HABER

"Başarıya susamış bir hükümetiz"

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen amaçlarının sanayicinin hakettiği platforma gelmesini sağlamak olduğuna dikkat çekerek, "Devlet teşkilatını barıştıracağız. Beraber dünya piyasalarına açılmak istiyoruz. Herkes hata yapar ama aynı hatayı iki kere yapmak istemiyoruz" dedi.

Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Yüksek İstişare Konsey toplantısına katılan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen hükümetin güven ve istikrar hükümeti olduğunu belirterek, "Piyasalarda kendini yakinen hissettirdi. Önemli olan bu avansı ileriye dönük olarak kullanmaktır" diye konuştu. İnteraktif bir hükümet olacaklarını belirten Tüzmen, "Bu noktada seçim beyannamesi ve hükümet programında iş dünyası ile birlikte hareket edeceğimizi söylemiştik. Sonuçlarına da iyi kötü birlikte katlanacağız" şeklinde konuştu. İlk üç yılda 50 milyar dolarlık ihracat geliri tutturacaklarını yineleyen Tüzmen, yüzde 80 olan kapasite kullanım oranını önce komşu ülkelere sonra çevre ülkelere yapılacak açılımlarla artırılacağını ifade etti. Tüzmen, hükümet olarak önem verdikleri sektörleri otomotiv, hazır giyim tekstil, elektrik eloktronik, toprak ürünleri ve yazılım olacağını söyledi. Tüzmen, gümrük ve dış ticaret müsteşarlığının aynı bakanlık bünyesinde olmasını büyük bir avantaj olyduğunu dile getirerek, kendilerinden önceki dönemlerde kurum şovanizminin yaşandığını ifade etti. Tüzmen sözlerine şöyle devam etti. "Biz başarıya susamış bir hükümetiz. Biz başarıya susamış bir ülkeyiz. Biz bu başarıyı sizle yaşayarak görmek istiyoruz.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise bundan önceki ekonomik politikaların yanlışlığını vurgulayarak, "Parasal politikalar bu kadar ön palana çıktı ki Türkiye günü birlik olaylarla faiz, dolar, borsa üçgeninde çırpınıp durdu" dedi. Üretim artmadan verginin doğmuyacağını ve kazançtan vergi alınmadığı takdirde sistemin bozulacağına işaret eden Coşkun, "Dolaylı vergiler o kadar büyüdü ki OECD ülkeleri arasında vergi yükü en çok olan ülke Türkiye olmuştur" diye konuştu.

Coşkun, Mali Milatla ilgili olarak da şunları söyledi: "Mali Milat 1998 de uygulandı. Biz nereden buldun yasasını kaldıracağız. Sermaye ürkektir, züccaciyeci dükkanına giren bir fil gibidir, ortada sağlam bir şey kalmamıştır. Esnaf, çiftçi ve sanayici bu krizi doğurmadı. Ama sonuçlarına biz katlanıyoruz. Bu yasa nedeniyle servet ya yastık altına yada yurt dışına kaçırıldı. Bahar havasını kalıcı hale getirme çabasındayız. Geçen dönemki hükümet ekonomide çok başlıydı. Biz hükümeti yeniden yapılandırırken, icracı bakanlıkları devretme kararı aldık. Başbakanlıkk koordinatör olacaktır. Bu hükümet eli taşın altında olanların hükümetidir. Biz sorunları yolsuzluğun ve yoksulluğu önleyerek aşacağız".

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise Türkiye'nin bir ekonomik istikrar ve yeniden yapılanma programının orta yerinde seçime gitmiş olduğunu hatırlatarak, programın sürdürebilirliğinin hayati önem taşıdığını söyledi. Özilhan, "Faiz dışı fazlanın indirilmesi hem enflasyona etkisyle dolaylı olarak, hem de borç stokunun gerekli eşiğe kadar düşmesini engellediği için doğrudan, büyüme sürecine olumsuz etki yapacaktır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler