Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’e ait iki nü heykelin, 30 yıldır durdukları Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü’nün girişinden kaldırılması tepki çekti. Yetkililer eserleri müzeye aldıklarını söylüyor.
Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, 1938-1940 yılları arasında yaptırılan ve 30 yıldır Güzel Sanatlar Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü’nün girişinde yer alan, Avusturyalı ünlü heykeltıraş Heinrich Krippel’e ait gençlik ve geleceği simgeleyen nü kadın ve erkek figürlü iki heykeli kaldırdı. Resim İş Bölümü’nde, Ulus Zafer Anıtı’nın da heykeltıraşı olan Krippel’in 2 metre 80 santim ve 2 buçuk ton ağırlığındaki iki heykeli yer alıyordu. Cumhuriyet’in temel anıtları kapsamındaki heykeller, Atatürk ve kurmaylarının “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünü temsilen istediği anıtlar olarak ifade ediliyor. Eğitim Fakültesi için yaptırılan heykeller, uzun yıllar boyunca rektörlük binasında sergilenirken, daha sonra Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü’ne taşındı. 30 yılı aşkın bir süredir burada duran heykeller, geçen pazar günü sessiz sedasız taşındı.
MÜZEYE ALINDI
Rektör Danışmanı Prof. Dr. Emin Kuru, kampus içerisinde yaptırılan Resim Heykel Müzesi’ne yerleştirildiğini belirtti. Kuru, heykellerin kaldırılma gerekçesiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Müstehcenlik diye bir şey yok. Bundan 50 sene önce yapılmış bir heykel, 50 yıl sonra illa aynı yerde sergilenecek diye bir şey yok. Sonra bu sene yeni resim heykel müzesi açılmış. Rektörlüğün altında olan müzeye, tarihi değeri olan eserlerle birlikte onlar da konmuş.”
BİNAYA GİRMEZ
Birleşmiş Ressam ve Heykeltıraşlar Derneği Eski Başkanı ressam Önder Aydın da mezun olduğu bölümden kaldırılan heykellerle ilgili şunları söyledi: “Bu heykellerin görünmesini istemedikleri için binanın içine almışlardı. Şu anda içeride olmasına da tahammülleri yok. Artık çıplak modeller de kullandırtmıyorlar. Rektör ve dekanın gereksiz yere, bir yerlere yaranmak için bunları kaldırdığını düşünüyorum. Sanki heykeller kaldırıldığında bir yerlere mesaj göndermek istiyorlar. Bu bir Taliban anlayışıdır. Çağdışı, ülkeyi geri götürmeye çalışan bir anlayış. Başta Güzel Sanatlar Fakültesi’nde görev yapan personelin sessizliğini kınıyorum. Müzeye kaldırıldı deniyor. Müze ana binada ve o heykeller müzeye girecek büyüklükte değiller.”
CEHALETİN BU KADARINA İNSAF
Heykelin kaldırılmasıyla ilgili görüştüğümüz heykeltraş Mehmet Aksoy ise “Heykel en büyük korku haline geldi. Cehaletin bu kadarına da insaf artık. Sanattaki çıplaklıkla doğadaki çıplaklığı birbirine karıştırıyorlar. Hâlâ cahiliye dönemindeki heykel antipatisi devam ediyor. Üniversitede heykel kaldırılıyor çünkü Başbakan’ın heykele fobisi var. Görecek de bir şey olacak diye” dedi.(DHA)