Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından hükümette ve partide izlenecek yol haritasını belirlemek amacıyla bugün Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplanacak. Başbakan Erdoğan’ın genel başkanlıktan MKYK’da istifa etmesi ve olağanüstü kongere tarihinin belirlenmesi beklenirken, Başbakanlık görevini, devir teslim yapacağı 28 Ağustos tarihine kadar sürdürmesi planlanıyor. Star'ın haberine göre bu süre içinde Başbakan Erdoğan, ABD’de de olduğu gibi “elected president’ yani “seçilmiş cumhurbaşkanı” olarak görevini sürdürecek. Ancak MKYK’da başbakanlıktan da istifa yönünde karar alınması halinde hükümetin başbakan yardımcılarından birisinin vekaletiyle yeni genel başkan seçilinceye kadar devam edebileceği belirtiliyor. MKYK tüzüğe göre partiyi 45 gün içinde olağanüstü kongreye götürecek. Sürecin uzatılmaması açısından kongrenin 24 veya 26 Ağustos’ta toplanması, 28 Ağustos olan devir teslim töreninin beklenmemesi planlanıyor.
MKYK’da görüşülecek konulardan birisi de Başbakan Erdoğan’ın başbakanlığa 28 Ağustos’ta yapılacak devir teslim törenine kadar devam edip etmemesi olacak. Parti kurmayları ABD’deki “president elected” modelinin uygulanacağını belirtirken, Meclis, Köşk bürokratları bu süre içinde başbakanlıktan istifa etmesi durumunda hükümetin vekaleten başbakan yardımcısı yoluyla yürüyebileceğini dile getiriyor. Partili kurmayların görüşüne göre, Erdoğan seçildiği takdirde mazbatasını alacak, ardından Köşk’te devir teslim töreni yapılana kadar iki görevi bir arada yürütecek. Devir teslim töreni için belirlenen tarihse 28 Ağustos. Çünkü Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresi 28 Ağustos’ta dolacak. Bu süre zarfında Erdoğan “seçilmiş cumhurbaşkanı” ve “başbakan” olarak anılacak. 28 Ağustos’ta Meclis’te yemin töreni, ardından Köşk’te devir teslim yapılacak. Yol haritasında devir teslim töreni ardından aynı gün AK Parti’den bir ismin Köşk’e davet edilerek hükümeti kurmakla görevlendirilmesi öngörülüyor.
AK Parti’nin tüzüğüne göre geçici genel başkanı MKYK seçiyor. MKYK parti genel başkanını seçmek üzere mevcut delegelerle kongre kararı alıyor. Geçici genel başkana hükümeti kurma görevi verilebilir. Kongreden çıkan isme yeni cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevi verecek. Meclis’te yeni hükümet için güvenoylaması yapılacak ve ardından hükümet programı okunacak. Bu nedenle Meclis’in 15 Eylül’e kadar çalışması planlanıyor.