Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kredi görünümünü pozitiften durağana çeviren uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P’yi eleştirdi. S&P’nin kararını Türkiye’ye hiç gelmeden sağda-solda duyduklarıyla verdiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bizim tabii ki bu derecelendirme kuruluşlarıyla olan, bizim derecelendirmemiz de çok farklı olur.” şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Türkiye Yatırım Dayanışma Konseyi Toplantısı Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan’ın başkanlık ettiği toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı Mulyani Indrawati, 17 çok uluslu firma yöneticisi, Türk iş dünyasını temsilen TOBB, TÜSİAD, TİM ve YASED yetkilileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının Türkiye’de yatırım ortamının iyileşmesine önemli katkılar sağladığını ve ufuk kazandırdığını söyledi. Türkiye’nin 2002 – 2011 yılları arasında 9 yılda toplam 10,5 milyar dolar uluslar arası doğrudan yatırım çektiğini aktaran Başbakan Erdoğan, 2002 öncesi ise bu rakamın 1 milyar doları aşamadığını aktardı.
2007 yılında Türkiye’nin 22 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çekerek tarihi bir rekora imza attığını aktaran Erdoğan, “2008 ve sonrasında küresel ekonomik kriz nedeniyle tüm dünyada uluslararası yatırımlarda önemli bir azalma oldu. Ancak Türkiye 2008 yılında 18,5 milyar dolar, 2009 yılında 8,4 milyar dolar, 2010 yılında 9 milyar dolar ve 2011 yılında 16 milyar dolar uluslararası yatırım çekmeyi başardı.” dedi.
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)’nın Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin yatırımlarını yüzde 18,5 artıracağı tahminini hatırlatan Erdoğan, “Türkiye, bu tahminin kat kat üzerine çıkarak, 2011 yılında uluslararası doğrudan yatırımlarını tam yüzde 76 oranında artırdı. OECD ülkelerinde doğrudan yatırımlar yüzde 18, Avrupa’da yüzde 30 oranında artarken, dikkat ediniz burada altını çiziyorum, Türkiye’de doğrudan yatırımlar yüzde 76 oranında artmıştır. Türkiye, çektiği doğrudan yatırımlar itibariyle, 34 OECD ülkesi arasında 16’ıncı sırada iken, 2011 yılında iki sıra yükselerek 14’üncü sıraya yerleşmiştir.” şeklinde konuştu.
'TÜRKİYE, ÇİN'DEN SONRA EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE'
Küresel kriz sürecinde Türkiye’nin gösterdiği başarının sadece doğrudan yatırımların artırılmasından ibaret olmadığını aktaran Erdoğan, “Türkiye ekonomisi, 2011 yılında yüzde 8,5 büyüme başarısını göstererek, dünyada Çin’den sonra en hızlı büyüyen ekonomi olmuştur. 2002’de 230 milyar olarak devraldığımız milli gelir, 2011 yılında 772 milyar dolara yükselmiş; yaklaşık olarak veriyorum bu rakamı, 3 bin 500 dolar olan kişi başı milli gelir ise, yaklaşık 3 kat artışla 10 bin 444 dolar olmuştur. Satın Alma Gücü Paritesi’ne göre kişi başına milli gelir ise, 2002 yılında 8 bin 700 dolar iken, 2011 yılında 16 bin 500 dolar olarak gerçekleşmiştir. Aynı şekilde Türkiye’nin ihracatı, 2002 yılındaki 36 milyar dolardan, bugün 135 milyar dolara ulaştı ve halen de artmaya devam ediyor.” dedi.
Türkiye’nin, küresel krizin en ağır şekilde seyrettiği son 2 yıl içinde, istihdamını 3,5 milyon kişi artırdığını belirten Başbakan Erdoğan, Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun verilerine gör Türkiye’nin, dünyada istihdamını en hızlı artıran, işsizliğini en hızlı düşüren ülke olduğunu dile getirdi.
2002 yılından itibaren ekonomide ve finans sisteminde oluşturulan sağlam yapı ve kamu maliyesinde sağlanan iyileşmeler ve titizlikle uygulanan yapısal reformların Türkiye’nin rekabet gücünü artırdığına işaret eden Erdoğan şöyle konuştu: “Ekonomimizin büyüme performansını artırarak sürdürmesi ve cari açığın azaltılabilmesi için yatırım, üretim, istihdam ve ihracat politikaları arasında bütünlüğü titizlikle muhafaza etmeye devam edeceğiz. İstikrar ve güvenden asla taviz vermeden, tedbiri elden bırakmadan, yere sağlam basarak geleceğe ilerleyeceğiz. Esasen, Türkiye’nin disiplin konusunda yere ne kadar sağlam bastığı, 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde çok net olarak bir kez daha görülmüştür. 9,5 yıldır her seçim ve her halkoylamasında yaptığımız gibi, 12 Haziran 2011 seçimlerinde de mali disiplinden asla taviz vermedik, popülist politikalara asla tevessül etmedik.”
'TÜRKİYE ASLA POPÜLİZME PİRİM VERMEZ'
Krizin ciddi etkisi altında olan bazı Avrupa ülkelerinin yaklaşan seçimler nedeniyle popülist uygulamalar yaptığını ve tedbirleri geciktirdiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye’nin ise popülizme asla prim vermediğini belirtti.
İsim vermeden uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (SP)’u eleştiren Başbakan Erdoğan, “Rekor seviyede büyüyen, dış ticaretini artıran, işsizliğini rekor seviyede düşüren, istikrar ve güvenden asla taviz vermeyen bir ülkenin, bazı uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından farklı şekilde değerlendirilmesi, bizim anlayışla karşılayabileceğimiz bir durum değildir.” ifadelerini kullandı.
S&P’nin Türkiye’nin kredi görünümünü pozitiften durağana çevirmesini art niyetli olarak yorumlayan Başbakan Erdoğan, “Daha önceleri de ifade ettim… Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının bu objektif olmayan tavırları artık ekonomi çevrelerince de ciddi şekilde tartışılmalıdır. Büyüyen, gelişen, çok başarılı performans sergileyen bir ülkeyi, soru işaretlerine, kuşkulara, tereddütlere maruz bırakmak, yatırım akışını engelleyecek değerlendirmeler yapmak, takdir edersiniz ki bu kadar kolay olmamalıdır. Türkiye, 2023 yılı için önüne çok büyük hedefler koymuştur ve bugünden, bu hedeflere doğru kararlılıkla ilerleyen bir ülkedir. Bu derecelendirme kuruluşları ya Türkiye’ye hiç uğramıyorlar, sağda solda duyduklarıyla böyle bir değerlendirme yapıyorlar ve bu tür değerlendirmelerle bu adımlar atılırsa bizim tabii ki bu derecelendirme kuruluşlarıyla olan bizim derecelendirmemiz de çok farklı olur.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 2023 hedeflerinin sadece AK Parti’nin ve hükümetin hedefleri olmaktan çıkarak milli hedefler haline geldiğini dile getiren Erdoğan, “Biz, hakkımızda yapılan haksız ve mesnetsiz değerlendirmelere kulak asmadan, karalama kampanyalarına aldırmadan yolumuzda ilerleyecek. 2023 yılında da 2 trilyon dolar milli geliriyle dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olan bir Türkiye’yi inşa edeceğiz.” diye konuştu.
Türkiye’de yatırım ortamını iyileştirmek için sürekli atılım ve reform içinde olduklarını anlatan Erdoğan şunları söyledi: “Yıllık olarak yapılan Yatırım Danışma Konseyi toplantıları, yatırım ortamının iyileşmesine eşsiz katkılar sağladı. 7 toplantının tamamına katıldım, konsey üyelerini dikkatle dinledim, notlarımı aldım. Bakan arkadaşlarım, bürokrat arkadaşlarımız aynı şekilde notlarını aldılar ve buradaki önerileri büyük bir titizlikle hayata geçirme çabası içinde olduk. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu gibi çok önemli uluslararası kuruluşlarımızın yöneticilerinin katkılarından da Konsey toplantıları sayesinde etkin bir şekilde yararlandık.”
Türkiye’nin ihracatta emek yoğun teknolojiden bilgi yoğun teknolojiye geçişin sağlanması amacıyla yeni teşvik sisteminin açıkladığını dile getiren Erdoğan, “Yeni teşvik sistemimiz ile, stratejik sektörlerde yatırımların artmasını; ithalata bağımlı olduğumuz ürünlerin üretiminin Türkiye'de yapılmasının desteklenmesini, cari açığın gerilemesine katkı sağlanmasını amaçlıyoruz.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz