EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Baş belası nasıl yazılır? Baş belası mı başbelası mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Bir kelime başka kelimeler ile bir araya gelerek tek başlarında olduklarından çok daha farklı anlamlara karşılık gelen ve yeni türde kelimeler üretebilirler. Birleşik olarak tanımlanan bu kelimeler, ifadeler ya da kalıplaşmış sözler her zaman ayrı ya da her zaman bitişik yazılmayabilir. Nasıl yazılacakları Türkçe yazım kuralları ile belirlenmiştir.

Baş belası nasıl yazılır? Baş belası mı başbelası mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Birleşik türde olarak tanımlanan bir kelime ya da ifade her zaman bitişik yazılmayabilir. Ayrı yazılması için gerekli olarak belirlenen durumları taşıyorsa ayrı yazılmalıdır. Örnek olarak etmek ve edilmek gibi yardımcı fiiller ile oluşturulan birleşik türde kelimeler ayrı yazılır. Aynı şekilde hayvan ya da bitki türlerinden biri ile oluşturulan birleşik türde kelimeler de ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerdir. Bu ve benzeri birçok kural birleşik türde kelimelerin nasıl yazılacağını belirlemek için oluşturulmuştur.

Baş belası nasıl yazılır?

Birleşik türde olan baş belası TDK sözlükte (Türk Dil Kurumu) hem internet sitesinde hem de yayınlarında tek bir tanım ile ifade edilmiştir. İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş olan bu birleşik kelime sıfat türünde ve mecaz anlamında şu tanıma sahiptir:

  • Sıkıntı, eziyet, üzüntü veren (Kişi ya da kişiler için kullanılır.)

Baş belası doğru yazılışı Türk Dil Kurumu yayınlarında da açıklanan yazım kurallarına göre bitişik olan bir birleşik türde kelimedir. Bu kelimenin farkı bir biçimde yazımı yazım hatası olarak kabul edilmiştir. Çünkü bu kelime birleşik kelimeler için oluşturulan kurallara göre bitişik yazılmalıdır.

Baş belası mı başbelası mı?

Baş belası yazımı başbelası şeklinde bitişik olmamalıdır. Türkçe yazım kurallarına göre bu kelime de ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerin özelliklerine sahiptir. Oluşturulan bu kurallardan bazıları şunlardır:

  • Eşya, nesne, alet, bitki hayvan isimlerinden biri kullanılarak oluşturulanlar
  • Yol ya da ulaşım ile ilgili olanlar
  • Küre ve yuvar kelimeleri kullanılarak oluşturulanlar
  • İçecek ve yiyecek isimlerinden biri kullanılarak oluşturulanlar
  • Zaman ile ilgili olan kelimelerle kurulanlar
  • Renk tonu belirtmek için renkten önce kullanılan sıfatlar

En Çok Aranan Haberler