Bir kelimenin doğru yazılışının bitişik mi ayrı mı olduğu sorgulandığı zaman o sözcüğün genellikle iki ayrı ögeden oluştuğu görülür. Bu da incelenen kelimenin bir birleşik sözcük veya ikileme olduğunu düşündürür. Baş başa kelimesi de baş sözcüğünün yinelenmesi sonucunda oluşturulan bir ifadedir. Dolayısıyla bu kelimenin doğru yazılışının nasıl olması gerektiği üzerine bilgi aktarılırken incelenen ifadenin yapısı açıklanmalıdır. Böylelikle baş başa sözcüğünün hangi kurala bağlı olarak nasıl yazılması gerektiği net bir şekilde belirtilebilir. Ardından bu iki ayrı ögeden oluşan zarf sözcüğünün cümle içerisindeki kullanımına örnek verilmesi de bilgilerini pekiştirmek isteyen bireyler için yararlı olacaktır.
Türkçe gibi zengin bir dilin iki veya daha fazla ögeden oluşan sayısız sözcük öbeğini içerdiği bilinir. Bunlardan biri olan baş başa da baş sözcüğüyle oluşturulan kelime öbekleri arasındadır. Bu kelime TDK güncel sözlüğü kapsamında 'başkaları olmadan birbirleriyle yalnız olarak' şeklinde tanımlanır. Ayrıca TDK güncel sözlüğü kapsamındaki bilgilere göre baş başa sözcüğünün zarf türünde olduğu söylenebilir. Bu sözcüğün doğru yazılışının ayrı mı bitişik mi olduğu ise pek çok kişi tarafından araştırılan hususlar arasındadır. İki ayrı ögeden oluşan baş başa ifadesi Türkçede pek çok örneğine rastlanan ikilemelerdendir.
“Baş başa ayrı mı yazılır?” diyen bir kişiye doğru yanıtların aktarılması için Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu’na başvurulması gerekir. TDK Yazım Kılavuzu kapsamında ikilemelerin yazılışına dair bilgileri içeren özel bir kategori mevcuttur. Bu kategoride yer alan bilgilere göre Türkçe yazım kurallarının ihlal edilmemesi için ikileme olarak ele alınan ifadelerin ayrı şekilde yazılması gerektiği belirtilebilir. Yani “Baş başa bitişik mi yazılır?” diyerek bu zarf sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımını sorgulayan kişilere “hayır” yanıtı aktarılmalıdır. Nitekim Türk Dil Kurumu çevrim içi sözlüğüne göz atıldığında da bu ifadenin ayrı olarak yazılması gerektiği görülebilir. Ele alınan ikilemeyi yazılı dilde doğru bir şekilde kullanmak isteyenler için TDK onaylı baş başa yazımı ile bu ifadenin hatalı yazılışı aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:
Bir sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımı açıklanırken o ifadenin yapısına değinilmesi önem arz eder. Bir sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazıldığı sorgulandığı zaman o kelimenin hangi ekleri aldığı, anlam değişikliğine uğrayıp uğramadığı veya hangi yapıda olduğu gibi ayrıntılı hususlar incelenir. Bu bağlamda baş başa kelimesinin doğru yazılışının neden ayrı şekilde olduğu da ilgili ifadenin yapısından yola çıkılarak açıklanmalıdır. Baş başa doğru yazılışı TDK tarafından sunulan güncel bilgilere göre ayrı şekilde olmalıdır.
Bu sözcüğün baş ögesinin yinelenmesiyle oluşturulan bir ikileme olduğu görülür. Türkçe yazım kurallarına göre de ikilemelerin mutlaka ayrı olarak yazılması gerekir. Sunulan bu bilgiler dikkate alındığı zaman baş başa zarf sözcüğünün cümle içerisindeki kullanımı aşağıdaki gibi örneklendirilebilir: