Geçici Bakanlar Kurulu'nda Ali Rıza Alaboyun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olurken, Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı, Selami Altınok ise İçişleri Bakanı oldu.
7 Haziran seçim sonuçlarının tek başına iktidar olanağı vermemesi, iki ay süren hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kalması, Türk siyaset tarihinde ilk kez Geçici Seçim Hükümeti kurulmasını zorunlu kıldı. Bu görevi üstlenen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim karmasına, AK Partili bakanlar ve AK Parti ile çalışan bürokratlar damgasını vurdu. Kabinedeki en büyük sürpriz ise İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile türbanlı bakan Ayşen Gürcan oldu. Kabinede 3 isim liste dışı kaldı.
83 DAKİKALIK GECİKME
Geçen yıl 29 Ağustos’ta 62. Hükümeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sunan Davutoğlu, 63. Hükümeti de bu tarihin yıldönümünden bir gün önce sundu. Davutoğlu’nun yeni hükümeti Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na sunacağı saatin ertelenmesi ve görüşmenin gecikmesi, kabinede son dakikada revizyon yapıldığı yorumlarına yol açtı. Saat 17.45 olarak duyurulan Erdoğan-Davutoğlu görüşmesi önce 18.30’a ertelendi. Görüşme ikinci bir erteleme yapılmadan 19.08’de başladı. Sabah saatlerinde belirlenen görüşmenin toplamda 83 dakika gecikmesi, merak uyandırdı. Başbakanlık kaynakları, gecikmeyi mevcut programların uzamasına bağlarken listeye Saray müdahalesi olduğu iddia edildi. Erdoğan, ile Davutoğlu’nun görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı, kabinenin onaylandığını kısa bir açıklama ile duyurdu. Davutoğlu, bakanları açıklamak için Çankaya Köşkü’ne geçti. Soru almayan Davutoğlu yeni kabinesini hızla okuyarak salondan ayrıldı.
KABİNEDE KORUDUĞU VEKİLLER
Davutoğlu’nun açıkladığı seçim hükümetinde, üç dönemlikler hariç, AK Partili mevcut bakanlardan Ayşenur İslam ile Volkan Bozkır yer almadı.
Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Cevdet Yılmaz, Fikri Işık, İdris Güllüce, Nihat Zeybekci, Çağatay Kılıç, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Şimşek ve Mehmet Müezzinoğlu kabinede kaldı. Davutoğlu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ü bağımsız kadrosundan kabinesine aldı.
Enerji Bakanlığı’na getirilen Ali Rıza Alaboyun da bağımsız listesinden kabineye alınan üç dönemlik milletvekillerinden oldu. Bu iki siyasetçi, hem partilerinden istifa etti hem de 1 Kasım’da aday olamayacak.
AK PARTİNİN BÜROKRATLARI
Davutoğlu, mevcut bakanlarına ilave olarak kabinesinin büyük bölümünü birlikte çalıştıkları müsteşar ve bakan yardımcılarından oluşturdu. Müsteşarlardan Feridun Sinirlioğlu Dışişleri Bakanlığı’na, Ahmet Erdem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Cenap Aşçı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na getirildi. Aşçı, bu göreve atanabilmesi için bir gün önce müsteşar yapıldı. Bunlarla birlikte daha önce müsteşar olan Adalet Bakanı Kenan İpek ve Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin yerini korudu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na Bakan Yardımcısı ve eski milletvekili Kutbettin Arzu’yu getirdi. İçişleri Bakanlığı’na ise sürpriz bir isim, 17/25 Aralık operasyonun ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Selami Altınok getirildi. Bu nedenle mevcut kabineden Sebahattin Öztürk de liste dışı kaldı. Davutoğlu, böylece 7 bakanlığa, kendi iktidarları döneminde uzun süre görev yapan bürokratları getirmiş oldu.
AK PARTİ BAĞLANTILI 23 BAKAN
Böylece kabinedeki 23 isim, AK Partili ya da yakın isimlerden oluştu. Geri kalan 3 bakan ise geniş taban mesajını vermeye yetmedi. HDP’den kabineye giren Ali Haydar Konca’ya AB, Müslüm Doğan’a da Kalkınma Bakanlığı gibi icracı olmayan iki makam verildi. MHP’li Tuğrul Türkeş ise Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. Eski BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu ise Kültür Bakanı oldu.
TÜRBANLI VE TÜRGEV’Lİ İLK BAKAN
Kabinenin en önemli sürprizi İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyelerinden türbanlı Prof. Ayşen Gürcan’ın, Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı’na getirilmesi oldu. Başını sonradan kapatan Gürcan’ın adı bakanlık kulislerinde daha önce gündeme gelmemişti. Gürcan’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çocuklarının başında olduğu TÜRGEV ve Yeşilay’da görev alması, atamada Saray’ın etkisi olarak yorumlandı.
13 YIL SONRA VEDA
Başbakan olarak Abdullah Gül’ün kurduğu 58. Hükümet’ten başlayarak AK Parti’nin 13 yıllık iktidarındaki bütün kabinelerde tek ortak isim olan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yeni listede milletvekili olmadığı için yer alamadı. Babacan’a akşam saatlerinde Hazine Müsteşarlığı’nda yakın çalışma arkadaşları veda resepsiyonu verdi. Babacan’la birlikte kabinede yer alan milletvekili olmayan 8 bakana yeni kabinede görev verilmedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük Bakanı Nurettin Canikli ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de bakanlığa veda etti.
İCRAACI BAKANLIKLAR AK PARTİ’DE
Davutoğlu’nun, Geçici Seçim Hükümeti’nde AK Partililerin üstlendiği bakanlıkların ortak özelliğinin, ‘etkin ve icracı makamlar olması dikkat çekti. Seçimde, vatandaşlara yönelik vaatleri hayata geçirecek bakanlıklar, AK Partililere kaldı. AK Partili olmayanlara verilen makamlar sadece temsil niteliğinde. Türkeş’in Bülent Arınç’ın sorumlu olduğu alana, Cevdet Yılmaz’ın da Ali Babacan’a bağlı olan kurumlara bakacağı öğrenildi. Bürokrat kökenli isimlerin görev aldığı makamlarda ise ‘gölge bakanların’ etkin olacağı öne sürüldü.
Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığında 1 Kasım'da yapılacak seçime kadar görevde kalacak yeni kabine şöyle;
Başbakan: Ahmet Davutoğlu
Başbakan Yardımcısı: Yalçın Akdoğan
Başbakan Yardımcısı: Cevdet Yılmaz
Başbakan Yardımcısı: Numan Kurtulmuş
Başbakan Yardımcısı: Yıldırım Tuğrul Türkeş
İçişleri Bakanı: Selami Altınok
Adalet Bakanı: Kenan İpek
Dışişleri Bakanı: Feridun Hadi Sinirlioğlu
Kalkınma Bakanı: Müslüm Doğan
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekci
Kültür ve Turizm Bakanı: Yalçın Topçu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Ali Rıza Alaboyun
AB Bakanı: Ali Haydar Konca
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ahmet Erdem
Çevre ve Şehircilik Bakanı: İdris Güllüce
Gençlik ve Spor Bakanı: Akif Cağatay Kılıç
Maliye Bakanı: Mehmet Şimşek
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Bilim ve Sanayi Bakanı: Fikri Işık
Milli Eğitim Bakanı: Nabi Avcı
3 DÖNEMLİKLERDE KABİNEYE GİRDİ
AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, geçici seçim hükümetinde 3 dönemliklerin yer almayacağını belirtmişti ama bugün Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı seçim hükümetinde iki 3 dönemlik isim yer aldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçici Bakanlar Kurulu üyelerini açıkladı. Daha önce yapılan açıklamalarda geçiçi kabinede AK Parti'nin 3 dönemlik milletvekilllerinin yer almayacağı belirtilirken, listede Vecdi Gönül ve Ali Rıza Alaboyun'un yer alması kulislerde şaşkınlıkla karşılandı. Vecdi Gönül Milli Savunma Bakanlığı'na, Ali Rıza Alaboyun ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na getirildi.
11 isme bakanlık teklifi götürmüştü
Davutoğlu, bakanlık için muhalefetten 11 isme bakanlık teklifi götürmüştü. CHP’den milletvekilleri teklifleri kabul etmezken; MHP’den Tuğrul Türkeş ve HDP’den de Müslüm Doğan ile Ali Haydar Konca yer almayı kabul etmişti.
Geri kalan 8 bakanlık bağımsız isimlerden ve TBMM dışından atanırken, 11 bakanlık ise AK Parti milletvekilleri ile doldurulmuştu.
Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanları’nın da Anayasa gereği yine bağımsız isimlerden oluşması gerekiyor.