HABER

Baş dönmesini önemseyin

7'den 70'e herkeste görülebilen baş dönmesi birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkıyor. Görme bozuklukları, iç kulaktan kaynaklanan problemler, ruhi bozukluklar ve hatta beyin tümörleri, baş dönmesinin sebepleri arasında yer alıyor.

Baş dönmesini önemseyin

Baş dönmesi ve dengesizlik hissi, tüm dünyada ağrıdan sonra, en sık doktora danışılan ikinci şikayet. Hayatı boyunca başı hiç dönmemiş birisine rastlamak pek kolay değil. Baş dönmesi birkaç saniyelik bir his olabileceği gibi aylarca hatta yıllarca zaman zaman meydana gelen ataklar şeklinde seyredebiliyor. Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev Üneri, yaptığı açıklamada, önemsiz kabul edilen baş dönmesinin, ciddi hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çekerek, kadınlarda ve 30 - 50 yaş grubunda daha çok görülen bu hastalıkta teşhisin doğru konulabilmesinin, tedavi açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

BAŞ DÖNMESİ NEDİR?

Baş dönmesini, "Kişinin vücuduyla dünya arasındaki algısının bozulması" olarak tanımlayan Doç. Dr. Üneri, "Baş dönmesi, kişinin yaşadığı bir hareket illüzyonudur" diyerek şunları söyledi:

"Bazı baş dönmelerinde kişi, etrafının ya da kendisinin hareket ettiğini görürken, duvarlar, eşyalar dairesel olarak döner veya aşağıdan yukarıya kayar, bazen de etrafın değil kendisinin hareket etmekte olduğunu hissedebilir. Bazen bu hareket o kadar kuvvetli ve hızlı hissedilir ki hasta gözünü açamaz ve ayakta durmakta güçlük çeker. Bu görüntü yanılgısının sebebi, gözlerde nistagmus denilen istemsiz (refleks) hareketlerdir. Bir baş dönmesi atağı birkaç saniye sürebileceği gibi saatlerce, ya da hafifleyerek günlerce, aylarca sürebilir, bazen de belli aralıklarla tekrarlar."

BAŞ DÖNMESİ TİPLERİ NELERDİR?

Doç. Dr. Alev Üneri, birçok kişide rastlanabilen 'Vertigo' tipi baş dönmesini, "Nasıl ki çocuklukta oynarken etrafımızda birkaç kez döndükten sonra durup gözümüzü açtığımızda etrafın kaydığını görürdük. Hasta da bunu görüyor." sözleriyle anlattı.

Diğer baş dönmesi tipi olan 'Dizziness'in ise çok farklı seyrettiğini vurgulayan Doç. Dr. Üneri, "Bu tipte hasta tam bir dönme hareketi hissetmiyor, daha çok bir sarhoşluk hissinden, sersemlikten ve buna benzer başka bir rahatsızlık hissinden bahsediyor.Bazen de baş dönmesi, dengesizlik hissi, bulutların üstünde yürüyormuş hissi, ya da yürürken bir tarafa çekilme veya aniden itilme şeklinde, dengesizlik şeklinde tarif edilir" açıklamasında bulundu.

STRES TETİKLİYOR

Acıbadem Hastanesi Kozyatağı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alev Üneri, baş dönmesinin sebeplerinin 'Periferik' ve 'Santral' olarak ikiye ayrıldığını ifade ederek, "Santral nedenler, santral sinir sistemini oluşturan MS gibi nörolojik hastalıklardan kaynaklanıyor. Periferik nedenler ise baş dönmelerinin yüzde 80'ini oluşturuyor. Periferik baş dönmeleri migren, kronik orta kulak hastalıkları, ameliyat ve travmalara bağlı oluşuyor" diye konuştu.

Stresin de baş dönmesinde etken olduğunu kaydeden Doç. Dr. Üneri, "Stres, tek başına baş döndüren bir faktör olmamasına rağmen, mevcut rahatsızlıkların, kendisini daha şiddetli bir şekilde hissettirmesine yol açıyor. Ayrıca baş dönmesi ya da kronik dengesizlik problemi olanlarda bu hastalığın yanında psikosomatik şikayetler de oluşmaya başlıyor. Zamanla stres dengesizliği, dengesizlik de stresi arttırıyor ve tam bir kısır döngü oluşuyor" dedi.

TEŞHİS VE TEDAVİ

Doç. Dr. Alev Üneri, baş dönmesi teşhisinin çok zor konan hastalıklardan biri olduğunu belirterek, "Acıbadem Hastanesi Kozyatağı'nda yer alan Baş Dönmesi ve Denge Kliniği ile hastalığın tanısı ve tedavisinde başarılı sonuçlar alınıyor. Hastanın hikayesinden problemin periferik mi, santral mı olduğunu ayırt etmeye çalışıyoruz. Daha sonra nöro-otolojik muayene yapılır. Muayenenin ardından odyolojik inceleme, ENG ve VNG gibi iç kulak fonksiyonlarını ölçtüğümüz tetkiklere geçilir. Bunların dışında MR, tomografi gibi görüntüleme tekniklerinin de kullanılması gereklidir. Elektronistogmografi (ENG), vestibüler sistemin değerlendirilmesinde "temel" testtir. Yaklaşık 30 yıldan beri baş dönmesi olan hastaların incelenmesinde tüm dünyada kullanılmaktadır." dedi

(İHA)

En Çok Aranan Haberler