Başbakan Recep Tayyip Erdoğan düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul’un 2020 Dünya Yaz Olimpiyat Oyunları’na adaylığını açıkladı. Türkiye’nin son yıllarda alt yapıdan, ulaşıma kadar pek çok alanda yatırımlarına devam ettiğini belirten Erdoğan, “Olimpiyatlar için yapılacak yatırımlar bizim için leblebi çekirdek.” dedi. Türkiye’nin son yıllarda tesislere yaptığı yatırımlarla alt yapıyı büyük ölçüde tamamladığını ifade eden Erdoğan, “Artık maketle değil geçeklerle masaya oturuyoruz. Türkiye bugün artık olimpiyat adaylığını ilan ederken projelerini maketler üzerinde anlatmak ihtiyacı olan bir ülke değildir.” ifadelerini kullandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ataköy Olimpiyatevi’nde düzenlediği basın toplantısıyla İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’na adaylığını açıkladı. Basın toplantısında Erdoğan’a Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.
Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin daha önce birçok defa olimpiyatlara aday olmasına rağmen organizasyonun verilmediğini hatırlattı. Türkiye’nin ve İstanbul’un olimpik ruhun özünde temsil ettiği evrensel değerleri yüzyıllar boyunca canlı haliyle yaşadığı topraklar olduğunu dile getiren Erdoğan, “İstanbul asırlar boyunca sadece 3 kıtanın birleştiği eşsiz bir şehir olmakla kalmamıştır. Aynı zamanda farklı medeniyetleri inanç ve kültürlerin bir arada kardeşçe yaşadığı abidevi bir başkent olmuştur. Olimpiyatların sembolü olan barış ve esenlik meşalesi bu topraklarda özelikle bu şehirde asırlar boyunca hiç sönmemiştir.” dedi. Türkiye’nin özünde bir olimpiyat ülkesi olduğunu belirten Erdoğan, İstanbul ile olimpiyat meşalesinin buluşmasının gecikmiş bir buluşma olacağının altını çizdi.
Bu organizasyonun dünyanın en önemli organizasyonlarından birisi olduğunun dikkate alınması ve olaya bu şekilde ciddi bakılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin olimpiyat adaylığının bu bakımdan son derece doğru bir girişim olduğunu belirtti. Dünyanın son birkaç yılı ekonomik krizlerle geçirdiğini aktaran Erdoğan, bu süreçte sadece gelişmekte olan ülkeler değil gelişmiş ekonomilere sahip ülkelerinde ciddi sıkıntılar yaşadığını kaydetti.
Pek çok ülkenin bu süreçte spora, sporcuya ve sportif tesise yatırım yapmakta zorlandığını dile getiren Erdoğan, yine pek çok uluslararası organizasyonun gerçekleşmesinde sorunlar yaşandığını söyledi.
Türkiye’nin krizin en başından beri verdiği mücadeleden yüzünün akıyla çıktığını dile getiren Erdoğan, “Türkiye, en olumsuz küresel etkilere rağmen büyüyen, kalkınan, hedef çıtasını sürekli yükselten bir ülke. Bu performansıyla dünyanın de takdir ettiği örnek aldığı bir ülke. Bu yılın ilk çeyreği itibariyle yüzde 11 büyüyen ekonomimizle bir rekora imza attık ve büyümede dünya birincisi olduk. Şu anda dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi konumundayız.” ifadelerini kullandı.
'2020 YAZ OLİMPİYATLARINA ADAYIZ'
Türkiye’nin yine bu dönemde makro ve mikro düzeyde yatırımlarından da fedakarlık etmediğini anlatan Erdoğan, bu yatırımların arasında dev spor tesisleri ve organizasyonların da bulunduğunun altını çizdi. Erdoğan, “Türkiye bu gün artık olimpiyat adaylığını ilan ederken projelerini maketler üzerinde anlatmak ihtiyacı olan bir ülke değildir. Gururla ve mutlulukla ifade edeyim ki bu gün her biri birbirinden görkemli spor tesislerimizle olimpiyatlara adayız. İstanbul’da yapımı tamamlanan Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu, Türk Telekom Arena Stadyumu, Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadını örnek veren Erdoğan, bu tesisler sayesinde Türkiye’nin dev uluslar arası organizasyonlara rahatlıkla ev sahipliği yapabileceğini söyledi. Erdoğan, Türkiye 2005 Yaz Dünya Üniversitelerarası Oyunları ve 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları, Formula 1, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Kupası finallerinin örnek olarak gösterilebileceğini dile getirdi.
Erdoğan, bütün bu organizasyonlar için Türkiye olarak tereddüt etmeden büyük yatırımlar yaptıklarını belirtti.
“Türkiye artık olimpiyat ülkesi değil de nedir?” diyen Başbakan Erdoğan, “Bunu da burandan bütün dünyaya soruyorum. Ve zaten Türkiye’nin olimpiyatları düzenleme sorumluluğu bizzat kendisine verildiği andan itibaren atacağı farklı adımlarda olacaktır. Değerli dostlar tevazu iyidir ve gereklidir. Ancak bazı gerçekleri de mutlaka ifade etmek gerekir. Türkiye bu gün her alanda olduğu gibi sporda da artık uluslararası arenada söz sahibi bir bükledir. Bunun aksini söyleyen varsa bilin ki gerçeklerden bi haberdir.” ifadesini kullandı.
“Olimpiyatlar İstanbul’a ülkemize çok yakışacaktır.” diyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Belki de başka hiçbir kente yakışmadığı kadar yakışacaktır. Dünya standartlarında sportif tesisleri ve organizasyon yeteneğiyle bunu hak ediyor. Öte yandan barışın, esenliğin ve evrensel değerlerin meşalesini taşıyan, olimpiyatlarda bütün bu değerlerden bir başka sembolü olan İstanbul gibi bir şehrin ev sahipliğini hak ediyor. Bizler arzulu heyecanlı ve hazırız. Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı olarak buradan dünyaya, 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları’na adaylığımızı ilan ediyorum. İstanbul 2020 olimpiyatlarına adaydır. Hayırlı ve uğurlu olsun.”
Erdoğan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir soru üzerine Erdoğan, İstanbul’un ve Türkiye’nin geçmiş yıllarla kıyaslanmayacak derecede önemli imkanlara sahip olduğunu dile getirdi. Erdoğan, “İstanbul ve bir olimpiyat organizasyonunda diğer şehirlerimiz sahip. Bu konuda hangi branşlar olursa olsun ki birkaç eksiği var. Bunları rahatlıkla giderebiliriz. Bunların hepsini süratle bitirecek imkana sahibiz." dedi.
İstanbul’un son yıllarda toplu taşıma alanında yapılan yatırımlardan da söz eden Başbakan Erdoğan, metrobüs, metro ve tüp geçit gibi yatırımları örnek verdi. İstanbul’un şu anda biri Asya biri Avrupa’da olmak üzere iki uluslararası havaalanına sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, 60 milyon kapasiteli yen bir havaalanı için de adımları yakın zamanda atılacağını ifade etti. Erdoğan, yeni havaalanının yapılacağı bölgede de spor tesisleri yapılacağını söyledi.
Gazetecilerin soruları üzerine Erdoğan, İstanbul’un Yaz Olimpiyat Oyunları’na adaylığının Avrupa Futbol Şampiyonası’na adaylığının önünde engel olmayacağını vurguladı. Erdoğan, “Her ikisi farklı şeyler. Orda da adaylığımız sürdürürüz. Olimpiyat oyunlarında da adaylığımızı sürdürürüz. Hangisi Türkiye’ye verilir, verilecek. Biz her ikisini de yapmaya hazır bir ülke olduğumuz Başbakan olarak söyleyebilirim.” şeklinde konuştu.
'ÇALIŞMALARI BİZZAT TAKİP EDECEĞİM'
Basın mensuplarının “Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin İstanbul’un adaylığını desteklediği yönündeki açıklamasının önceliği olimpiyatlara vermenizde etkisi var mı?” şeklindeki sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi: “Bu güne kadar 9 yıl içinde bu tür organizasyonları bizzat arkadaşlarımla takip ettim. Bundan sonraki sürçte de aynı şekilde içinde olacak ve bizzat bu işin takipçisi olacağım. Zaten bu işi bir Başbakan, Cumhurbaşkanı düzeyinde takip etmezseniz bu da gerçekten karşı taraftan da alıcı bulunmuyor. Bu değeri verdiğinizi ifadesi oluyor. Bu işe ne kadar bütçe ayırıyorsunuz bunlar soruluyor.”
'OLİMPİYATLAR BİZİM İÇİN LEBLEBİ ÇEKİRDEK'
Basın mensuplarının olimpiyat oyunlarına yönelik yapılacak yatırımlarla ilgili bütçeyi sorması üzerine Başbakan Erdoğan, “Bir defa bütçe noktasında şu anda şu kadar bütçe ayrılacak diye bir ifade kullanılmaz. Önce yapacağımız, bütün tesislerin hepsinin oturup çalışması yapılması lazım. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra bunların toplam bütçesi çıkarılır. Yıllara sarih olarak bunlara ne yap ayrılacaksa ayrılır. Bu gün kararlılığımız var. Bir başbakan olarak buradaysam bu bizim kararlılığımızın ifadesidir. Öncelikli olması gerekin Türkiye’ye olimpiyatlar verilecek mi verilmeyecek mi? Az önce ifade neydi biz maket üzerinden konuşmuyoruz. Yola girmişiz. Şu anda bizim bir olimpiyatı düzenleyebilecek ülke olduğumuz işaretleri var." şeklinde konuştu.
Son yıllarda başta sportif alan olmak üzere İstanbul’a ve Türkiye’ye yapılan tesislerle ilgili bilgi veren Erdoğan, “3. köprüyü bu süreç içinde bitirmiş olacağız. Avrupa-Asya yakasındaki şehirlerimiz kurulmuş olacak. Bunların hepsi İstanbul’a artı puan kazandıran artı zenginlikler getiren projelerimiz onların arasında. Bu yatırım bizim için leblebi çekirdek.” dedi.
Yabancı basın mensubunun sorusu üzerine Erdoğan, İspanya ile birlikte başlattıkları “Medeniyetler İttifakı” sürecini hatırlattı. Çalışmanın en önemli sebebinin medeniyetlerin ittifakına, dayanışmasına nasıl katkıda bulunulabilir, dünyadaki teröre karşı nasıl bir ittifak oluşturulabilir sorusuna cevap olduğunu hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi terörün dini, ırkı, milliyeti vatanı yok. Öyleyse buna karşı bir barışın oluşması lazım. Tabi spor bu noktada en önemli başlıklardan bir tanesi. Bizler Türkiye olarak şu anda İspanya’yla başlattığımız bu Medeniyetler İttifakı süreci içinde sporun önemli kalem olarak düşünüyoruz. Buradan da istifade etmemiz gerekiyor.”
Böyle bir organizasyonun Türkiye’de yapılmasının Türkiye’nin Medeniyetler İttifakı Projesi’ne katkısının tartışılmaz konuma geleceğine işaret eden Erdoğan, "Şu ana kadar olimpiyatları düzenleyen ülkeler içerisinde halkının ağırlığı Müslüman olan bir başka ülke olmadı. Onun için artık bunun da medeniyetlerin ittifakı noktasında Türkiye’ye verilmesi anlamlı olacaktır. Aksi takdirde olimpiyatların verilişine yaklaşım da farklı düşüncelere sebep olmaktadır. Bakın Dünya Futbol Şampiyonası’nın Katar’a verilmesiyle orada bir tabu yıkılmıştır. Aynı şeyin olimpiyatlarda da gerçekleşmesi gerekiyor ve buna da en hazır ülke Türkiye’dir. Türkiye’ye böyle bir organizasyon verildiği anda insanlık medeniyetler ittifakında çok önemli bir merhaleyi kat edecektir." ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz