Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2004-2012 yılları arasında yılda ortalama 137 kilometre, toplamda bin 94 kilometre demiryolu yaptıklarını, bu rakamın Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarındaki demiryolu hamlesinde yapılan yollara eşdeğer olduğunu belirterek, “3 bin 434 kilometrelik demiryolunun inşası devam ediyor. Yüksek hızlı trenle 4 yıl içinde 10 milyon insanımız seyahat etti” dedi.
Ankara’dan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile birlikte yüksek hızlı trenle (YHT) Eskişehir’e gelen Başbakan Erdoğan, Eskişehir-Konya YHT'nin hizmete alım törenine katıldı. Garda toplanan vatandaşlara hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Selçuklu’ya başkentlik yapmış Konya ile Türk dünyasının başkenti olan Eskişehir’i hızlı trenle birbirine bağlayacaklarını belirtti. Ankara ile birlikte aslında 3 başkenti birbirine bağladıklarını anlatan Erdoğan, Osmanlı’ya başkentlik yapmış Bursa ile İstanbul’u da hızlı trenle birbirine bağlayacaklarını belirtti.
Siyasette üzerinde hassasiyetle durup büyük önem verdikleri, dikkat ettikleri bir ilkeleri olduğunu, hiçbir zaman yapamayacaklarını vadetmediklerini anlatan Erdoğan, “Neyi vadettiysek onu da Allah’ın izni ile yerine getiririz. Yüksek hızlı trenle Ankaya’yı Eskişehir’e bağlayacağımızı söylediğimizde birileri bunu hayal gibi görmüştü. 2009 yılında hattı bitirdik, Türkiye’yi hızlı tren kullanan 8 ülkeden biri konumuna yükselttik. Konya’ya da hızlık tren hattı inşa edeceğimizi söyledik, birileri buna da 'hayal' dedi. 2011 yılında Ankara-Konya hattını tamamladık; bir Ramazan iftarını Konya'da yaptık. Eskişehir-İstanbul hattını inşallah bu yılın sonunda, bir aksilik olmazsa 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları ile birlikte, Marmaray ile birlikte hizmete açıyoruz. Fazla değil, birkaç yıl içinde Sivas’ı, Yozgat’ı, Kırıkkale’yi, Afyon’u, Uşak’ı, Manisa’yı, İzmir’i, Bursa’yı bu ağa dahil ederek Eskişehir’i 14 ayrı vilayete yüksek hızlı tren aracılığı ile bağlıyoruz. Bitmedi, Konya’dan güneye doğru Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep hızlı demiryolu yapımını da programa aldık. Eskişehir’i yurdumun dört bir yanına bağlamak için de dünyaya bağlamak için de projelerimiz, yol haritamız, programımız hazır. Eskişehir, yüksek hızlı tren kavşağında bulunarak dünyada marka oluyor” dedi.
Eskişehir'in demiryolu tesisleri üretimi ile marka olduğunu anlatan Erdoğan, “10 yıl önce ülke değil yüksek hızlı tren, 100-150 yıl önce yapılan mevcut demiryollarını yenileyemiyordu. Türkiye, ray üreticisi olan ülkelerin kapısında adeta sıraya giriyor, adeta ithal edebildiği kadar rayla mevcut hatları yenilemeye çalışıyordu. Karabük’teki Kardemir 10 metre uzunluğunda ray üretiyordu. Bunlar perçinlenerek yapılıyordu ama şimdi yaklaşık 60 metre uzunluğunda ray üretiyoruz ve bunlar kaynak sistemi ile yapılıyor. Ve yolda giderken de daha önce olduğu gibi gürültüsü kayboluyor, huzur içinde yolculuğunuzu yapıyorsunuz. Artık taka tuka giden bir tren yok. Yol medeniyettir, demiryolları medeniyettir. İşte bunlar aldığımız mesafeyi gösteriyor. Lafla medeni olmak olmaz, icraatla olur. Şimdi artık biz dünyaya ray ihraç eder konuma geldik. Yüksek hızlı tren yapımında ve işletmeciliğinde dünyanın 8’inci, Avrupa’nın 6’ncı ülkesi olduk. 2004-2012 yılları arasında yılda ortalama 137 kilometre, toplamda bin 94 kilometre demiryolu yaptık. Bu rakam Cumhuriyet'imizin ilk yıllarındaki demiryolu hamlesinde yapılan yollara eşdeğerdir. 3 bin 434 kilometrelik demiryolunun inşası devam ediyor. Yüksek hızlı trenle 4 yıl içinde 10 milyon insanımız bu trenlerle seyahat etti" ifadelerini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz