HABER

Başbakan greve sessiz kalmamalı

ANKARA (ANKA) -CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın Sabah-Atv grevine sessiz kalmaması gerektiğini belirterek, "Bu kadar hukuksuzlukların olduğu yerde, Sayın Başbakan'ın sessiz kalması, aklımıza başka kuşkular getiriyor. Acaba Sayın Başbakan da mı bu sürecin parçası olmak durumunda" dedi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi ile Sabah-Atv'de grevde olan gazetecileri Meclis'te kabul etti. TGS Başkanı İpekçi, Sabah-Atv'de 13 Şubat 2009'da greve çıkıldığını söyledi.

2007 yılında Sabah ve Atv'de çoğunluğu sağladıklarını ve yetki başvurusunda bulunduklarını ifade eden İpekçi, "TMSF, bir devlet kuruluşu olmasına rağmen, yasanın verdiği yetkileri suiistimal ederek, çoğunluğumuza itiraz etti." dedi. 1 yıllık hukuk mücadelesi sonunda Sabah ve Atv'de yetkilerinin mahkemenin verdiği kararla kesinleştiğini ancak işyerinin TMSF tarafından Çalık Grubu'na satıldığını söyleyen İpekçi, grev aşamasında ise İşverenin çalışanlardan greve katılmayacaklarına ilişkin imza topladığını savundu. İpekçi, "13 Şubatta, 10 arkadaşımız, baskılara direnerek, greve çıkma kararı verdi. 17 Şubatta, grevdeki arkadaşlarımızın iş akitlerinin fesh edildiği açıklandı. Toplu Sözleşme Kanununa göre, grevdeki işçinin iş akdinin feshedilmesi, kanun dışı. İşveren, 'kanun dışı greve katıldıkları' iddiasıyla fesih yazısı gönderdi. 27 Mayıs'ta sonuçlanan mahkeme, iş akitleri fesihlerinin geçersiz olduğuna karar verdi. İçerde çalışan 32 kişinin de iş akitlerine son verildi. İşverenin, 15 gün içinde 42 kişinin iş akdinin fesh etmesi de kanuna aykırı, toplu işçi çıkarmaya giriyor" diye konuştu.
Sabah-Atv'nin Başbakan ile bir aile bağının söz konusu olduğunu, işin siyasi bir yönünün de olduğunu ifade eden İpekçi, "Başbakan, kendi yakınındakilere bile sözünü geçiremiyor, hukuku uygulatamıyorsa, biz hukuku nerede arayacağız?" dedi.

"BAŞBAKANIN SESSİZ KALMASI AKLIMIZA BAŞKA ŞEYLER GETİRİYOR"-
Kılıçdaroğlu ise, hak arama ve grevin yasal bir hak olduğunu belirterek Başbakan Erdoğan'ın da uzun yıllar işçi statüsünde çalıştığını, şimdi Başbakan olduğunu kaydetti. "Başbakan, şimdi ülkeyi yönetiyor. Uzun süredir devam eden bir greve sessiz kalması, en azından doğru değil. Eğer kişiler örgütlendi, 'grev yapıyor' diye sözleşmeleri fesh ediliyorsa, grevden önce, insanlardan zorla greve katılmayacağına dair imza alınıyorsa, orada hukukun olmadığına tanık oluyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, Sabah-Atv'nin iki kamu bankasından alınan kredilerle satın alındığını, alan kişinin ise Başbakan'ın yakınlarından biri olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
"Bu kadar hukuksuzlukların olduğu yerde, Sayın Başbakan'ın bu süreçte sessiz kalması, aklımıza başka kuşkular getiriyor. Acaba Sayın Başbakan da mı bu sürecin parçası olmak durumunda? Eğer bu sürecin parçası olmak istemiyorsa, bütün bu haksızlıklara set çekmeli. Basından sorumlu bakanlar var. Eğer bir medya mensubu, kendi hakkını aramayacaksa, toplumda mazlum kesimlerin hakkını kim savunacak? Önce medya mensubunun güvencesi olması lazım. O güvencenin odaklandığı yer ise sendikadır. Sendikalaşmak suç değildir. Anayasadan başlayarak, hukuk sistemimizde, örgütlenme ve sendikalaşmanın hak olduğu söyleniyorsa, iktidarın bu hakkın önüne set çıkarmaması lazım. Bunu yapan bir medya grubuna da siyasal iktidarın destek olmaması lazım. Bu medya grubu, siyasal iktidara gözü kapalı destek veriyorsa, nedenlerinden biri medya mensuplarının örgütlenmelerinin önüne geçmesi ve siyasal iktidarın da buna destek vermesi anlamına gelir. Başbakan sözünü buraya geçiremiyor mu? Hayır. Sayın Başbakan, basın emekçilerinin haklarını almaları önündeki ciddi engellerden biri konumundadır. Basına, basın mensuplarına sahip çıkıldığı sürece, Türkiye'de hukuk devleti olur, basın halkın gözü, kulağı, sesi olabilir."

-ÇALIK'A ÇAĞRI: SAYGI DUYULAN PATRON OLMAK İSTİYORSA…-

Kılıçdaroğlu, grevci gazetecileri kabulünde Sabah-Atv'nin sahibi Ahmet Çalık'a da seslendi. Kılıçdaroğlu, "Çok sayıda insana iş olanağı sağlıyor. Her iş olanağı yaratan işadamının başımızın üstünde yeri var. Ama yaratılan her iş olanağının hukuk içinde olması gerekiyor. Nasıl gazeteci, hukuk içinde hakkını arıyorsa, önemli bir medya patronu konumuna gelen Sayın Çalık'ın da bu hukuksuzluğa göz yummaması gerekir. Artık Sayın Başbakan'ın damadına mı yoksa doğrudan başka kişilere mi söyler. Medyada saygı duyulan patron konumuna gelmek istiyorsa, bu hukuksuzluğu engellemesi gerekiyor" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, grevdeki gazetecilere destek vererek, sorunlarını Meclis'te dile getireceklerini de bildirdi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler