükerek kentteki kazanımların bir çırpıda kaybedilmesine yol açar ki bu da Bartın’ı çok olumsuz etkileyecektir." dedi.

"BARTIN KRİTİK EŞİKTE"

5084 sayılı Teşvik Yasası kapsamındaki illerin içerisinde Bartın’ın kritik eşikte yer aldığının altını çizen BAKİAD Başkanı Birol Dikyurt, “5084 ilk çıkarıldığı zaman önce 36 il sonra da 13 il daha ilave edilerek 49 il yasadan yararlandırıldı. Şimdi de 49 ilin tamamı yasa kapsamından bir çırpıda çıkarılmamalı. Yasanın uzatılıp uzatılmayacağı iller belirlenirken ekonomik durumlar göz önünde bulundurularak karar verilmeli. Kişi başına düşen milli geliri bin 500 doların altında yer alan 49 il arasında Iğdır, Bartın ve Şırnak olarak 3 ilimiz yer almaktadır. Yasa kapsamında bulunan 49 ilden 48. sırada kritik bir eşikte yer alan Bartın için 5084’ün uzatılması öncelikle istihdam için hayati önem taşımaktadır. Tekstil, orman ürünleri, taş ve toprağa dayalı üretim, demir çelik , gıda ve hizmet sektörleriyle ön plana çıkan Bartın’da yasadan il genelinde 10 bine yakın kişi istihdam edilerek yararlanmaktadır. Önümüzdeki 2 yıl çok kritik. Bu desteğin devam etmesi lazım. İlelebet devam etmesi gerekmiyor elbette ama bu dönemde devam etmesini Başbakanımızdan istirham ediyoruz." diye konuştu.

FABRİKA SAHİPLERİ BAŞKA İLLERE TAŞINMA HESABI YAPIYOR

5084 sayılı yasanın uzatılmayacak olmasının Bartın’da ve Anadolu’da birçok işletmeyi zarara sokacağı yönünde endişelerini dile getiren ve kamuoyu oluşturan BAKİAD Yönetim Kurulu üyeleri 9 kişilik heyetle Bartın Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikaları ziyaret etti. OSB’de bulunan Tusedenim, Yoncatim, Onat Tekstil Ayakkabı, Çakır Ahşap, Madeş, Türkova, Selko Tuğla gibi sanayi sektörlerini ziyaret BAKİAD yöneticileri fabrika sahipleriyle görüşmelerde bulundu.

5084’ün kaldırılmasının işletmelerini zor durumda bırakacağını anlatan OSB’de faaliyet gösteren Selko Tuğla Fabrikası sahibi Ahmet Kalaycıoğlu ise "Enerji, iç nakliye, vergi ve değişik yaptırımlarla zaten zorlanıyoruz. Sigorta primi işveren hissesi desteğinin de kesilmesi bizleri sıkıntıya sokar. Her ne kadar ülkemizde olmasa da yanı başımızdaki Avrupa ülkelerinde etkisini gösteren ekonomik kriz bizleri de etkilemektedir. Tam bu kritik süreçte yasanın en azından bir dönem daha uzatılmasından yanayız." dedi.

"650 KİŞİ İSTİHDAM EDEN FABRİKAYA YILLIK 1,5 MİLYON LİRA MALİ YÜK GELECEK"

Tekstil sektöründe üretim yapan Yonca Tim Tekstil firması sahibi Kerem Aydın ise fabrikalarında 450 kişi, iş yaptırdıkları işletmelerle birlikte ise yaklaşık 650 kişiyi istihdam ettiklerini ifade ederek 5084’ün uzatılmaması halinde sigorta primi işveren hissesi desteğinden yararlanamamasının işletmelerine yıllık 1,5 milyon liraya yakın ek maliyet getireceğini söyledi. Yasanın uzamasına umut bağladıklarını belirten Aydın, "15 gündür beyin fırtınaları gerçekleştiriyoruz. Yasa uzamaması halinde ne yaparız nasıl hareket ederiz sorusuna cevap arıyoruz. Karar vermek zor, kurulu düzeni bozmakta zor. Ya ciddi oranda istihdamı azaltarak küçüleceğiz ya da Bartın’daki fabrikalarımızı 10 yıl destek alabileceğimiz 5.ve 6 bölgelerdeki illere taşıyacağız. Halen uygulamada olan 5084 sayılı yasa, istihdamı desteklemek için hazırlanmıştır. Yeni çıkan 3305 sayılı yasa ise yeni ve büyük yatırımları desteklemektedir. Yani eski yasa istihdamı, yeni yasa yatırımı desteklemektedir. 5084 eğer uzatılmayacaksa Bartın’ın ekonomik durum göz önünde bulundurulup 6. Bölgede yer alması gerekirdi. Bugün Bartın’da 650 kişiyi istihdam ediyorsak bu kolay yakalanabilmiş bir durum değildir. Yasanın uzatılmaması kazanımları bir çırpıda bitirir. Temennimiz yasanın uzatılmasından yanadır. Bu konudaki duyarlılığından dolayı BAKİAD’a ayrıca teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"5084 İŞSİZLİĞİN PANZEHİRİ OLDU"

Kot kumaşı üreten ve 180 kişilik istihdamı bulunan Tusedenim Firması sahibi İhsan Tütüncü, 130 kişi istihdam eden Onat Ayakkabı Fabrikası Genel Mehmet Erol Candoğan, 150 kişilik istihdamı bulunan ofis mobilyası üreten Madeş Firması Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihat Çakır, 85 kişi istihdam eden Türkova Süt Ürünleri Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi Ceyhan Kumcu da 5084 sayılı yasanın uzatılmasının Bartın için önemli olduğunu ifade ettiler. 5084 sayılı yasadan önce fabrikalarında 30 kişiyi istihdam ettiklerini şimdi ise yasanın verdiği destekle bu sayının 85’e ulaştığını dile getiren Ceyhan Kumcu bir dönem daha yasanın uzaması gerektiğini söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler