HABER

Başarısızlık düşüncesi sınav kaybettiriyor

BOLU (İHA) - Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Asiye Kumru, "Yapamayacağım, başaramayacağım" düşüncesinin ÖSS sınavına hazırlanan öğrencilerin sınavı kaybetmelerine neden olacağını söyledi.

Yaklaşan üniversite sınavı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Asiye Kumru, birçok öğrencinin, sınavlarla kişiliğinin ve varlığının değerlendirildiğini düşündüğünü belirterek, "Öğrenciler sınavın, kişiliğin değil, bilgilerin ölçüldüğü bir yarışma olduğunu unutmamalıdırlar. Sınavdan önce geçmişteki başarısızlıklarınızı değil, başarılarınızı düşünerek kendinize güvenin. 'Kazanamazsam mahvolurum' gibi düşüncelerin problemi çözmeye yararı olmadığını da kesinlikle unutmayın" dedi.

Anne-baba ve öğretmenlerin öğrenciden genel beklentilerinin "Başarılı olmaları" yönünde olduğunu söyleyen Kumru, "Beklenti böyle olunca, başarısızlığın nedeni de 'yeterince çalışmamak' olarak görüldüğü için, öğrenciden daha çok çalışması istenmektedir. Oysa gerekli olan bilinçsizce çok çalışmak değil, verimli ders çalışma yollarını iyi bilerek ve bunlardan gereğince yararlanarak etkili çalışmaktır" diye konuştu.

Verimli ders çalışma yollarını öğrenmek isteyen öğrencinin, önce bu yönde olumlu alışkanlıklar kazanmaya kararlı ve niyetli olmasının gerektiğini söyleyen Kumru, "Her çalışma bir amaca yönelik olmalıdır. Öğrenciler hangi derslere, haftanın hangi günleri çalışacaklarını, geçmiş konuların tekrarına ne zaman yer vereceklerini, planlarına aldıkları, ancak çeşitli nedenlerden dolayı zamanında yapamadıkları çalışmalarını ne zaman tamamlayacaklarını, dinlenme, müzik dinleme, televizyon izleme, spor yapma, sineme ve tiyatroya gitme gibi ders etkinliklerine ne zaman yer vereceklerini göstermelidirler. Bir saatlik çalışma sonrasında 5-10 dakika dinlenmeli, çalışmaya başlamadan önce yorgunluk, uykusuzluk, ağrı-sızı, elem duygusu, korku, öfke, aşırı kaygı, fazla heyecan, endişe, açlık, aşırı tokluk, aile dertleri, acelecilik, telaş, araç-gereç noksanlığı ile çok sıcak ve çok soğuk gibi fiziki şartların giderilmesi gerekir" dedi.

Çalışma yerinin seçiminin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Asiye Kumru, "Çalışma yeri derli-toplu, elden geldiğince sabit ve sakin olmalı. Ayrıca ışık ve ısı gibi fiziksel sorunları da çözümlenmiş olmalıdır. Ayrı bir yerin sağlanamaması çalışmadan kaçmanın bir nedeni olmamalı, elverişsiz koşullarda da ders çalışmaya alışılmalıdır. Yatakta, koltukta ve divanda uzanarak çalışmak, dikkatin toplanmasını güçleştirecek, öğrencinin çalışmak için daha çok zaman yitirmesine neden olacaktır" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler