HABER

Başbakan Erdoğan'a Filistin raporu

Başbakan Erdoğan'a Filistin raporu

ANKARA (İHA) - AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz'ün de üyesi olduğu Yeryüzü Doktorları Derneği, Filistin'deki incelemelerini rapor haline getirerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.

Filistin halkının içinde bulunduğu trajediyi gözler önüne seren raporda, "Öngörülenlere göre, İsrail ile AB ve ABD'nin uygulamalarında bir değişiklik olmazsa Filistin'de yoksulluk artacak, sağlık, eğitim, su ve elektrik kaynakları gibi kamu hizmetlerinin yanı sıra güvenlik konularında da durum daha kötüye gidecektir" uyarısına yer verildi.
Aralarında AK Parti Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz'ün de bulunduğu Yeryüzü Doktorları Derneği (Doctors World Wide), Filistin'deki incelemelerini rapor haline getirerek Başbakan Erdoğan'a sundu. 11 sayfalık raporda, Filistin'deki son durum ve halkın yaşadığı trajedi en çarpıcı biçimde gözler önüne serildi.

Raporda, Filistin direnişini sembolize eden Hamas'ın hükümet olmasının İsrail işgaline karşı Filistin menfaatlerini koruyan bir siyaset izlenileceği umudunu yeşerttiğine işaret edilerek, "Ancak Hamas'ın iktidarını, yani Filistin halkının idaresini onaylamayan ABD ve AB'nin Filistin'e yapılan yardımları durdurması, çoğu doğduğu topraklardan farklı yerlerde yaşamak zorunda kalan Filistin halkının geleceğini tehdit etmektedir. AB ve ABD'nin Hamas'ın Ocak ayındaki seçimlerde galip gelerek iktidara gelmesinden itibaren yardımlarını askıya alması nedeniyle İsrail işgali ve ablukasından dolayı zaten dış yardımlara bağımlı olan Filistin ekonomisi büyük krize girmiştir. Bu durum halka doğrudan yansıyarak insanların hayatlarını tehdit etmektedir" denildi.

İsrail, ABD ve AB'nin uygulamalarında bir değişiklik olmadığı takdirde Filistin'de yoksulluğun artacağı, sağlık, eğitim, su ve elektrik kaynakları gibi kamu hizmetlerinin yanı sıra güvenlik konularında da durumun daha kötüye gideceğine vurgu yapılan raporda, Batı Şeria'da ve özellikle Gazze'de insani durumun son derece kötü olduğu kaydedildi. Raporda, insani yardım dağıtımı, ekonomik hayat, toplumsal uyum ve Filistinli kurumlar konusunda sıkıntı yaşandığı belirtildi.

Filistin halkının içinde bulunduğu durum raporda şu ifadelerle anlatıldı:

"- İlaç ve sağlık malzemesi yokluğu, gıda yokluğu, finansal yokluk ve maaş krizi ve güvenlik duvarı sorunu yaşanmaktadır.

- Fon yokluğu nedeniyle belli bazı ilaçların yenileri temin edilememektedir. İlaç konusunda en büyük sıkıntıyı yaşlılar, çocuklar, diyaliz ve astım hastaları yaşamaktadır. 15 bin kan hastası açıkta beklemektedir.

- Filistin içerisinde ve dışında yaşayan mültecilerin birçoğu oldukça zor hayat şartlarıyla karşı karşıdadır. Filistinliler'in derme çatma ve tek gözlü barakalarda başlayan mülteci hayatı 1948'lerden bu yana bir değişim göstermemiş, nüfusun artmasıyla hayat şartları daha da güçleşmiştir.

- Fakirlik oranındaki artış ve İsrail'in getirdiği engellemeler nedeniyle halk, ekmek yapacak un dahi bulamamaktadır."

En Çok Aranan Haberler