ŞAM (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bölgede barış ve istikrarın en ideal şekilde sağlanabilmesi için elele vermek gerektiğini, bunu sadece siyasette değil, ekonomide de gerçekleştirmek durumunda olduklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin her geçen gün daha da gelişmesinde her iki ülke işadamlarının büyük katkısı olduğunu bildirdi.
Suriye-Türkiye İş Adamları Konseyi Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Başbakanı Muhammed Naci Otri, Devlet Bakanları Kürşat Tüzmen, Mehmet Aydın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk heyeti ve iki ülke işadamlarının katılımıyla yapıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada, siyasi düzeyde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri götürülmesi için gereken çabayı göstermek durumunda olduklarını belirten Erdoğan, 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin göreve geldiğinden bu yana ağırlığı komşularına verdiğini, komşu ülkelerle dargınlıkları, küskünlükleri bir kenara koymak suretiyle önce dostluğu ve barışı esas alarak ilişkileri geliştirmenin yollarını aradığını hatırlattı.
Söz konusu gayretin karşılıklarını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Başbakan Erdoğan, "Özellikle tarihi, kültürel, dini bağlarla birbirine bağlı, bunun yanında komşu, dost, kardeş Suriye olan ilişkilerimiz gerçekten 10 yıllarca kopmuş, bu kopukluğun bedelini ne yazık ki nesiller ödemek durumunda kalmıştı. Şimdi bunu bir kenara koyan hükümetler işbaşında. Artık geçmişten ibret alarak geleceği dünyanın gelişimine doğru orantılı olarak ve bu gelişmeyle beraber de bir değişimi, bir dönüşümü sağlamak suretiyle birlikteliğimizi el ele kardeşçe inşa etmenin gayreti içerisindeyiz" dedi.
"BARIŞ VE İSTİKRAR İÇİN ELELE VERME ZAMANI"
Bölgede tesis edilmesine büyük ihtiyaç duyulan barış ve istikrar için siyasi alanda olduğu kadar ekonomik alanda da işbirliğinin şart olduğuna işaret eden Erdoğan, "Hakikaten bu bölge barışa ve istikrara hasret kalınan bir bölge. İşte Filistin-İsrail arasında 10 yıllardır süren savaşlar, Suriye-Lübnan sıkıntıları, Suriye-İsrail, Lübnan-İsrail sıkıntıları, şimdi Irak. Maalesef bu bölge halkların ağır bedeller ödediği yakın bir siyasi tarihle doludur. İşte şimdi bunu değiştirecek bir yapının oluşması için barış ve istikrarın en ideal şekilde sağlanabilmesi için elele verme zamanıdır. Bunu sadece siyasette değil, ekonomide de gerçekleştirmek durumundayız" diye konuştu.
İlişkilerin geliştirilmesi için bölgedeki siyasilere iş düştüğü gibi, işadamlarına da büyük işler düştüğüne dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "İki ülke işadamları arasında gittikçe güçlenmekte olan, birlikte çalışma ruhunu ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin en değerli boyutu olarak görüyorum. İşadamları arasında gelişen ekonomik ve ticari ilişkiler siyasi alanda olduğu kadar ülke halkları arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunacaktır. Sizlerin katkısıyla Türkiye-Suriye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ekonomik alanda temel anlaşmaları imzalamış bulunuyoruz. Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın 2004 Ocak ayındaki ziyareti sırasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması çifte vergilendirmenin önlenmesi alanlarda iki anlaşma bilahare kara, deniz ve hava ulaştırmalarındaki anlaşmalar imzalanmıştır" dedi.
"TİCARET HACMİNİ 2 MİLYAR DOLARA ÇIKARALIM"
Ziyaret sırasında bugün iki ülkenin serbest ticaret anlaşmasını yaptığını atık ticarette sağlam hukuki zemini oluşturduklarını belirten Erdoğan, bundan sonra atılacak adımlarla daha da ileri gidileceğini kaydetti.
2003 yılında 821 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahip olan iki ülkenin karşılıklı ticaretini 2 milyar dolara çıkarması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Bu olur mu, olur. Bütün mesele ortak gayretimizdir. Çünkü müşterek yapacağımız çok işler var, atacağımız çok adımlar var, eğer karar verirsek, inanırsak, azmedersek başarırız. İmzalamış olduğumuz serbest ticaret anlaşması sadece iki ülke arasında değil, tüm bölge ülkeleri için örnek teşkil edebilecek bir nitelik arz etmektedir. Bu anlaşmanın bölgedeki diğer ülkeler tarafından da dikkatle inceleneceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Son yıllarda Türkiye'nin daima Suriye'nin en çok ticaret yaptığı ilk 5 ülke arasında yer aldığını hedeflerinin Türkiye'nin Suriye için birinci ticaret ortağı olmasını arzuladıklarını belirten Başbakan Erdoğan, "İki ülke arasında gelişen işbirliği çerçevesinde Türk işadamlarının Suriye'ye yönelik ilgisinde büyük bir artış yaşandığını gözlemlemekteyiz. Son birkaç yıl için binlerle ifade edilebilecek sayıda Türk işadamları Suriye'deki iş alanlarını araştırma 'fcnyanın gelişimine doğru orantılı olarak ve bu gelik üzere tarih ve kültür bağlarımızı bu güzel ülkeyi ziyaret etmektedir. Son olarak ilişkilerimizdeki olumlu değişimin ardından birkaç yıl içinde Türk işadamlarının Suriye'deki toplam yatırımı 150 milyon dolara ulaşmıştır. Bu büyük rakam mı değil. Ama bunu büyütmemiz de mümkün olacaktır" dedi.
GAZİANTEP BAŞKONSOLOSLUĞU MÜJDESİ
Suriye'nin bundan böyle Türk işadamları için sınırında veya havaalanlarında vize verilmesi kolaylığını getirdiğini, artık Suriye'ye yakın sınır bölgelerinde yaşayan işadamlarımızın vize almak için İstanbul ya da Ankara'ya gitmek zorunda kalmayacaklarına işaret eden Başbakan Erdoğan, "Suriye Başbakanı da ifade ettiler. Suriye Gaziantep Başkonsolosluğu açılacak" müjdesini verdi.
Türk işadamlarının yoğunlaşan girişimleri göz önüne alındığında bu ülkeye Türk yatırımlarının daha fazla olacağını tahmin ettiğini belirten Erdoğan, "Birçok Türk firması çeşitli sektörlerde ihaleler kazanmış ve ihaleleri başarıyla tamamlamışlardır. Suriye'de açılan yeni ihalelerin de Türk şirketleri tarafından yakından izlenmekte olduğunu biliyoruz. Biz bu ihalelerde gerekli şartlara sahip olmaları halinde Türk firmalarının tercih edileceğini ben umuyor değil, buna inanıyorum. Türk ve Suriye şirketleri her ülkede düzenlenen fuarlara büyük ilgi göstermektedirler. Suriye'de çeşitli alanlarda düzenlenen genel ve ihtisas fuarlarına Türkiye'den ilgilinin hızla arttığı gözlenirken aynı şekilde Suriye'nin çeşitli illerinden işadamları da geniş gruplar halinde Türkiye'deki fuarlara iştirak etmektedirler" diye konuştu.
"TURİZM EN ÖNEMLİ ALAN"
Turizm sektörünün Türkiye ve Suriye'nin işbirliği yapabileceği önemli bir alan olarak ortaya çıktığını ve özellikle Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ziyaretinden sonra Türk turizm sektörünün Suriye'ye yönelik artan bir ilgisinin olduğunun gözlemlendiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "İki ülke turizm bakanları arasında teknik bilgi alışverişi de başlamış bulunmaktadır. Tüm olumlu gelişmeler Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin seviyesini ortaya koymaktadır ve işbirliğimizin sahip olduğu potansiyelimizi göstermektedir. Türkiye ve Suriye aralarında sağlam bir dostluğun var olduğu ve her alanda işbirliği yapan iki ülke konumundadır. İlişkilerimizde bu düzeye ulaşılmış olması bizim açısından son derece memnuniyet vericidir" dedi.
Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda, ticaretin sadece Türkiye-Suriye arasında değil, iki ülkenin üçüncü ülkelere de yatırım imkanlarını araştırması gerekliliğine değindi. Erdoğan, iki ülkenin ortaya koyacağı birlikteliğin bölgede farklı bir dinamizmin, barış ve istikrarın çok daha güçlenmesine vesile olacağını kaydetti.
Bu arada, Suriye'de, yarın Şam'dan Halep'e geçecek olan Başbakan Erdoğan, Halep Kalesi ve Eski Çarşı'daki turun ardından Halep Valisi'nin verdiği öğle yemeğine katılacak. Halep Başkonsolosluğu Kültür Bölümü'nün açılış törenine katılacak ve Kültür Bölümü'nde İstanbul fotoğrafları ve Gaziantep El İşleri Sergisi'ni gezecek olan Başbakan Erdoğan, Suriye Başbakanı Otri ile özel bir akşam yemeğinde yeniden bir araya gelecek. Başbakan Erdoğan, yarın gece germa 'fcnyanın gelişimine doğru orantılı olarak ve bu geliç saatlerde Ankara'ya dönecek.