ANKARA (İHA) - TBMM Sokak Çocuklarını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, son olarak 16 yaşındaki Melis Akpınar'ın hayatını karartan "uyuşturucu" konusunda hazırladığı raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sundu. Erdoğan'ın içini burkan raporda, Türkiye'deki uyuşturucu ve alkollü içki kullanımı konusunda çarpıcı tespitlere yer veriliyor. Uyuşturucu, sigara ve alkol kullanımının 10 yaşına kadar düştüğüne işaret edilen raporda, "Aile bağları sağlam olan gençler uyuşturucuya ihtiyaç duymamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.
Gençler arasında gittikçe yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı konusunda Meclis'te daimi bir komisyon kurulması için kolları sıvayan AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, hazırladığı çarpıcı raporu Başbakan Erdoğan'a sundu. Ergenç, raporunda Türkiye'de en büyük anarşi olayının uyuşturucu ve alkollü içki tüketiminin yaygınlaşması olduğuna işaret ederek, "Türkiye alkollü içki tüketiminde dünya sıralamasında ikinci, sigarada ise üçüncü sırada yer almaktadır" dedi.
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Raporları'ndan alınan rakamlara göre, dünyada 200 milyon uyuşturucu bağımlısının bulunduğuna dikkat çekilen raporda, uyuşturucu mafyalarının son yıllarda bu işten elde gelirin 800 milyar dolar olduğu bildirildi. Rapora göre, Türkiye'de her yıl sigara nedeniyle 200 bin kişi ölüyor. 160 bin tiryakiyle sigara içilen mekanda bulunan çoğunluğu bebek ve çocuk olmak üzere 40 bin kişi hayatını kaybediyor. Sigaraya başlama yaşının 9-10 yaşına kadar gerilediğine işaret edilen raporda, alkol kullanma yaşının da 12 ila 14 olduğu ifade ediliyor.
Özellikle liselerde yapılan araştırmaların gençler arasında uyuşturucu kullanımının gün geçtikçe arttığına vurgu yapılan raporda, "Eskiden özel okullarda, ekonomik durumu iyi aile çocuklarında uyuşturucu kullanımı yaygındı. Ama şimdi ise durum çok farklı. Özellikle varoş kesimlerinde, yarı kentsel alanda, tahminlerden uzak yüksek bir oranda madde kullanılıyor. Daha iki yıl öncesi uyuşturucu kullanma yaşı 12 yaş civarlarıyken şimdi bu oran 10 yaşına kadar düştü. Eskiden trend daha çok tiner-bali gibi uçucu maddeleri şehir merkezlerinde görülüyordu, varoşlarda pek görülmüyordu. Şimdi ise varoşlarda kullanılıyor. Ve uyuşturucuda trend Extacy'ye kayıyor. Önceleri kulüp ve diskolarda eğlence sırasında kullanılan uyuşturucular şimdi ise kafelerde müzik eşliğinde içiliyor. İşin ilginç olan tarafı da madde kullananların neredeyse yüzde 80'nin aynı zamanda suç işlemesi. Gençler arasında suç oranı giderek artmaktadır. Kimi zaman sadece suç işlemek için, kimi zaman da parayı bulmak için suç işleniyor. Madde kullanımı artık ilkokuldan liseye kadar yayılmış durumda. Madde kullanımı varoşlara kadar iyice yayıldı. Gecekonduların apartman haline gelmesi ilişkilerin zayıflaması ve aile kontrolünün azalması madde kullanımını hızlandırdı. Çocuklar artık daha isyankar ve kendilerine de kötü model alıyorlar, aileler de bunlara sınır koyamıyorlar" şeklinde çarpıcı tespitler yer alıyor.
Ergenç raporunda şu uyarı ve önerilerde de bulunuyor:
"Uyuşturucu madde tacirlerinin gecekondu semtlerindeki dar gelirlileri hedef aldığı kadar orta direğin üstü, zengin denilen aile çocuklarının da uyuşturucu tuzağına daha yakın olduğu unutulmamalıdır. Uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı sigara ve alkolle başlamaktadır. Bir noktada sigara ve alkol diğer uyuşturucuların ilk basamağını oluşturmaktadır. Uyuşturucu olarak ülkemizde en fazla kullanılan uyuşturucu türü esrar, eroin ve Extacy türü haplardır. Zararlı olmasına rağmen uyuşturucu kullananların nerede ise tamamına yakını ileride satıcı olmaktadır. Uyuşturucu kullananlar daha çok suça meyilli oldukları gibi, uyuşturucu almak için para bulamayanların gasp, fahişelik, hırsızlık, cinayet gibi suçları işledikleri, kızların da para bulmak için fuhuş yapmaktadırlar. Aile bağları sağlam olan gençler uyuşturucuya ihtiyaç duymamaktadır. İlkokul çağına gelmiş çocukların ilköğretime başlamaları sağlanmalı, eğitimi yarıda bırakanlara da tekrar yeni bir imkan sağlanmalıdır. Okulların yakınlarında asayişi sağlanmalı, gerekiyorsa istihbarat çalışmalarına da ağırlık verilmelidir. Mümkünse her ilde veya belli bölgelerde madde kullananlara yönelik bir hastane kurulmalıdır."