Barzani referandum kararı alındığını doğrularken, İbadi 'Süreç uygun değil' dedi. "Evet, referandum kararı aldık. Tüm taraflar referandum tarihinin belirlenmesi ve gerekli hazırlıkların yapılması için bir komisyon oluşturmaya çalışıyor" diyen Barzani, referandumun yapılmasını eleştiren taraflara dâir de şunları söyledi:
"Demek ki referandumun niçin yapıldığını tam olarak anlamış değiller. Referandum, Kürdistan (IKBY) halkının ne düşündüğünü kamuoyuna belirtmek için yapılıyor. Bu süreçte başta Bağdat olmak üzere gerekli tüm taraflarla diyalog içerisine gireceğiz. Direkt olarak şiddete başvuracağız diye bir şey yok. Tam tersini barış ve diyalog yolunu seçiyoruz. Her iki tarafın ortak ve birbirini anlayarak alacağı kararın hem halkımıza hem de bölgeye büyük fayda sağlayacağı kanaatindeyim."
GABRIEL: PEŞMERGE'YE DESTEK, ALMANYA'YI KORUMAK DEMEKTİR
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel ise IKBY'ye yalnızca IŞİD'le mücadele ettikleri için değil çok sayıda sığınmacıyla iç göçmeni kabul etmesinden dolayı da saygı duyduklarını ifade etti. Gabriel, sözlerini şöyle tamamladı: "IŞİD sadece size tehlike oluşturmuyor; bilakis hepimiz ve tüm Avrupa üzerindeki bir tehlikedir. Almanya'da şunu belirtiyoruz; IŞİD'le mücadelede Peşmerge'ye destek, Almanya'yı korumak demektir."
İBADİ: SÜREÇ UYGUN DEĞİL
Irak Başbakanı Haydar el İbadi ise dünkü açıklamasında, 'Kürt vatandaşların kendi devletlerini kurma hayâlinin doğal hakları olduğunu' ancak şu anki sürecin böyle bir adımı atmak için uygun olmadığını söyledi.
Irak'ın başkenti Bağdat'taki Başbakanlık Sarayı'nda düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Başbakan İbadi, şu ifadeleri kullandı: "Kürt kardeşlerimizin kendilerine ait bir devlet kurma hayâlleri onların doğal hakkı, buna karışamam. Hiçbir insanın böyle bir hayâli engellemeye hakkı yok. Ancak böyle bir zamanda, IŞİD'le mücadele devam ederken, istikrarsız bölgesel konjonktür varken bir (bağımsızlık) referandum düzenlemek… Bazı komşu ülkeler, bağımsız bir Kürt devletini kendi ulusal güvenliğine tehlike olarak görüyor. Doğru, böyle bir şey onların hakkı değil. Ancak gerçekçi olmak gerekiyor. Ortaya bir kriz çıkacak. Peki, bağımsızlık referandumu Erbil-Bağdat ilişkisine nasıl yansıyacak? Kimileri diyor ki referandumu yaparız ancak bağımsızlık adımını atmayız. Böyle bir şey olursa bunu kendi vatandaşlarınıza nasıl açıklayacaksınız?"
"İnanıyorum ki bağımsızlık referandumu Irak'ın çıkarına değil. Irak Kürdistan bölgesinin referandumu bu aşamada yapması kendi çıkarına da değil" diyen İbadi, referandum konusunu aceleye getirmenin, şu ana kadar elde edilen tüm kazanımları olumsuz etkileyebileceğini belirtti. İran'ın kuzeyinde aceleyle kurulan Mahabad Kürt devletini hatırlatan İbadi, bölgenin, Kürtlerin bu yöndeki emellerine büyük darbe indirdiğini söyledi.
İBADİ: BAĞIMSIZLIK KONUSU SİYASİ AMAÇ İÇİN KULLANILIYOR
Birçok Kürt siyasetçinin görüşünün de referandumun şu an için yapılmaması yönünde olduğunu savunan Irak Başbakanı, bu konunun 'siyasi amaç için kullanıldığına' işaret etti.
'TEK TARAFLI OLUR'
Irak parlamentosunda iktidardaki Şii koalisyonu ise, Kürtlerin IŞİD'i yendikten sonra bağımsızlık referandumu yapma planlarına karşı olduklarını açıkladı. Başbakan Haydar İbadi'nin Dawa partisinin de üyesi olduğu ve ana Şii siyasi grupların oluşturduğu Ulusal İttifak'ın Başkanı Ammar el Hakim, Reuters'a yaptığı açıklamada Kürtleri cihatçılarla yaptıkları savaşın ardından, hakimiyet kurdukları petrol zengini bölgeye el koymamaları konusunda uyardı. Hakim, "Eğer bu referandum gerçekleşirse tek taraflı olacaktır" dedi.
'SINIRLARIN KAN İLE ÇİZİLMESİ, DÜNYADA HİÇBİR ÜLKEDE BAŞARILI OLAMADI'
Sorunun çözümünde, 'diyalog için ısrarcı olacağız' diyen Hakim, "Kan ile sınırların çizilmesinin dünyada hiçbir ülkede başarılı olmadığını ve Irak için de iyi sonuçları olmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.