Polonya'da konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Müzakereci ülkeler AB liderler zirvesine son dönemde katılamaz oldu. Önümüzde ciddi siyasi engeller var. Müzakere sürecinin yavaşlamasının sebebi Avrupa Birliği'dir" dedi.
Türkiye-Polonya ilişkilerini değerlendiren Başbakan Erdoğan, Polonya’nın AB konusunda Türkiye’ye verdiği destekten bahsetti. Erdoğan, “NATO sürecinde biz Polonya’yı destekledik şimdi de Polonya bizi AB konusunda destekliyor” dedi.
İstanbul’da Polonezköy adında bir yer olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, “Belki de yarın İstanbul Polonezköy’e bir sürpriz ziyaret yapacağım. Oradaki vatandaşlarımızla görüşeceğim” diye konuştu. Erdoğan konuşmasında, AB ile ortak bir geleceğe baktıklarını evrensel değerleri savunduklarını ifade etti.
Hiçbir AB üyesi ülkenin 50 yıl bekletilmediğini belirten Erdoğan, “Türk halkının Müslüman olması AB’ye üyelik için engel değildir” şeklinde konuştu. “AB’nin Müslüman olduğu için bir ülkeyi dışarıda bırakması kendi ilkelerine terstir” diyen Erdoğan, AB’nin böyle bir ayrımcılık yapmadığına inandıklarını söyledi. "Verilen sözlerin tutulmamış olması Türk halkını AB’ye soğuttu" diyen Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen AB’ye tam üyelik sürecinde kararlılığını muhafaza ettiğini vurguladı.
Soru cevap bölümünde Rusya, Ukrayna ve Türkiye ilişkileri ile ilgili bir soru üzerine Erdoğan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin stratejik boyutta olumlu bir şekilde seyrettiğini belirtti. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerginlikle ilgili de Erdoğan, iki ülkenin eskisi gibi barış içinde olması gerektiğini söyledi. Polonya’nın AB üyesi olduktan sonra ciddi bir sıçrama yaptığını ifade eden Erdoğan, daha önceki ziyaretlerine göre Varşova’nın daha da geliştiğini vurguladı.
'SURİYE KONUSUNDA BM’NİN 5 DAİMİ ÜYESİNİN VEBALİ VARDIR'
Birleşmiş Milletler'in Suriye konusundaki tavrını eleştiren Başbakan Erdoğan, “150 bin insan öldürüldü. BM hala karar alamadı. Oturmuşlar şunu konuşuyor. Kimyasal silah Suriye’de var mı yok mu. Konvansiyonel silahla öldürülenleri göz ardı ediyorlar. Gündeme getirmiyorlar. Tarih önünde bu 5 üyenin büyük vebali vardır. Suriye’de insanlar ölmüş hayvanların leşlerini yeme durumuna geldi” şeklinde konuştu. Konuşmasının sonunda Erdoğan’a Türkiye ve Polonya arasındaki ilişkilerin her zaman tatlı olmasını dileğiyle, Polonya balı hediye edildi.
Başbakan Erdoğan’ın, Arınç’ın sözlerine verdiği yanıt şöyle:
Aramızda görüşürüz
“Yurtdışı seyahatindeyiz. Ülkemizin bu ülkelerle yaptığı görüşmelerden nasıl bir faydasağlayacağını konuşmalıyız. Benim bir arkadaşım veya hükümet sözcüm bir şey söylemiş, bu konuyu görüşeceğim mahal burası değil, sizler değilsiniz. Kendi aramızda görüşürüz. Bir sıkıntı varsa aramızda görüşürüz. Partinin genel başkanı ve hükümetin başbakanı benim. Varsa herhangi bir sıkıntı kendi aramızda görüşürüz. Gereğini gerektiği yerde ben yaparım. Televizyonile medya aracılığı ile yapmam, MYK’da Bakanlar Kurulu’nda görüşürüz.”
Erdoğan, “Bu açıklamasından sonra Arınç’la telefonla görüştünüz mü?” sorusuna da, “Hayırgörüşmedim, niye görüşeyim?” yanıtını verdi.
Konu nerelere çekildi
Başbakan Erdoğan, kız ve erkek öğrencilerin aynı evde kalmasına ilişkin olarak yürüyen tartışmaların anımsatılarak, açıklama yapıp yapmayacağının sorulması üzerine, şöyle konuştu: “Ben açıklanacak herşeyi söyledim. Bu tür konular bir ya da iki defa konuşulur. Sürekli aynı şeyleri söylemenin anlamı yok. Açıklamalarımı farklı yerlere çekmenin de bir anlamı yok. Konuyu fuhuşa, zinaya, evlere paldır küldür girmeye kadar getirdiler. Ailelerin şikâyetleri üzerine bir açıklama yaptık, konuyu nerelere getirdiler.”
Başbakan Erdoğan, ailelerden gelen şikâyetleri dikkate alarak ilgili bakanlıkların çalışma yapmasını istediğini belirtti. İçişleri Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın konuyu incelediklerini ve gerekli adımları atmak üzere çalışmalar yürüttüğünü kaydetti.
Hassasiyetimizi gösteriyor
Başbakan Erdoğan, Adana’da bir kamyonda Suriye’ye gönderilmek üzere hazırlandığı iddia edilen roket başlıklarının ele geçirildiği anımsatılarak, olayın aydınlatılıp aydınlatılamadığının sorulması üzerine de Türkiye’nin Suriye’deki radikal gruplara destek verdiği iddialarına da yanıt vererek, şunları söyledi:
“Roket mermilerinin kalıplarını Konya ve Adana’daki fabrikalara Suriyeli gruplar getirmiş. Paralarını da vermişler. Aslında o fabrikalar tarım aletleri üreticileri. Aslında o TIR’ın yakalanması Türkiye Cumhuriyeti’nin hassasiyetini gösterir. Türkiye’nin silah üreten resmi veya yarı-resmi silah üreticileri belli. Özeller de... Bunların satışları tamamen kayıt altında. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti hiç bir terör örgütünün arkasında değildir. Türkiye güçleniyor. İçeride, dışarı da engellemeye çalışan güçler var. Sermaye, medya ve arkasında olan ülkeler var. Türkiye’yi terör örgütleriyle bağlantılı göstermeye çalışıyorlar. O silahların menşeilerine bakarlarsa kendi ülkelerine ait çıkar.”
Ardı ardına açıklarız
Erdoğan, yerel seçim adaylarının belli olup olmadığının sorulması üzerine de “Bu pazar 14 büyük şehrin temayül yoklamalarını alacağız. 30 büyükşehir bitmiş olacak. Kalan 51 ilin yoklaması da haftaya gelecek. Mutmain olduğumuz, kanaatimiz kesinleşen illerin adaylarını art arda açıklamaya başlarız” dedi.
Engel olduk
Erdoğan, İngiliz istihbaratının Kıbrıs’tan gelen fiberoptik hatlar üzerinden casusluk yaparak Türkiye’yi dinlediği iddialarının anımsatılması üzerine de “Uluslararası camiada egemen güçler bunu hep yaptı. Hep dinlemeye çalıştılar. Biz de bu gelişmelere yönelik altyapı çalışmalarınaizin vermedik, engel olduk. Rahatsız oldular. Bu arada olanlar var. Artık uzay dinlemeleri var. MİT’in altyapısı 10 yıl öncesi gibi değil. GES’in MİT’e devriyle sonuç almaya başladık. Teknolojiyi daha iyi kullanır hale geldik” değerlendirmesini yaptı.
Bu sırada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da “Bizim o hat üzerinden bir iletişimimiz yok, bizim ayrı bir hattımız var” bilgisini verdi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun uzlaştığı 63 madde esas alınarak anayasa değişikliği yapılabileceğini açıklamış, bunun üzerine Ak Parti ile CHP heyetleri arasında görüşmeler yapılmıştı. Erdoğan, dün “anayasa değişikliği görüşmeleri tıkandı, ne düşünüyorsunuz” diye sorulması üzerine, CHP’yi eleştirerek, “CHP iade-i ziyarette ‘4 parti bir arada olmazsa yokuz’ dedi. Zaten 4 parti uzlaşmış. İkisi kayış atıyorsa, biz çıkaralım demeliler. Dürüst değiller, samimi değiller. İki partinin gücü yeterli, 63 madde değil hepsini çıkaralım” dedi.
5’li müzakere önerisi
Erdoğan, Kıbrıs’la ilgili gelişmelerin sorulması üzerine de Petersburg’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la görüştüğünü ve orada “5’li görüşme yapalım” teklifini ortaya attığını aktardı. Erdoğan, Türkiye, Yunanistan, Güney Kıbrıs ile KKTC’nin ve garantör ülke olarak İngiltere’nin 5’li olarak biraraya gelerek, sorunu çözebileceklerini söylediğini ifade etti.
Kurucu üye olduk
Erdoğan, Avrupa’daki muhafazakâr partilerin oluşumuna Ak Parti’nin üye olup olmadığının sorulması üzerine de “Avrupa Muhafazakâr ve Reformcu Partiler Birliği kuruldu. Biz de kurucu üyesi olduk. İngiltere ve Çek Cumhuriyeti iktidar partileri de üye” dedi.
haberler