Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Ben çözümün artık çok yakında olduğuna yürekten inanıyorum" dedi.
Siirt'teki temasları süren Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan beraberinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Siirt Üniversitesi'nde düzenlenen, "Güneydoğu Anadolu'da Kadının Toplumsal Gelişimdeki Rolü" konulu panele katıldı.
Erdoğan, panel öncesi yaptığı konuşmada, memleketinde kurulan bir üniversitede son derece önemli bulduğu kadının sorununun tartışıldığı bir panele katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, heyecanlı olduğunu belirtti.
Çocukluklarında, hatta 15 yıl öncesine kadar Siirt'te üniversite kurulacağı söylense kimsenin inanmayacağını ifade eden Erdoğan, Siirt Üniversitesi'nin gelişeceğine ve Siirt'i eskiden olduğu gibi yine bir ilim merkezine dönüştüreceğine inandığını söyledi.
Erdoğan, son 10 yılda tüm Türkiye'de olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde en büyük yatırımın eğitime yapıldığına dikkati çekerek, "Her il ve ilçede yeni okullar, yeni derslikler açıldı, eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için çok önemli adımlar atıldı, her ilde bir üniversite kuruldu. Şartlı nakit transferi ve ücretsiz kitap uygulamasıyla, yurtlarla, kredi ve burslarla eğitimin önündeki tüm mazeretler kaldırıldı. Öncülüğünü yaptığım kampanyalarla kadın ve kız çocukları okulla ve eğitimle buluştu. Eğitime yatırımın sonuçları orta ve uzun vadede alınır. Eğitime yapılan bu ciddi yatırımlar bugün için çok fazla farkındalık oluşturmayabilir. Ancak orta ve uzun vadede tüm bu okulların üniversitenin, kampanyaların hem Siirt'i hem de Türkiye'yi köklü şekilde değiştireceğine ben yürekten inanıyorum" diye konuştu.
-Kız çocuklarımız evlenmenin dışında seçenekler olduğunu öğreniyor"-
Geçmişte kızların erken yaşta evlendirildiğini dile getiren Erdoğan, kızlar biraz büyüdüğünde çocukluk ile gençlik arasında bir döneme girdiğinde hemen bir evlilik telaşının başladığını, hayatı dahi tanımayan kızların cılız omuzlarına eş ve anne olarak büyük sorumluluk yüklendiğini belirtti.
Erdoğan, Siirt'te 14 yaşındaki bir genç kızın yaşamına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
"Yaşanmış bir hatırayı sizlerle paylaşmak isterim. İçinde yaşadığımız bölgede bir mezrada 14 yaşında bir kızımız yaşlı bir adamla evlendiriliyor. Bir süre sonra bu kızcağız rahatsızlanıyor. Rahatsızlığı geçmeyince onu hastaneye götürmeye karar veriyorlar. Yola kadar uzun bir yürüyüş gerçekleşiyor. Ardından bir minibüse biniliyor ve en yakın ilçedeki hastaneye gidiliyor. Kızcağız hayatında ilk kez bir araca binmiş, ilk kez bir ilçe ve hastane görmüş. Dönüşte bir kadın bu kıza yaklaşarak neden böyle bir ihtiyarla evlendiğini soruyor. Kızımızın verdiği cevap gerçekten çok manidar. Kızımız, 'teyze ben dünyanın bu kadar büyük olduğunu bilmiyordum ki. İşte bu okullar, kampanyalar, kurulan üniversiteler her şeyden önce kızlarımıza, kız çocuklarımıza aslında dünyanın ne kadar büyük bir yer olduğunu anlatıyor. Kız çocuklarımız 12-14 yaşlarında evlenmenin dışında seçenekler olduğunu bu sayede öğreniyor. Bu kızlarımız büyüdüklerinde ve iyi bir eğitim aldıklarında onların çocukları çok daha farklı olacaklar. Eğitimli çocukların teşkil ettiği bir toplum ise dünün toplumundan elbette ki daha farklı olacak. Aile baskısını aşan, engelleri geride bırakan, çocuk yaşta evlenmenin dışında bir hayat olduğunu gören kızlarımız inşallah dünyayı ve ülkesini tanıyan çocuklar yetiştireceklerdir."
-"Çözüm, annelerin ve kadınların sürece dahil olması"-
Erdoğan, dünyadaki bütün değişim hareketlerinin kadınların omuzlarında yükseldiğini de ifade ederek, Türkiye'de ve Güneydoğu Anadolu'da değişimin, kadınların omuzlarında ve yüreğinde gerçekleşeceğini belirtti.
"Bu bölgenin kadınlarının özellikle de annelerinin on yıllardır çektikleri acıyı çok iyi biliyor, çok iyi hissediyoruz" diyen Erdoğan, yoksulluğun, yalnızlığın, kimsesizliğin acısını çeken kadınların buna ek olarak şiddetin ve terörün de acısını da yaşadıklarına şahit olduklarını belirtti.
Erdoğan, bölge kadınlarının, aldıkları eğitim ve sosyal hizmetlerin etkisiyle yaşanan acıları artık sevince çevirmek için mücadele verdiklerini vurgulayarak şöyle konuştu:
"Gerek kocasının gerek toplumun gerekse terör örgütünün şiddetine maruz kalan kadınlarımız, artık seslerini daha da yükseltiyor ve 'insanlık dışı vahşete dur' diyorlar. Bugün yüreklerde büyüyen şiddete yönelik itiraz inanıyorum ve umuyorum ki daha görünür, daha somut bir hal alacak ve şiddetin önüne geçecektir inşallah. Açıkçası bundan başka bir seçenek, bir umut da yoktur. Çözüm en çok da annelerin ve kadınların sürece dahil olması ile mümkün olacaktır. Her türlü şiddetin mağduru olan anneler ve kadınlar şiddete itirazlarını yükselttikçe çözüm daha da yakınlaşacak, değişim çok daha hızlı gerçekleştirilecektir. Evlatlarının ellerinden alınmasına, yüreklerinin bir parçası olan evlatlarının ölmesine ve öldürülmesine karşı çıkan hanım kardeşlerimiz, Türkiye'de huzurun ve güvenin bayraktarlığını yapacaklardır inşallah. Ben çözümün artık çok yakında olduğuna yürekten inanıyorum."
-"Temel eğitimde eşitliği yakaladık"-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, sağlık, sosyal güvenlik ve bankalar reformu gibi yapısal dönüşümlere gittiklerini ve bu nedenle başbakanın deyimiyle, krizin ülkemizi teğet geçtiğini söyledi.
Bakan Şahin, vatandaşların Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve olağanüstü halin kaldırılmasını istediğini ve bunu gerçekleştirdiklerini ifade ederek, yoksullukla ve yolsuzlukla da mücadele ettiklerini kaydetti.
İktidara geldiklerinde günde 1 dolar gelirin altında yaşayan binlerce insan olduğunu söyleyen Şahin, "Şimdi günlük 4 doların altında yaşayan vatandaş sayısı yüzde 2,2'ye düştü. Bunu da sıfırlayacağız. Oluşturduğumuz şartlı nakit transferinden 3 milyon anne istifade etti. Yoksulluk eğitimin önünde engel olamaz. Biz eğer kalkınacaksak, bu eğitimsiz olmaz. 'Güneydoğu'nun kızı eğitim alanına girmeden, biz kalkınmamızı tamamlayamayız' dedik. Sayın başbakanımızın eşi de sosyal kampanyalarla sürekli yanımızda oldu. Güneydoğu'nun kadını, bu topraklara ait kadın kendini güvende ve huzurlu hissetmedikçe biz bunu başaramayız. 'Haydi Kızlar Okula', 'Anne Kız Okuldayız' kampanyaları milyonlarca kızımıza yeni hayat, yeni ufuklar açtı, öz güven ve cesaret getirdi, temel eğitimde eşitliği yakaladık. Temel eğitimde eşitliği yakalamak çok önemli bir şey" diye konuştu.
Hükümetin kadınlara yönelik yardımları ile ilgili de bilgi veren Bakan Şahin, eşi ölen 250 bin kadına maddi destek verildiğini belirtti.
Daha sonra Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, eşi Fatma Kezban Hatemi, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Dr. Ülfet Görgülü ve Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Şerif Demir'in konuşmacı olarak katıldığı panele geçildi.
Panelin sonunda Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Emine Erdoğan'a tiftikten yapılan Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosu ile Başbakan Erdoğan'a iletilmek üzere Fatih Sultan Mehmet'in portresinin yer aldığı tablo ve bakır cezve takımı, Bakan Şahin'e de üzerine ışık hadisesi işlenen tiftik battaniye takdim etti.
Emine Erdoğan da panele katılan konuşmacılara birer plaket verdi.
Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın da katıldığı panel sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.
Muhabir: Ayhan Mergen-Zekeriye Güneş-Nurettin Kilis/Sema Kaplan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz