Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2023'e kadar iki nükleer santrali faaliyete geçirmek istediklerini söyledi. Nükleer enerjide artık insan hayatını tehdit eden unsurların yok edildiğini, sıfırlanma noktasına geldiğini belirten Erdoğan, Japonya'da yaşanan olaydan dolayı her şeyi ona bağlamanın doğru olmadığını vurguladı.
Erdoğan, Ankara Kazan ilçesi Saray beldesinde Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'na bağlı Proton Hızlandırıcı Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Tesiste sağlık kuruluşlarının hastalıkların teşhisinde kullandıkları radyofarmasotiklerin (iyot-123, flor-18, indiyum-111, galyum-67, Talyum 201) üretimi ve kalite kontrolü yapılacak. Ayrıca nükleer alanda araştırma amaçlı faaliyetler de yürütülecek. Tesis gelecekte yeni radyoizotop taleplerini de karşılayabilecek bir esneklikle tasarlandı.
Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katıldı. Başbakan Erdoğan, tören alanına Gölbaşı'ndan helikopterle geldi. Erdoğan, helikopter pistinden alana yürüyerek geldi.
Açılış konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tesisin ülkeye, millete, tıp ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diledi. 45 milyon liralık bir yatırım olduğunu dile getiren Erdoğan, birçok alanda ilklerin yaşandığını ifade etti. Sağlık alanında ihtiyaç duyulan birçok şeyin bu tesiste üretileceğini anlatan Erdoğan, nükleer alandaki gelişmeleri Türkiye'de hizmete sunmanın gayreti içinde olduklarını kaydetti. 121 tomografi cihazı bulunduğunu bunun bugün 446'ya yükseldiğini dile getiren Erdoğan, 18 emar cihazının ise bugün 273 emar cihazına yükseldiğini söyledi.
Tümör görüntülemek, kalp damar görüntülemek için farklı malzemenin gerekli olduğunu, bunların yurt dışından getirilmesi gerektiğini ve çok büyük bedeller ödendiğini ifade eden Erdoğan, yıllık bunlara 10 milyon dolar ödendiğine dikkat çekti. İlerde sadece üretmek değil, ihraç da yapılabileceğini dile getiren Erdoğan, tesisin AR-GE'de adeta bir okul, bir laboratuvar gibi hizmet vereceğini kaydetti.
Nükleer teknolojinin de tesisin beyni olacağının altını çizen Erdoğan, 2011 itibariyle milli gelirin 772 milyar dolara ulaştığını söyledi. Mevcutla yetinerek 2023 hedeflerine ulaşılamayacağını, mevcudun üzerine artırarak katılması gerektiğini belirten Erdoğan, eğitime, markalaşmaya daha ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.
Enerji noktasında çözümler üretilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, bir ülkede enerjinin çok tüketilmesinin o ülkenin güçlü olduğunu göstereceğini söyledi. Enerjide çeşitliliğin oluşturulması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, nükleer enerjinin de gerekli olduğunun altını çizdi. Buna tavır takınanların olduğunu dile getiren Erdoğan, kendileri için önemli olanın insan olduğuna dikkat çekti.
Nükleer enerjide artık insan hayatını tehdit eden unsurların yok edildiğini, sıfırlanma noktasına geldiğini kaydeden Erdoğan, Japonya'da yaşanan olaydan dolayı her şeyi ona bağlamanın doğru olmadığını belirtti. Şuan iki kat daha fazla enerji tüketildiğini, daha sonra iki kat daha fazla enerji tüketileceğini anlatan Erdoğan, onun için nükleer santral istediklerini ifade etti. Nükleer enerji ile ucuz enerji, dışa bağımlılık, karbon salınım azaltarak çevreyi güçlendireceklerini söyleyen Erdoğan, 2023'e kadar iki nükleer santrali faaliyete geçirmek istediklerini dile getirdi. Dünyadaki ülkelerin kullandığı nükleer enerjilerden bahseden Erdoğan, dünyada şimdiye kadar 3 kaza yaşandığını ve gerçekten büyük dersler çıkarıldığını ifade etti.
Bir yıl boyunca nükleer enerji tesisinin kapısında oturan bir insanın bir uçak yolculuğu yaptığı kadar nükleer enerji almadığını ifade eden Erdoğan, her ülkenin nükleer enerjiden istifa hakkı olduğunu belirterek "Ermenistan'ı, İsrail'i görmeyeceksiniz; İran üzerinden kriz çıkaracaksınız. Bu hakkaniyetli değildir. Barışçıl amaçlı başka ülkelerde bu enerjiden faydalanacaktır. Biz bunu savunacağız." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hükümetin nükleer teknolojinin elde edilmesi ve yaygın olarak kullanılması için kararlılık gösterdiğini vurguladı. Tesisin açılışıyla ülkedeki önemli bir eksikliğin de giderileceğini belirten Yıldız, üç kez ihale edildikten sonra bugüne gelindiğini ifade etti. Bu tesisten büyüklüğüne göre 500 tane, ancak bu büyüklükte 20 tesis bulunduğunu dile getiren Yıldız, teoriden pratiğe doğru bütün icraatların yapıldığı yöne doğru gidildiğini kaydetti. Türkiye'nin 10 yıl öncesi bir ülke olmadığını söyleyen Yıldız, ülkenin obez bir büyüme gerçekleştirmediğini, bütünsel bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtti. Enerjide ithalatı azaltacak bir yapıya bürünülmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, bu tesisin ilerleyen, kalkınan bir Türkiye'nin habercisi olacağını vurguladı.
TAEK Başkanı Zafer Alper ise kurumun 1956 yılında kurulduğunu, daha sonra yeniden yapılandırıldığını ifade etti. Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Alper, Türkiye açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz